Hallux Rigidus - Freefoot

Hallux Rigidus

26 januari 2024 2 min läsning

Hallux Rigidus

Hallux rigidus betyder "stel stortå" och innebär att du har artros i leden kring basen på stortån.Artros är en förslitning eller nedbrytning av ledbrosket inuti leden.

Hallux limitus är den term experter använder för att beskriva rörelseförlust i stortåleden. Hallux rigidus är slutstadiet av hallux limitus, eller ett tillstånd där förmågan att skapa rörelse i stortån är förlorad.

Symptom på Hallux rigidus är att tårna känns stela och att det gör ont när fotens främre del belastas.

Vanligast är att symptomen uppstår hos äldre personer, men det finns fall där personer kring 30-40 år har drabbats.

Symptom för Hallux rigidus

  • Stelhet i och runt stortåns led
  • Smärta djupt i leden
  • Värk när skorna trycker på leden
  • Smärta när stortån böjs upp vid steg

Egenvård och smärtlindring av Hallux rigidus

De flesta behöver ingen medicinsk behandling för Hallux rigidus. Egenvård är normalt den bästa lösningen med användandet av fotriktiga skor, övningar och bra inlägg som avlastar.

Du kan även använda dig av antiinflammatoriska och smärtstillande medel i viss mån. Konsultera alltid sjukvården vid långvarig användning av läkemedel.

I vilken utsträckning icke-kirurgisk behandling kan lindra hallux rigidus beror på din förmåga att röra din stortå i två riktningar:

  1. Bort från den andra tån (abduktion)
  2. Uppåt (dorsiflexion).

Om dessa rörelser är kraftigt begränsade kan det hända att konservativa metoder inte hjälper mot dessa tillstånd. Men om rörligheten fortfarande är begränsad kan de ovan nämnda strategierna vara användbara.

Få koll på din fot med en fotanalys hos en av våra coacher för att få ge foten all chans den kan få för att lindras utan operation.

Få vård för Hallux rigidus

Märker du inte någon positiv skillnad efter minst en månad med avlastning där stortån inte böjs vid gång ska du kontakta sjukvården för bedömning.

Efter en initial bedömning av läkare röntgas foten för att säkerställa att det handlar om artros, och i så fall kan Hallux rigidus bedömas. Du får därefter rådgivning om lindring eller behandling i just ditt fall. 

Hur opereras Hallux rigidus

I de fall du behöver operera för Hallux rigidus används framför allt två metoder: steloperation eller cheilektomi.

  • Steloperation betyder att leden tas bort helt och stortån får en permanent, lättare vinkling uppåt. Du får ett normalt steg när du går och i många fall går det både att jogga och dansa efter operationen, men räkna inte med de två senare. 
  • Cheilektomi innebär att så kallade benpålagringar på stortåledens övre del mejslas bort. Det gör det lättare för stortån att röra sig fritt vertikalt och minskar smärtan. 

I båda fallen krävs sjukskrivning. Mellan en och åtta veckor krävs beroende på hur aktivt du måste använda foten. Som sagt så rekommenderar vi all egenvård innan operation.


Också i FOTPROBLEM

Skräddarknuta
Skräddarknuta

27 januari 2024 3 min läsning

Vad är hammartå?
Vad är hammartå?

27 januari 2024 3 min läsning

Slipp smärtan och förebygg Hallux valgus
Slipp smärtan och förebygg Hallux valgus

26 januari 2024 4 min läsning