Borde jag operera Hallux Valgus? - Freefoot

Borde jag operera Hallux Valgus?

12 september 2023 4 min läsning

Borde jag operera Hallux Valgus?

Att operera Hallux Valgus är ingen garanti på att du är problemfri eller smärtfri efter operationen. I vissa fall får du flera år efter komma tillbaka för samma operation. Då du satt tillbaka fötterna i skorna som skapade problemet från början.

Alla lösningar innan du väljer att operera är i FreeFoot's tycke en god investering- det finns goda chanser till att förbättra ditt tillstånd utan att behöva skära, skrapa bort ben eller sätta i metallbitar som inte hör hemma i foten.

Att operera Hallux Valgus

Ett normalt förlopp inför Hallux Valgus operation:

Du tar först kontakt med din läkare via en vårdcentral, du blir skickad till en ortopedklinik där röntgen utförs och det beslutas vilken metod som ska användas.

Alla operationer mot hallux valgus är till för att smalna av foten och räta upp stortån. Den standardoperationen mot hallux valgus kallas chevronosteotomi. En benkil sågas ut från första mellanfotsbenet och fixeras med skruv. Sen rätar man upp stortån med tejp, eller sågar ut en del av stortåbenet för ökad lutning.

Efter operation Hallux Valgus

Första tiden efter operation

Du får ett fotförband på foten, och kan gå platt på foten eller på hälen. Så länge du inte belastar framfoten. Du kan även få en speciell förbandssko. Foten är bandagerad i 3 veckor.

Hallux Valgus träning efter operation

Om du mot förmodan opererar dig, var noga att fråga efter övningar du kan göra hemma efter operationen (obelastad och belastad) och när du får lov att börja. Nedan följer en del av informationen som brukar kunna följa med - rådfråga din läkare innan du gör några övningar och känn alltid efter hur det känns!

Dagen efter operation

Rör regelbundet på fot-och knäled. Att cykla i luften någon gång per timma är ett utmärkt sätt att rörelseträna för att få igång cirkulationen och motverka svullnad.

När förband och stygn tagits bort:

Nu kan du börja träna stortån utan belastning. Gör det ont en stund efter träningspasset men värken är borta dagen efter behöver du inte vara orolig för att du belastat för mycket.

Efter 6 veckor:

När det gått 6 v får du börja belasta mer, då kan du även göra belastande övningar.  

Detta är bara början för att återfå någon funktion i din fot - fler övningar kan du hitta på Toega.

 

Ont efter hallux valgus operationen

Bedövningen från operationen håller i upp till 10 timmar. Du brukar få en ordination från läkare om egen medicinering hemma mot smärtan tills det att smärtan avtar naturligt.

Att gå på foten eller i vanliga skor efter operation

Din fot svullnar vid operation, denna svullnad kan vara ända upp till 6 månader efteråt och påverkar hur du går och hur mycket du kan använda dina vanliga skor.

I vissa fall kan du få en specialsko de första 6 veckorna, vilket gör att du kan gå kortare sträckor och lägga minimal belastning på foten.

Sjukskrivning efter operation

En vanlig sjukskrivningstid från operation av Hallux Valgus är 2-8 veckor. Detta är beroende på ditt yrke och läkning. Har du ett skrivbordsjobb så är det den kortare tiden, ett tyngre jobb den längre tiden

Något som inte nämns av alla läkare, är att efter operationen så måste du lägga flera veckors träning på att få tillbaka fotens/ledens funktion och rörlighet.

De som missar detta kan få en längre läkningsprocess och i värsta fall kvarstående men. Så är du fast vid beslutet av att operera, efterfråga övningar från din läkare!

Vilka Komplikationer kan du få efter operation av Hallux Valgus?

Jag har inte opererat min fot mot Hallux Valgus- men i min sökningar har jag stött på folk som har nämnt dessa komplikationerna. Det betyder inte att du kommer få dem, men du borde vara medveten om dem om du väljer att gå vägen av att operera din hallux valgus.

 • Problem med balans långt efteråt
 • Stelhet i stortåleden
 • Ont av att stå på tå
 • Smärta vid gång i trappor
 • Ont vid utövandet av idrotter
 • Stickningar i foten
 • Stortå/led fortsatt snedställd även efter operation

Hur stor är risken att operationen misslyckas?

Utifrån en studie från 2018 som på totalt tittade på 229 fall där av patienten blev missnöjd med operationen 10,6%.

Även om patientrelaterade faktorer enskilt och tillsammans ökar risken för komplikationer, risken av att återkommande deformitet var 4,9 %,  beror majoriteten av misslyckade bunionoperationer på kirurgens misstag - antingen tekniskt eller i det kirurgiska beslutsfattandet.

I huvudsak misslyckas hallux valgus operationen under följande omständigheter:

 • Underkorriger/återfall - Deformiteten är inte helt korrigerad och hallux valgus kvarstår eller återkommer
 • Överkorrigering (hallux varus) - deformiteten är överkorrigerad till Hallux varus.
 • Metatarsalgi - framfotssmärta som känns speciellt under belastning.
 • Nonunion - benet läker inte
 • Malunion - benet läker i fel position

Alla ovan har som skapat missnöje hos patienten.

Är det värt att operera Hallux Valgus?

Det kostar en del av dig att ta vägen via operation, men om det är värt att operera är helt upp till dig som individ.

Tänk på att även efter behöver du skor med bred tåbox och träna dina fötter.

Hur hade det varit att börja med att aktivera foten via övningar för att se om du kan förbättra din sneda stortå utan operation?

Vare sig du ändå väljer att operera så är du i ett bättre läge postoperativt att inte inte få återfall om du redan byggt upp en kontakt med din fot.

Britt-Liz visar upp hur hennes fötter utvecklats vid en uppföljning 3 månader efter hennes första analys! Bättre form, funktion och en mer jämnt fördelad belastning över hela foten gör bra för fötter och för kropp - Bra jobbat! 

4 steg för att bli av med Hallux Valgus utan operation

 1. Ta kontakt med en av våra coacher
 2. Gör en gedigen fotanalys & rörelseanalys.
 3. Få fotövningar personligt anpassade utifrån din fots funktion. 
 4. Gå på uppföljning 3 månader senare.
Har du fått en positiv förändring av din hallux vinkel? Grattis! Då fanns det en lösning undan kirurgin!

  Hallux valgus-operation är ett stort beslut. Det är inte något man ska ta lätt på. Eftersom det finns risker för komplikationer. Det finns ingen garanti att du blir smärtfri eller får problem efter operationen.

  Med det sagt kan kirurgi för många personer med hallux valgus vara ett effektivt sätt att minska smärtan och förbättra funktionen.

  Operation rekommenderas vanligtvis endast när alla andra behandlingsalternativ har misslyckats och hallux valgus orsakar betydande smärta eller svårigheter att gå.

  Om du överväger operation, prata med din läkare om risker och fördelar för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.


  Också i FOTPROBLEM

  Skräddarknuta
  Skräddarknuta

  27 januari 2024 3 min läsning

  Vad är hammartå?
  Vad är hammartå?

  27 januari 2024 3 min läsning

  Hallux Rigidus
  Hallux Rigidus

  26 januari 2024 2 min läsning