Ta ett skogsbad för din hälsas skull - Freefoot

Skogsbad - Shinrin Yoku

10 juli 2021 6 min läsning

Skogsbad - Shinrin Yoku

Att ta skogsbad har blivit en populär aktivitet för dem som vill fly från stadens liv och rörelse. Men vad är egentligen skogsbad? Och varför bör du prova det? Fördelarna av skogsbad har bevisats i studier och är allt från sänkt blodtryck till minskad stress och förbättrat immunförsvar, med flera! Alla dessa fördelar från en långsam och närvarande promenad genom skogen! Så kom igen - låt oss med detta inlägg förklara vad skogsbad är och även ge dig en kort guide till hur du kan testa på skogsbad på egen hand och njuta av de fördelar som skogen har som väntar på dig.

Vad är Skogsbad - Shinrin Yoku ?

Shinrin yoku är en form av japansk healing som studerades vetenskapligt för första gången 1982 av den japanska forskaren Dr. Makoto Kuribayashi. Det bygger på en gammal tradition där människor tillbringade tid i en lugnande naturmiljö för att uppnå djup avslappning.

Skogsbad har på senare år anammats av sjukvårdspersonal i Japan och blivit populärt, även utanför Japans gränser, eftersom det har visats via forskning att ha positiva effekter på din hälsa och kognitiva funktioner.

Shinrin Yoku dök upp som en direkt motsats till Karoshi; död av överarbetande. Skogsbad är att bryta vardagens stress och jäktande till att vara tyst och slappna av i naturen.

en man och en kvinna håller handen på en promenad i skogen

Hur funkar ett skogsbad?

Ett skogsbad funkar på så sätt att du tar in hela skogen och naturen med dina sinnen. Du går långsammare, andas djupare och tar in naturens alla dofter och ljud, solens strålar och naturens rörelser. Du kan känna barkens struktur eller fukten från löven på marken.

När du tar en promenad i skogen på detta vis så sjunker kortisolnivåerna i din kropp. Du känner då av minskad stress och oro. Ditt kortisol sjunker inte på samma när du befinner dig i en stadsmiljö.

"Naturen kräver ingen uppmärksamhet utav oss, utan bara ger." Säger Erik Skärbäck på SLU i Alnarp.

Redo för att ta dig an en fjällvandring? 

"Vi människor har alla ett nedärvt intresse för naturen. Det finns en slags överlevnadsinstinkt om vad som är bra för oss" säger Patrik Grahn, Prof på SLU i Alnarp.

en man och en kvinna kollar på kartan och i kikare ute på ett skogsbad

Vilka är de positiva effekterna av ett skogsbad?

 • Minskad hjärtfrekvens,
 • Sänkt blodtryck
 • Ökad vakenhet under dagen,
 • Minskad depression och ångest
 • Förbättrad sömnkvalitet
 • Ökad mental klarhet
 • Bättre minne

Det har också rapporterats att människor är mer uppmärksamma och mer sociala efter perioder av skogsterapi än innan vandringen. Effekterna har uppmätts ha effekt i upp till 30 dagar efter skogsbadet!

Några av dessa effekter får vi från när vi andas in det vi brukar kalla den "friska luften". Det du egentligen tar in är så kallat Negativa Joner. Joner finns överallt och kan vara positivt eller negativt laddade. I skogar och i områden med vatten finns det mycket negativa joner i luften.

Fytoncider är luftburna eteriska oljor som träd och växter avger. Dessa fyoncider är till för att skydda växter och träd från angrepp och sjukdomar, men är även en del av växternas kommunikation. När du vistas i naturen och andas in denna olja så stärker den även ditt immunförsvar.

Vilka studier har genomförts på skogsbad?

Den första studien genomfördes av universitetet i Tsukuba och den tittade på förändringar i kortisol och alfavågor hos dem som praktiserade skogsbad. Rapporten visade en signifikant minskning av kortisolnivåerna och en ökning av alfavågorna efter deltagande i skogsbad. Detta visar att de som skogsbadar har lägre stressreaktion, vilket framgår via minskning av kortisolnivåerna och ett mer avslappnat tillstånd, tack vare ökningen av alfavågor.

Den andra studien genomfördes också av universitetet i Tsukuba och den undersökte depression, ångest och stressnivåer hos dem som praktiserade shinrin yoku jämfört med dem som inte gjorde det. Författarna rapporterade en minskning av dessa tillstånd efter ett skogsbad. Detta tyder på att shinrin yoku har en positiv inverkan på alla tre tillstånden, vilket visar på fördelarna för den mentala hälsan av att regelbundet utföra skogsbad.

Den tredje studie genomfördes av Nippon Medical School och fokuserade på att titta på förändringar i kardiovaskulära funktioner hos kvinnor efter att de deltagit i skogsbad jämfört med dem som inte gjorde det. Författarna rapporterade en minskning av hjärtfrekvensen och sänkt blodtryck efter skogsbad samt en ökning av. Dessa resultat visar att de som deltar i shinrin yoku har en ökad kardiovaskulär funktion.

En sista studien genomfördes, också av Nippon Medical School, fokuserade på att titta på förändringar i kapillärt blodflöde, kortisolnivåer och kroppstemperatur efter att de som deltagit i shinrin yoku jämfört med de som inte gjort det. Författarna fann en signifikant ökning av det kapillära blodflödet, lägre kortisolnivåer och en högre kroppstemperatur efter att ha praktiserat skogsbadning. Dessa markörer hänvisar till en förbättring av immunförsvaret.

Har du svårt att ta dig ut i naturen precis just nu? Då finns det som tur en ytterligare väg naturen kan hjälpa dig. Enligt Roger Ulrich på Chalmers kan naturen bistå av att du bara tittar på den genom ditt fönster. Det ger en återhämtande effekt på sådant sätt att det känns som att du är i naturen. Hjärnan vilar sig då från alla de andra intrycken vi ständigt har omkring oss.

4 enkla steg för att ta del av ett skogsbad

Egentligen är det inte så svårt att prova ett skogsbad, även som nybörjare. Du behöver bara sakta ner ditt tempo, ta djupa andetag, börja lyssna efter ljud, ta på löven eller grenarna som tränger sig in på stigen.

Dags att prova! Här har du 4 enkla steg att tänka på för dina nästa skogspromenad.

 1. Sök upp en skog eller park där du kan ta in naturen. Det behöver inte vara de djupaste av skogarna men helst med skogens lugn.
 2. Promenera i ett långsamt tempo och var uppmärksam på allt som finns omkring dig.
 3. Sitt stilla en stund,gärna 10 minuter eller mer, och lägg märke till vad som finns runt omkring dig.
 4. Utforska det du upptäcker med alla sinnen. Känn på barken av ett träd. Dofta på jorden och växterna, lyssna på fåglarnas kvitter och vindens sus i träden.

Hur lång tid ska ett skogsbad ta?

Den rekommenderade tiden för skogsterapi är närmare 2h, men för att inte kasta dig helt ut i skogens famn och med risken av att bli efterlyst, så bygg upp tiden allteftersom du vänjer dig.

Är du van vid att ta promenader i skogen? Då är ett tips att ta 10 minuter varje promenad till att sitta ner på en sten eller stubbe och ta in naturen omkring dig.

Efter några gånger kan du börja ta en del av din promenad i ett långsammare tempo, kanske du har en del av skogspromenaden som är extra vacker? Efter ett tag så kommer de 10 min kännas som en kort tid - då är det ett bra läge att förlänga skogsbadet. 

Du behöver bara sakta ner ditt tempo, ta djupa andetag och börja lyssna efter ljud, ta på löven eller grenarna som tränger sig in på stigen.

Välj bra skor inför ett skogsbad

man sitter på bänk av sten iklädd en varm röd tröja av ull, beigea byxor och WanderToes 2.0 vandringskängor av märket Joe Nimble

När du är ute och skogsbadar så vill du inte behöva tänka på blöta och kalla fötter.Du vill ha ett par skor som är plana och där hela foten kan känna av marken du går på. Ett par vandringsskor som annars används till vandring ämnar sig ypperligt till ett skogsbad.

Vill du verkligen ta dig an skogsbadandet? Då är det att vandra-fritt som gäller! Det är off-road och bara låta dig själv gå vart dig än det tar. Till denna typ av skogsbad passar WanderToes 2.0 perfekt, vattenavvisande och med ett skaft över ankeln håller den smuts ute och dig trygg även på hala stenar och rötter. 

När du håller dig mer på stigen är Addict Trail en fantastisk följeslagare. Så lätt att den knappt känns på foten. Totalt plan med marken så att dina fötter är vid full kontakt. Få ett behagligt skogsbad med bra skor som gör att dina fötter mår bra, så att du kan njuta av din tur i skog och mark.

Som märker så finns det flera sätt som naturen kan kan ha en positiv inverkan på din hälsa. Du behöver inte dyra behandlingar eller mediciner när det kan räcka med ett skogsbad för att göra skillnad! Nästa gång du känner dig nedstämd, stressad eller sover dåligt - ta på dig bekväma skor och ge dig ut för att ta in skogen!


  Också i UT I NATUREN

  En Guide för nybörjare som vill börja med lättviktsvandring
  En Guide för nybörjare som vill börja med lättviktsvandring

  05 juli 2022 6 min läsning

  Coachen tipsar – ha på fötterna vid vandring?
  Coachen tipsar – ha på fötterna vid vandring?

  28 juni 2022 5 min läsning

  en vandrare sitter på en sten med sin gula vattenflaska med texten Välj de bästa vandringskängor eller vandringskor till din vandring i en gul ruta till höger om sig
  Ultimata guiden till hur du väljer rätt sko till din vandring

  30 maj 2022 16 min läsning