Symptom för Hallux valgus (sned stortå) - Freefoot

Symptom för Hallux valgus (sned stortå)

26 januari 2024 3 min läsning

Symptom för Hallux valgus (sned stortå)

Tycker du att skorna helt plötsligt känns för trånga och att stortån ser sne ut jämfört med de andra tårna? Om det händer finns risken att du drabbats av ett fotbesvär som kallas Hallux valgus.

Det är ett fotproblem som kan uppstå för vem som helst och utan förvarning. Uppåt 80% av befolkningen i västvärlden drabbas av ett fotproblem under sin livstid.

Tacksamt nog är Hallux valgus enkelt att behandla, men först måste du diagnostisera om det faktiskt är det eller inte.

Här går vi igenom olika symptom för Hallux valgus. Fem tydliga tecken på problemet och ett tecken som ofta felaktigt misstolkas som Hallux Valgus, men som istället är Hammartå.

Fem symptom för Hallux valgus

Det finns flera symptom för Hallux valgus. Det räcker att du upplever en av dem för att misstänka att du har eller är på väg att få sned stortå.

1. Sned stortå

Vanligast är att stortån ser ut att sitta lite snett och pekar mot de andra tårna. Namnet Hallux valgus är latinskt och betyder "sned stortå".

2. Knöl på utsidan av foten

Det är också vanligt att tåleden pekar utåt så att en knöl syns på sidan där stortån sitter. Du kan uppleva smärta i knölen och att den skaver mot insidan på skorna. I vissa fall blir den även inflammerad med en rödaktig ton i huden.

Obehandlat kan det även bildas en benutväxt som ger ännu större besvär.

3. Mindre plats i skorna

Det är vanligt att foten blir lite bredare när du drabbas av Hallux valgus. Anledningen är att fotvalvet mellan stortån och lilltån blir plattare.

När foten blir bredare märker du att skorna som tidigare satt bra helt plötsligt blir trånga och obekväma. 

4. Ont när du går

Ett vanligt symptom är att det gör ont vid belastning av foten, exempelvis när man går. Tårna kläms ihop och det gör ont vid varje steg. Även knölen på sidan av foten kan ge upphov till smärta när den skaver mot skons insida.

Om du kompenserar din gång för smärtan för länge ökar risken för problem med både knän och höft.

5. Svårare att röra på tårna

Om du har svårt att röra på tårna i kombination med de andra symptomen är det ett tecken på Hallux valgus. Minskad rörlighet i tårna kan även betyda att du har artros i lederna. Speciellt om du är lite äldre. Det kallas då för Hallux rigidus som är ett annat, vanligt tåproblem idag.

Symptomen som INTE är Hallux valgus

Du kan ha problem med tårna utan att det är Hallux valgus. Det finns flera åkommor vars symptom liknar sned stortå, men som faktiskt är något annat och därmed har andra behandlingar. Här är tre symptom som liknar Hallux valgus, men som inte är det.

Minskad rörlighet är Hallux rigidus

Det är inte ovanligt att smärta och minskad rörlighet i tårna är relaterad till Hallux rigidus. Det är en kronisk sjukdom som uppstår när brosket inuti lederna är helt nedbrutet. Du får då ont i tårna och upplever en ökad stelhet i stortån. Hallux rigidus uppstår när du drabbas av artros i lederna, även kallat osteoartrit.

Läs mer om Hallux rigidus och artros i tårna här.

Sned lilltå är skräddarknuta

Om du märker att din lilltå uppvisar samma symptom som Hallux valgus kan det vara tecken på så kallad skräddarknuta. Skräddarknuta uppstår vid långvarigt tryck mot lilltån, som när du sitter i skräddarställning. Du märker att det gör ont på utsidan av lilltån precis där tån börjar. Det kan vara svullet och synas en utbuktning av leden där smärtan är. Ofta är lilltån vinklad inåt också, så kallat att den är varusvinklad.

Läs mer om skräddarknuta här.

Krökta tår är Hammartå

Märker du att tårna bredvid stortån är krökta kan du ha så kallad hammartå. Det är ett problem som uppstår när du har Hallux valgus och fotvalvet sänks så att tårna får en krökt position. Det är vanligt att hammartå uppstår samtidigt som Hallux valgus. När du behandlar Hallux valgus hjälper du samtidigt problemet med hammartå.

Läs mer om Hammartå här.

Har du Hallux valgus? Gör något åt det direkt

När du upplever symptomen för Hallux valgus är det viktigt att göra något åt problematiken direkt. Vänta inte för länge – ju mer tiden går, desto större är risken att 

Du behöver inte få en medicinsk bedömning av symptomen för att göra lindande åtgärder direkt.

Om du misstänker Hallux valgus kan du ta tag i problemet själv direkt.

Läs mer här om vad du kan göra för att förebygga Hallux valgus


Också i FOTPROBLEM

Skräddarknuta
Skräddarknuta

27 januari 2024 3 min läsning

Vad är hammartå?
Vad är hammartå?

27 januari 2024 3 min läsning

Hallux Rigidus
Hallux Rigidus

26 januari 2024 2 min läsning