Vanliga Frågor - Freefoot

Vanliga Frågor

Innehåll

Vad är en Funktionell Sko?

I den naturliga världen är den första princip inom design att formen är lika med funktionen; formen identifierar dess syfte. Människor kommer naturligtvis i olika storlekar och proportioner men kan genast erkännas som "mänskliga" genom deras kroppsform. Detsamma gäller för den mänskliga foten; fötter kommer naturligtvis i olika storlekar och proportioner men är omedelbart igenkända av sin form.

På Joe Nimble tror vi att den mänskliga foten har utvecklats till att vara asymmetrisk och ”fotformad” av viktiga funktionella skäl och därför bör den första principen för skodesign vara att skor är asymmetriska och ”fotformade”. Tyvärr, sedan den industriella revolutionen och massproduktionen av skor har den "symmetriska sist" blivit standarden inom skoindustrin (asymmetriska varar och skor är svårare att massproducera) och den symmetriska skon är nu etablerad som "normal" i modern samhälle.

Varning! Bred är inte alltid lika funktionell

En sko som är 'bred' och 'platt' men symmetrisk i form kan inte betraktas som funktionell eftersom den extra bredden tillhandahålls vid fotens 'boll' snarare än i tåboxen. Denna designfel tvingar människor med naturligt formade fötter och bra tåjustering för att köpa skor som är komprometterade (för mycket utrymme framtill på foten och för mycket bredd runt hälen).