Är skoinlägg dåligt för dina fötter? - Freefoot

Är skoinlägg dåligt för dina fötter?

12 september 2023 5 min läsning

Är skoinlägg dåligt för dina fötter?

Många är det som idag har skoinlägg. Det är ganska så vedertaget att skoinlägg hjälper mot olika typer av fotproblem , knä- höft- och ryggproblem. Många får höra att de måste ha dem och att de måste ha dem resten av livet. En del har till och med fått dem som förebyggande när de var unga. Vi vet att det finns en lösninga att bli av med dem.

Så påverkar skoinläggen dina fötter 

Hur just du har fått dina skoinlägg ordinerade, det vet inte vi, men vill här ge dig en bild av att det faktiskt kan vara så, att lösningen för just dina problem, kan vara att just göra sig av med inläggen. 

Våra fötter har en viktigt funktion. Hur de är uppbyggda med skelett, muskler, leder, senor och annat smått och gott, har stor betydelse för hur fotens funktion är. Så länge det inte blivit något “fel” inne i foten, dvs efter en skada eller operation, så behöver vi ofta inte detta stöd, utan kan snarare stärka upp foten igen, med träning och rätt förutsättningar.

Är verkligen skoinlägg så bra som alla ortopeder säger? 

Skoinlägg kan vara jättebra. Just där och då, om du har fått en akut skada eller annat akut problem som uppstått i din fot eller kropp. 

Men att bli ordinerat ett inlägg resten av livet, det är ungefär samma sak som att när du brutit ett ben och får gips - som att du skulle ha det resten av livet.  Nej, så gör vi ju inte. Man får gips eller inlägg för något akut men därefter gäller det att börja träna upp den skadade kroppsdelen igen och återfå en naturlig rörelser igen.  

Foten är en fantastisk konstruktion. Evolutionen har skapat dessa kroppar till oss människor med fot som består av bland annat tår, fotvalv och hälsena. Såklart även ett helt gäng muskler, leder, senor, ben och annat gott för att foten ska fungera precis så som den är tänkt. Det finns både naturlig stötdämpning och styrka i foten för att orka bära oss, spring, gå och hoppa. Denna behöver vi använda och inte sätt in annat stöd som “ska göra jobbet”. Gör vi det så försämras fotens funktion och vi får mindre aktiva muskler av inlägget. Det blir som en ond spiral. 

Finns det något tillfälle då skoinlägg faktiskt är bra?

Självklart kan det vara bra eller kanske till och med nödvändigt med inlägg. Detta till exempel ifall du har en medfödd skada, kanske ett ben som kortare än det andra (obs - då medicinskt mätt) eller om du råkat ut för en olycka och något hänt som är svårt eller till och med omöjlig att träna tillbaka. 

Men, ibland har vissa fått veta att exempelvis det ena benet är kortare än det andra, men att det i själva verket faktiskt inte är så. Det handlar om en snedställning i bäckenet istället. Om vi då lägger i inlägg i skon för att korrigera benlängden, så ställer ju detta såklart till ytterligare problem i kroppen om det inte är så. 

Kan man bli av med sina skoinlägg?

Ja, oftast kan man faktiskt det. Det kräver träning och en sko som låter foten få utvecklas tillbaka till så mycket naturlig fot som det går. 

Okej, för att förstå varför vi kan bli av med inlägg, så måste vi först förstå hur inläggen har påverkat våra fötter. Så en liten snabb-dykning in i problematiken.

Evolutionen har skapat oss människor våra kroppar och framförallt våra fötter. Våra fötter är en mycket sinnrik uppfinning och som det mesta som skapats i människokroppen, så är det svårt för oss att kopiera och ‘bygga en egen’ uppfinning. 

Det vanligaste ett skoinlägg gör, är att bygga upp foten i fotvalvet. Fotvalvet som vi, såklart, har fått av en anledning. Enkelt förklarat så finns fotvalvet där för att ge svikt i foten, så att vi kan ta upp kraften från vår kroppsvikt i varje steg vi tar. Det är därför det är utformat just som ett valv. För att kunna svikta. Men om vi då sätter under ett inlägg, som är uppbyggt under fotvalvet, då kan ju inte foten svikta längre. Detta påverkat både foten, men kan också knäna, höfterna och till och med ända upp i ryggen. 

Men om man har fått inlägg, just för att man har ett försjunket fotvalv, hur ska vi tänka då? Är det inte då bra med ett inlägg, som stöttar upp foten? Som vi skrivit innan, så ja kanske, initialt om ett problem uppstått. Men sen gäller det att börja träna upp muskulaturen i hålfoten, så att fotvalvet åter blir starkt och att det kan hålla sig uppe av sig själv. 

En del har inlägg med en pelott (en liten uppbyggnad) under den främre trampdynan. Anledningen till att man får det brukar vara för att man fått höra att man har ett försjunket främre fotvalv eller att den främre fettkudden är slut och behöver stöttning. 

Denna delen kan man också träna upp för att få tillbaka muskulaturen. Handlar det om fettkudden, så behöver det inte vara så att den är slut. Det kan handla om att foten behöver få ta plats och kunna få breda ut sig. Här kommer formen på skon in och har stor betydelse. 

Om man exempelvis har en för smal sko eller en symmetriskt formad sko, precis så som de flesta traditionella skor ser ut, så är det oftast lite för trångt för våra fötter. Våra fötter behöver kunna få sprida ut sig. Om vi då dessutom stoppar in ett inlägg här i skon, då blir det ännu trängre. Om vi istället plockar ut foten, antingen helt barfota eller stoppa i den i en sko, där den kan röra sig som om den vore barfota, då kan vi börja bygga upp foten igen. Därmed kan vi återfå styrka och flexibilitet i foten och därmed bli av med även dessa inlägg. 

Om du gått med inlägg i flera år - hur gör du då?

Träna, träna, träna! 

Det kan låta tråkigt för en del och inspirerande för andra. Men visst är det så. Har vi gått med skoinlägg under en längre tid, så har musklerna såklart i foten blivit mer inaktiva. 

Har du gått med dem riktigt länge och dessutom har jättestora problem i dina fötter, ja då kanske du aldrig kan bli av med dina inlägg helt och hållet. Men du kanske kan så sakta övergå till en mindre, tunnare variant eller en mjukare form eller inte så stora som täcker hela foten. Jag tänker lite som så, att ju mer du tränar foten åt “rätt håll” så ökar chanserna att bli av med inläggen. Att göra lite är bättre än att inte göra något alls! 


Också i FOTPROBLEM

Skräddarknuta
Skräddarknuta

27 januari 2024 3 min läsning

Vad är hammartå?
Vad är hammartå?

27 januari 2024 3 min läsning

Hallux Rigidus
Hallux Rigidus

26 januari 2024 2 min läsning