Träna inför Vandringen - Freefoot

Träna inför Vandringen

27 juli 2021 3 min läsning

Träna inför Vandringen

Att vandra är roligt, men många människor planerar sina vandringar utan att riktigt veta vad de ger sig in på. De tror att det kommer att bli lätt, men när de börjar vandra inser de att vandringen är mycket svårare än de trodde. Det kan göra vandringen onödigt ansträngande, inte så rolig som du hoppats och direkt farlig.

I det här inlägget tipsar vi om hur du som nybörjare kan förbereda din kropp inför en vandring. Du kommer inte längre behöva oroa dig för att stöta på problem på vandringsleden, utan istället blir du den som berättar just den berättelsen om.. du vet när.. runt lägerelden!

Vi visar dig hur du kan bygga upp uthålligheten i benen, stärka dina coremuskler och förbättra balansen så att du är redo när det är dags för en vandring. Du kan ta dig an alla stigar med självförtroende, utan tidigare vandringserfarenhet!

Hur planerar du din träning inför en vandring?

Innan du ens börjar att träna din kropp för en vandring - är att veta vilken typ av vandring du planerar.

  • Vilken typ av terräng kommer du att stöta på under din vandring?
  • Hur lång distans tar du dig an och är det en flerdagarsvandring?
  • Hur mycket packning kommer du att ha med?

När du vet det så kan du träna ordentligt och vara förberedd. 

Några saker att tänka på om du planerar en fjällvandring!

Det förenklar din träning om du vet att det är en dagstur, fjällvandring eller om det är lätt eller tuff terräng. Vikten av att planera dina vandringar i förväg, särskilt om du ska göra längre dagsvandringar eller vandra i flera dagar. Nyckeln med träningen är att vänja din kropp vid aktiviteten.

TIPS: När du tränar inför en vandringsetapp - gör det då i de skor du tänkt dig göra själva vandringen. Du vill inte bli överraskad av massa blåsor av dina snygga, sprillans nya vandringsskor. Läs vår guide om skor så att du väljer rätt skor!

Hur du kan träna för din vandring -

Promenera - detta är nog det vanligaste att tänka på som förberedelse inför att du ska vandra.

Ett sätt att träna inför en vandring är att helt enkelt ta på dig dina vandringsskor och gå runt kvarteret. Men för att få ut det mesta av dina promenader bör du utgå ifrån din planerade vandring; Hur länge du ska vara ute? Hur långt du ska vandra varje dag, vilken vikt du ska ha i ryggsäcken den dagen och med vilka skor/kläder. Gör så mycket som möjligt för att matcha den "riktiga" vandringen.

Sugen på att testa på ett skogsbad när du tränar inför din vandring? I detta inlägg får du reda på de positiva effekterna skogen har på din kropp!

Om du på den riktiga vandringen utsätter den för krafter som överstiger det du vant din kropp vid - då är tröttheten och överansträngningen inte långt bort.

Börja med att promenera oftare och öka sträckan för varje promenad.

Andra tips och tricks när det gäller att träna för att vandra

  • Du kan med fördel också lägga till att springa- eller köra löpintervaller på hemmaplan. Det gör att du slipper bli trött på vandringen.
  • Hitta ett ställe i närheten som går uppför, du vill åt styrkan i att trycka dig uppåt.
  • Ta dina vanliga turer med lätt packning på. Öka sen vikten till det att du kommer närmare den vikt du kommer att ha på vandringen.
  • Starka muskler i övre delen av ryggen och i kärnan hjälper till med stabiliteten.

Att öva på din balans är ett perfekt sätt att öva inför en vandring.

Inte bara ökar det dina chanser om du hamnar på stockar, stenar, rötter som kräver den där extra graden av lutning för att du inte ska trilla. Det stärker även dina vrister / anklar för att stå emot stukningar.

Vi sträckte ut en hand till vår samarbetspartner Smarta Fötter för att få deras tips på hur en bra balans kan hjälpa dig i vandringsleden.


Också i UT I NATUREN

En Guide för nybörjare som vill börja med lättviktsvandring
En Guide för nybörjare som vill börja med lättviktsvandring

05 juli 2022 6 min läsning

Coachen tipsar – ha på fötterna vid vandring?
Coachen tipsar – ha på fötterna vid vandring?

28 juni 2022 5 min läsning

en vandrare sitter på en sten med sin gula vattenflaska med texten Välj de bästa vandringskängor eller vandringskor till din vandring i en gul ruta till höger om sig
Ultimata guiden till hur du väljer rätt sko till din vandring

30 maj 2022 16 min läsning