Hallux Rigidus

26 januari 2024 2 min läsning

Hallux Rigidus

Hallux rigidus betyder "stel stortå" och innebär att du har artros i leden kring basen på stortån. Artros betyder att du har en förslitning eller nedbrytning av ledbrosket inuti leden. Symptom på Hallux rigidus är att tårna känns stela och att det gör ont när fotens främre del belastas.

Det går inte att bota Hallux rigidus. Eftersom det saknas ledbrosk som inte går att återställa går det bara att behandla symptomen. Du kan i många fall klara dig med egenvård, men i vissa fall behövs operation för att minska smärtan i foten.

Vanligast är att symptomen uppstår hos äldre personer, men det finns fall där personer kring 30-40 år har drabbats.

Symptom för Hallux rigidus

  • Stelhet i och runt stortåns led
  • Smärta djupt i leden
  • Värk när skorna trycker på leden
  • Smärta när stortån böjs upp vid steg

Egenvård och smärtlindring av Hallux rigidus

De flesta behöver ingen medicinsk behandling för Hallux rigidus. Egenvård är normalt den bästa lösningen med användandet av rätt skor och bra inlägg som avlastar.

För Hallux rigidus är det rekommenderat att använda skor med antingen styv sula eller rullsula. Målet är framför allt att minska böjningen på stortåleden vid steg. När leden inte belastas lika mycket minskar smärtan när du går.

MBT står för Masai Barefoot Technology och är en unik skoform med avvägd rullsula som är dämpad i hälen och avlastande för tålederna. Skorna saknar helt klack och steget du får efterliknar rörelsen när du går på ett mjukt underlag.

Vill du använda dina vanliga skor ska du se till att de har en stabil hälkappa.

Med ortopediska inlägg som är anpassade för just dina fötter får du extra lindring. En ortopedtekniker hjälper dig att ta fram inläggen. Du kan prova generiska inlägg, men de fungerar normalt inte lika effektivt som fotanpassade varianter.

Du kan även använda dig av antiinflammatoriska och smärtstillande medel i viss mån. Konsultera alltid sjukvården vid långvarig användning av läkemedel.

Få vård för Hallux rigidus

Om du misstänker att symptomen pekar på artros i stortåleden ska du först prova egenvård.

Märker du inte någon positiv skillnad efter minst en månad med avlastning där stortån inte böjs vid gång ska du kontakta sjukvården för bedömning.

Efter en initial bedömning av läkare röntgas foten för att säkerställa att det handlar om artros, och i så fall kan Hallux rigidus bedömas. Du får därefter rådgivning om lindring eller behandling i just ditt fall. 

Operera Hallux rigidus

I de fall du behöver operera för Hallux rigidus används framför allt två metoder: steloperation eller cheilektomi.

  • Steloperation betyder att leden tas bort helt och stortån får en permanent, lättare vinkling uppåt. Du får ett normalt steg när du går och i många fall går det både att jogga och dansa efter operationen, men räkna inte med de två senare. 
  • Cheilektomi innebär att så kallade benpålagringar på stortåledens övre del mejslas bort. Det gör det lättare för stortån att röra sig fritt vertikalt och minskar smärtan. 

I båda fallen krävs sjukskrivning. Mellan en och åtta veckor krävs beroende på hur aktivt du måste använda foten. 


Också i FOTPROBLEM

Skräddarknuta
Skräddarknuta

27 januari 2024 3 min läsning

Vad är hammartå?
Vad är hammartå?

27 januari 2024 3 min läsning

Slipp smärtan och förebygg Hallux valgus
Slipp smärtan och förebygg Hallux valgus

26 januari 2024 4 min läsning