Skräddarknuta

27 januari 2024 3 min läsning

Skräddarknuta

Skräddarknuta är namnet på ett fotproblem där en knöl bildas på utsidan av foten vid lilltån. Ett annat namn på problemet är bunionette. Knölen kan ställa till med stora besvär eftersom den skaver mot skon. Det gör att området ömmar och i värsta fall blir den inflammerad så att det gör ont. Här går vi igenom allt du måste känna till om skräddarknuta och hjälper dig att få snabb lindring.

Symptom på skräddarknuta

Det tydligaste tecknet på skräddarknuta är att du har fått en knöl på fotens utsida precis vid lilltån. Problemområdet uppvisar en utbuktning som sitter på lilltåns grundled, precis där tån rör vid golvet om du sitter i skräddarställning.

Du kan märka att lilltån pekar inåt mot nästa tå i samband med att knölen uppstår. Det är samma symptom som sned stortå, även kallad Hallux valgus. I vissa fall har knölen en förhårdnad efter att ha skavt mot skons insida en längre tid.

Orsaken till skräddarknuta

Orsaken till skräddarknuta är inte att du har suttit i skräddarställning för länge. Däremot kan trånga skor med spetsig tåbox vara bidragande. Även genetiska faktorer spelar in som ökar risken att drabbas om du använder fel skor.

Du kan även ha ett lågt fotvalv som bidrar till att foten upplevs som bredare och knölen skaver mer mot skons insida. Det i sin tur leder till obehag som ömhet och smärta vid långvariga och obehandlade symptom. 

Förebygg skräddarknuta

Det bästa sättet att förebygga skräddarknuta är att använda skor med bred tåbox. De ska vara rymliga för tårna och ge en balanserad belastning för hela foten när du går. Om du märker att lilltån uppvisar symptom för skräddarknuta kan du skaffa en tåspridare som i kombination med bredare skor minskar risken att det blir värre.

Lindra och behandla skräddarknuta

Om du märker att det bildas en knöl vid lilltån på fotens utsida ska du omedelbart sluta använda för trånga skor. Använd endast skor med bred tåbox och som har gott om utrymme för alla tårna. Det hjälper även dig som har problem med hammartå och Hallux valgus.

Normalbreda skor som börjar kännas för trånga på grund knöken kan lästas med ett så kallt skoblock. Alternativt, om du inte vill riskera dina befintliga skor, är att skaffa nya. Det finns extra breda skor som är speciellt bra för dig med knöl på foten eller krökta tår.

Är det obekvämt att gå med skräddarknuta bör du avlasta foten så mycket det går. En ortopedisk fotbädd, en så kallad pelott, hjälper med det värsta obehaget. Det finns även speciella gelkuddar som avlastar kring knölen och minskar risken för skav.

Operera skräddarknuta

Om obehaget blir så stort att det påverkar vardagen kan foten opereras. I samråd med sjukvården blir foten skelettröntgad för en bedömning av området. Om skräddarknuta konstateras utförs en dagoperation med lokalbedövning. Läkaren tar bort delar av knölen för att minska bredden på foten och minska obehaget.

Det finns flera metoder för operationen med både skruv och stift som hjälper med fixering av lilltåleden. Efter operationen får du en specialsko som ska användas under hela läkeperioden.

Det tar ungefär fyra veckor för såret att läka. Du kan använda foten under läkning, men räkna med sjukskrivning på 2 till 6 veckor beroende på hur mycket du går i arbetet. 


Också i FOTPROBLEM

Vad är hammartå?
Vad är hammartå?

27 januari 2024 3 min läsning

Hallux Rigidus
Hallux Rigidus

26 januari 2024 2 min läsning

Slipp smärtan och förebygg Hallux valgus
Slipp smärtan och förebygg Hallux valgus

26 januari 2024 4 min läsning