27 januari 2024 3 min läsning
Skräddarknuta är namnet på ett fotproblem där en knöl bildas på utsidan av foten vid lilltån. Ett annat namn på problemet är bunionette.
Knölen kan ställa till med stora besvär eftersom den skaver mot skon. Det gör att området ömmar och i värsta fall blir den inflammerad så att det gör ont.
Här går vi igenom allt du måste känna till om skräddarknuta och hjälper dig att få snabb lindring.
Det tydligaste tecknet på skräddarknuta är att du har fått en knöl på fotens utsida precis vid lilltån. Problemområdet uppvisar en utbuktning som sitter på lilltåns grundled, precis där tån rör vid golvet om du sitter i skräddarställning.
Du kan märka att lilltån pekar inåt mot nästa tå i samband med att knölen uppstår. Det är samma symptom som sned stortå, även kallad Hallux valgus. I vissa fall har knölen en förhårdnad efter att ha skavt mot skons insida en längre tid.
Man kan tro att orsaken till skräddarknuta är att du har suttit i skräddarställning för länge, men så är inte fallet.Däremot har trånga skor med spetsig tåbox varit det.
Även genetiska faktorer spelar in som ökar risken att drabbas om du använder fel skor.
Du kan även ha ett lågt fotvalv som bidrar till att foten upplevs som bredare och knölen skaver mer mot skons insida. Det i sin tur leder till obehag som ömhet och smärta vid långvariga och obehandlade symptom.
Det bästa sättet att förebygga skräddarknuta är att använda skor med bred tåbox. De ska vara rymliga för tårna och ge en balanserad belastning för hela foten när du går.
Om du märker att lilltån uppvisar symptom för skräddarknuta kan du skaffa en tåspridare som i kombination med bredare skor minskar risken att det blir värre.
Du kan även börja göra fotövningar för att hjälpa hålla foten flexibel.
Är du mån om fotens hälsa i sig, så är ett besök hos freefoots egna fotspecialister ett besök väl värt det. Där får du en fotanalys med personligt anpassade övningar för dina fötter.
Om du märker att det bildas en knöl vid lilltån på fotens utsida ska du omedelbart sluta använda för trånga skor.
Använd endast skor med bred tåbox och som har gott om utrymme för alla tårna. Det hjälper även dig som har problem med hammartå och Hallux valgus.
Är det obekvämt att gå med skräddarknuta bör du avlasta foten så mycket det går. En temporär lösning är en ortopedisk fotbädd, en så kallad pelott, som kan hjälpa dig med det värsta obehaget.
Det finns även speciella gelkuddar som avlastar kring knölen och minskar risken för skav.
Om obehaget blir så stort att det påverkar vardagen, så förstår vi att operation hamnar i tanke. Vi rekommenderar att testa allt du kan innan, då din kropp kan klara mycket på egen hand om du ger den chansen.
I samråd med sjukvården blir foten skelettröntgad för en bedömning av området. Om skräddarknuta konstateras utförs en dagoperation med lokalbedövning. Läkaren tar bort delar av knölen för att minska bredden på foten och minska obehaget.
Det finns flera metoder för operationen med både skruv och stift som hjälper med fixering av lilltåleden. Efter operationen får du en specialsko som ska användas under hela läkeperioden.
Det tar ungefär fyra veckor för såret att läka. Du kan använda foten under läkning, men du ska räkna med sjukskrivning på 2 till 6 veckor beroende på hur mycket du går i arbetet.