Vad är Hallux Valgus? - Freefoot

Vad är Hallux Valgus?

26 januari 2024 4 min läsning

Vad är Hallux Valgus?

Har du en stortå som pekar snett mot de andra tårna, en knöl på fotens utsida och ont när du sätter ner foten? Då har du troligtvis ett fotproblem som heter Hallux valgus.

Hallux valgus är en vanlig åkomma som drabbar såväl vuxna som ungdomar. Det kan ställa till rejält med obehag för den som inte behandlar problemet i tid.

Här går vi igenom allt du måste veta om Hallux valgus och vad du kan göra för att bli bra i fötterna igen.

Vad är Hallux valgus?

Hallux valgus är namnet på ett fotproblem som uppstår när stortån är sned och pekar mot de andra tårna. Ofta i samband med att tåleden trycks ut så att det bildas en knöl på sidan av foten.

När du drabbas av Hallux valgus gör det inte nödvändigtvis ont, men om du går obehandlad länge kan smärta uppstå. Ofta blir de svårare att behandla ju längre tiden går.

Hallux valgus är närbesläktad med tre andra, snarlika problem som kan uppstå i tårna, nämligen Hallux rigidus, hammartå och så kallad skräddarknuta. Symptomen är snarlika, men det skiljer en del i behandlingarna.

Läs mer om Hallux rigidus här, samt om hammartå och skräddarknuta här.

Symptom på Hallux valgus

Symptomen på Hallux valgus är framför allt en sned stortå som pekar inåt mot de andra tårna på foten. Du kan ha en knöl på utsidan av foten, ibland med en rödaktig ton som indikerar att den är inflammerad eller skrapar mot insidan av skorna.

Du kan även ha ont i foten, både när den är i vila och när du belastar den. Ofta upplever du också att foten är bredare än normalt så att dina vanliga skor inte längre passar som de brukar.

Läs mer om de olika symptomen för Hallux valgus här.

Orsaken till Hallux valgus

Det finns flera anledningar till varför problemet med sned stortå uppstår, men för trånga skor tillsammans med genetiskt anlag är de största faktorerna.

Att ha kontinuerligt hård belastning på den främre delen av foten ökar risken att drabbas av Hallux valgus. Det är vanligare att kvinnor drabbas än män.

Däremot finns inga tecken på att problematiken drabbar vissa åldersgrupper mer än andra. Det visar sig oftare tydligare i äldre dar.

Hallux valgus hos barn och unga

När symptom uppstår hos barn och unga kallas det för "juvenil Hallux valgus".

Problemet uppstår oftare hos tonårsflickor som får skoproblem och besvär vid framför allt utövning av idrott.

Det exkluderar dock inte andra åldersgrupper eller pojkar från att få juvenil Hallux valgus.

Lindra och förebygg Hallux valgus

När du upplever symptom kring tårna och fötterna generellt är det viktigt att ta tag i problematiken så fort som möjligt. Väntar du för länge är risken att det blir värre och den som ignorerar sned stortå och smärta under lång tid kan i värsta fall behöva operera fötterna.

Med bara små och enkla åtgärder minskar du både smärtan och risken att det blir en utdragen problematik med framtida besvär. De enklaste och bästa lösningarna som du kan göra direkt är bland annat följande:

  • Skaffa skor som är breda framtill och utan klack. Undvik skor som är högklackade och har spetsig, främre del. Du vill inte klämma ihop tårna mer än nödvändigt. Samtidigt vill du inte att en eventuell knöl på utsidan skrapar mot insidan av skorna. Bredare skor som ger utrymme åt tårna är en långsiktig lösning som hjälper dig att minska risken för Hallux valgus i framtiden.
  • Träna dina tår med toega.Genom att träna fötterna och framför allt dina tår ökar du stabiliteten och rörligheten, samtidigt som du aktivt förebygger fotproblem. Fotövningar av typen toega är enkla att göra både hemma och på jobbet, tar några minuter om dagen och ger dig fördelen att det onda i foten minskar.
  • Gör en fotanalys. En fotanalys ser till hela din fots funktion. Du får fotövningar och rörelser att göra för att öppna upp fotens rörlighet. Med tiden kan det förbättra din Hallux valgus. 

Inlägg i dina skor kan användas som temporär lindring. Skoinlägg av typen förfotsstöd ger temporär lindring och stöttning genom att avlasta den främre delen på foten. Du kan använda formgjutna inlägg som är anpassade för just din fot, eller köpa ett generellt inlägg som är lite billigare. Tänk på att inlägg ska användas lite som gips, det är för en temporär lindring för att du ska kunna jobba på dina fötter. Läs mer om skoinlägg här.

Det finns fler sätt att minska smärtan och samtidigt räta upp stortån. Läs mer om lindring av Hallux valgus här.

Då ska du söka vård

Du kan lösa många problem själv med hjälp av breda skor, fotövningar och tåspridare. Men ibland kvarblir problemet så stort att du inte kan lösa det själv.

När du upplever att symtomen är så påtagliga att de påverkar vardagen ska du söka hjälp för dina fötter.

Att få vård betyder inte nödvändigtvis ortopedisk behandling eller att foten måste opereras, vilket är vad vi rekommenderar allra sist. Du kan läsa mer om hur operation av hallux valgus går till här

Att få hjälp med dina fötter är i första steget att se hur din fot mår. Det kan du göra via en fotanalys. Där får du rådgivning av en av våra coacher som hjälper dig med övningar för att räta ut stortån eller att få hjälp med nya skor som är bättre passande för din fot.


Också i FOTPROBLEM

Skräddarknuta
Skräddarknuta

27 januari 2024 3 min läsning

Vad är hammartå?
Vad är hammartå?

27 januari 2024 3 min läsning

Hallux Rigidus
Hallux Rigidus

26 januari 2024 2 min läsning