27 juli 2021 3 min läsning
Att vandra är roligt, men många människor planerar sina vandringar utan att riktigt veta vad de ger sig in på. De tror att det kommer att bli lätt, men när de börjar vandra inser de att vandringen är mycket svårare än de trodde. Det kan göra vandringen onödigt ansträngande, inte så rolig som du hoppats och direkt farlig.
I det här inlägget tipsar vi om hur du som nybörjare kan förbereda din kropp inför en vandring. Du kommer inte längre behöva oroa dig för att stöta på problem på vandringsleden, utan istället blir du den som berättar just den berättelsen om.. du vet när.. runt lägerelden!
Vi visar dig hur du kan bygga upp uthålligheten i benen, stärka dina coremuskler och förbättra balansen så att du är redo när det är dags för en vandring. Du kan ta dig an alla stigar med självförtroende, utan tidigare vandringserfarenhet!
Innan du ens börjar att träna din kropp för en vandring - är att veta vilken typ av vandring du planerar.
När du vet det så kan du träna ordentligt och vara förberedd.
Några saker att tänka på om du planerar en fjällvandring!
Det förenklar din träning om du vet att det är en dagstur, fjällvandring eller om det är lätt eller tuff terräng. Vikten av att planera dina vandringar i förväg, särskilt om du ska göra längre dagsvandringar eller vandra i flera dagar. Nyckeln med träningen är att vänja din kropp vid aktiviteten.
TIPS: När du tränar inför en vandringsetapp - gör det då i de skor du tänkt dig göra själva vandringen. Du vill inte bli överraskad av massa blåsor av dina snygga, sprillans nya vandringsskor. Läs vår guide om skor så att du väljer rätt skor!
Ett sätt att träna inför en vandring är att helt enkelt ta på dig dina vandringsskor och gå runt kvarteret. Men för att få ut det mesta av dina promenader bör du utgå ifrån din planerade vandring; Hur länge du ska vara ute? Hur långt du ska vandra varje dag, vilken vikt du ska ha i ryggsäcken den dagen och med vilka skor/kläder. Gör så mycket som möjligt för att matcha den "riktiga" vandringen.
Om du på den riktiga vandringen utsätter den för krafter som överstiger det du vant din kropp vid - då är tröttheten och överansträngningen inte långt bort.
Börja med att promenera oftare och öka sträckan för varje promenad.
Inte bara ökar det dina chanser om du hamnar på stockar, stenar, rötter som kräver den där extra graden av lutning för att du inte ska trilla. Det stärker även dina vrister / anklar för att stå emot stukningar.
Vi sträckte ut en hand till vår samarbetspartner Smarta Fötter för att få deras tips på hur en bra balans kan hjälpa dig i vandringsleden.