En guide med saker du bör tänka på inför din fjällvandring - 2022 - Freefoot

Saker du bör tänka på innan din första fjällvandring

19 augusti 2021 11 min läsning

tre personer står vid de svenska fjällen inför en fjällvandring med texten ovan dem - guide för nybörjare inför fjällvandringen

Du kan klara dig igenom en fjällvandring på många sätt, men med en bra planering kommer du inte bara att överleva din fjällvandring, du kommer att kunna ta dig an utmaning med värdighet .

Att vandra i svenska fjällen är en upplevelse - det är en frihetskänsla att klara sig på egen hand ute i vildmarken.

Nedan följer en guide på saker du som nybörjare inför fjällvandring lätt missar, men som de erfarna fjällvandrarna tar för givet. 

Är du nybörjare till att vandra i fjällen? Då följer nedan några saker du kan ha i åtanke inför din första fjällvandring.

Planera din fjällvandring väl, innan du tar dina första steg på vandringsleden

navigera med karta under fjällvandringen bluegrapesphotos

Ha koll på terrängen och vädret inför din fjällvandring

När du vandrar i Sveriges fjäll så är det vädret som ställer till mestadels av problemen. Vädret är oförutsägbart. Det kan snabbt skifta om från strålande sol till smärre skyfall.

Just på grund av detta bör du ha bra variation med plagg i din vandringsutrustning. Det går inte att bara planera utifrån väderprognosen som visar strålande sol och milda vindar.

Känn till terrängen under din fjällvandring.

För att veta vad du behöver ha med i din packning så behöver du ha koll på terrängen under din kommande fjällvandring.

 • Finns det vattendrag du behöver vada igenom?
 • Är det mycket stenigt och bergigt där du ska vandra?
 • Följer du leder eller vill du testa på off-road?
 • Kommer du vandra under en vanligtvis regnig period?

Dessa frågor avgör vad du som nybörjare behöver för utrustning inför vandring.  Samt vilka du kan spara in vikt via av att låta vänta hemma. Dina fodrade vandringskängor kan du lämna hemma om du ska vandra i fjällen under sommaren. 

Soluppgång och solnedgång påverkar dina vandringsplaner

Du kan bara vandra dit du kan se. Så ha koll på när första ljuset dyker upp över fjällen och vad du har för tid att vandra på innan mörkret faller. Svenska Turisföreningen har en bra lista på solens upp och nedgång.

Om du behöver vandra i mörker så ökar dina risker för halk- och fallskador avsevärt, inte att tala om att gå vilse! Att ha en pannlampa (mobilens är inte rekommenderat) är ett gott råd, du vill inte stå utan det när något oväntat har spräckt tidsplanen.

Åsa från exactmove.se springer tillsammans med Maria Welin i svenska fjällen

Ha en vandrares fysik! 

Fjällvandrare måste vara förberedda på alla situationer när de ger sig ut. Det är lätt att följa packlistor, goda råd från erfarna vandrare men något av de bästa råden jag har fått som haft största påverkan på mina vandringar är att ha en god fysik.

Lägg tid på din träning månaderna innan din fjällvandring. Kör styrkeövningar, spring oftare och längre. Ju mer du tränat upp din kropp innan, ju mer kommer du att orka med under vandringen. Detta påverkar inte bara den fysiska utmaningen utan även det mentala. 

Orkar du mer, då blir inte huvudet heller lika trött. Ditt tålamod blir längre, du tar bättre beslut, håller den positiva andan uppe. 

Fjällvandringar i Sverige är generellt sett säkra men det finns en risk att du går vilse eller att du blir skadad. Som fjällvandrare är det ett mer än ett gott råd att inte bara ha din packningslista klar, utan även din kropp.

Din balans är ovärderlig när terrängen börjar bli tuff och speciellt när du börjar bli trött. Läs vår artikel av Klaus från Smarta fötter i hur du kan förbättra din balans inför din fjällvandring. Att trilla och skada sig är den främsta anledningen till att flest vandrare får avbryta sin vandring. 

Meddela din färdväg och beräknade ankomst innan din fjällvandring.

Vandra inte ensam. Berätta för en vän eller släkting som har koll på din plan kring din fjällvandring och planerade rutt. När någon som inte är med på vandringen vet din färdväg och vilken tid du räknar med att komma fram. Då minskar du avsevärt tiden du behöver bli liggande innan någon börjar att söka efter dig.

Om du inte kommer fram som det var tänkt så kan din vän eller släkting slå larm och man kan börja att leta efter dig. Utan den vetskapen så kan du vid en olycka bli liggandes längre än nödvändigt.

Fjällsäkerhetsrådet har lanserat en ny digital tjänst (sommaren 2021) för dig att kunna lämna ett färdmeddelande innan du fjällvandrar. Läs mer på fjällsäkerhetsrådets hemsida -> Lämna färdmeddelande

saker för fjällvandring utlagt på golv

Välj rätt utrustning som nybörjare för din fjällvandring

Du behöver kläder som skyddar mot fjällets väta och hårda vindar. Dina kläder bör du kunna bära i flera skikt för att du enkelt ska kunna anpassa till rådande fjällväder.

Det är inte bara regnet som gör dig blöt och kall, du svettas för att din kropp behöver kylas ned, därför behöver dina kläder andas när du blir varm för att släppa på hettan så att du inte börjar att svettas.

En klokt packad ryggsäck bör inte vara packad med en massa onödigt som snabbt gör den för tung eller för jobbig att komma åt det du behöver. 

Tänk på att Bra utrustning inte behöver innebära att den ska vara dyr, en väl organiserad utrusning är den bästa!

Vilka vandringsskor / vandringskängor bör du ha på de svenska fjällen?

Vår kompletta guide till hur du väljer rätt mellan vandringsskor eller vandringskängor inför att fjällvandra

Fötterna är något av det viktigaste du har på din fjällvandring. Tro det eller ej, men är det inte på grund av en akut skada - så är det fötterna som gör att fjällvandrare får bryta sin vandring.

"Ju mer vikt du bär, desto mer energi går åt för att bära den." Den matematiken är enkel. Vikt du har på fötterna är dock mer komplex i sin uträkning.

Vikt på fötterna kräver 4-6 gånger mer energi att förflytta än vikt som du bär på ryggen. Om du byter ut det där paret vandringskängor på 2.5kg mot ett par löparskor på 0.5kg så sparar du alltså energi som att ta bort 8 kilo från din ryggsäck. Vilket väl vore rätt skönt?

När du väl blir trött i fötterna eller benen så löper du större risk att stuka din fot och att trilla och skada dig än vad allt fotstöd och vriststöd från en tung vandringskänga hjälper dig! 

Läs mer genomgående om vilken effekt vikten på fötterna har!

Inför fjällvandringen behöver du gå in dina fötter, inte dina vandringsskor.

Om du får för dig att köpa en ny, tung vandringskänga som vanligt ses hos vandringsmärken som Lundhags, Meindel eller Skarpa inför din fjällvandring, ingår det inte prislappen att du behöver lägga bra med tid att gå in dem också.

Du vill helst skippa upplevelsen av fjället med att fixa skavsår och blåsor på fötterna!

Vi hade ett gäng, Team Joe Nimble Sverige, som besteg Kebnekaise sommaren 2021 i WanderToes 2.0. Eftersom de redan använder Joe Nimble's skor så var deras fötter väl ingångna.

Det rekommenderas alltid att gå in sina nya vandringskängor. Men dagen innan de påbörjade sin fjällvandring mot Kebnekaises topp så hämtade de nya skor i vår butik i Malmö - efter vandringen så var de helt utan blåsor, fria från stukningar och fulla av fantastiska upplevelser!

Ta med ett par trailskor i packningen.

Om du kollat av terrängen och ser att du behöver vada en del genom bäckar. Då kan du till fördel byta ut dina vanliga vandringsskor mot trailskor. Efter att du vadat igenom så byter du sen tillbaka till de torra vandringsskorna.

Varning: Även om det låter som en bra idé, vada inte barfota.

Trailskorna är även sköna att byta till när du slår dig ner för natten. De funkar även bra som nöd-vandringssko om du skulle få jätteproblem med dina vandringskängor. 

Trailskorna torkar snabbare och väger avsevärt mindre än dina vandringskängor. Kan du använda dem mer under själva vandringen utan att löpa för stor risk av taskig terräng, så kan det vara till fördel för dina fötter och din energi att byta ut vandringskängorna mot trailskor.

Trailskor för Dam - Trailskor för Herr

Rätt Strumpor för din fjällvandring

Dina strumpor ska hjälpa hålla dina fötter torra, rena och minska risken för friktion mellan din hud och val av sko. Har du då även bra och funktionella vandringsskor, då har du kommit långt till att vandra utan skavsår!

Dina vanliga strumpor är boven!

Visste du att dina vanliga bomullsstrumpor är boven till många vandrares skavsår? Även när valet av skor är helt perfekt! En av deltagarna i Team Joe Nimble som besteg Kebnekaise 2021 fick befara detta. När han väl byte strumpor så slapp han få värre skavsår.
Bomull andas inte lika bra som ull eller syntetiska material. Bomullen håller istället kvar fukten. Detta gör huden på dina fötter porös och mjuk, vilket i sig ökar risken markant för skavsår.
Byt ut dina bomullsstrumpor till ett par som är gjorda i merinoull och/eller syntetiskt material som andas. Var också noga med att ha med flera par och ha en rotation av flera strumpor så du kan byta från fuktiga till torra strumpor under dina pauser.

Hur många strumpor ska du ha med dig på vandringen?

dubbla strumpor till din vandring minskar skavsårDetta varierar såklart efter turens längd men du bör kunna byta ofta och torka det par som är fuktigt. Att ha 3 par av tunnare och tjockare strumpor garanterar att du alltid har ett par som är torra och redo för att fjällvandra i!
Skölj upp strumporna när det ges möjlighet för att alltid ha ett rent par att sätta på dig. Lufta fötterna och låt dem torka upp under pauserna, en torr hud är mindre porös än en blöt och du minskar därför risken för skoskav.

Dubbla lager av strumpor kan vara räddaren i nöden för att slippa skavsår under vandringen.
I kängorna har man ullstrumpor (helst dubbla par), rena fötter och rena + torra strumpor varje morgon - det håller skavsåren borta.

Prova ut strumporna med dina kängor!

Har du redan köpt dina vandringskängor så ska du inte snåla på strumporna. Oavsett vilket märke du köper så se till att köpa rätt storlek och att strumporna inte veckar sig.

Ha med kängorna du tänkt vandra i när du provar ut.

Kom även ihåg att strumporna ska gå över kängans kant/skaft så att de skyddar där kängorna annars lätt skaver.

Ta hand om dina fötter när du vandrar i de svenska fjällen!

lär dig navigera med karta och kompass

Lär dig navigera med karta och kompass på fjället

Framförallt utanför de markerade lederna under en fjällvandring är karta och kompass ovärderliga för att hålla dig på rätt spår och inte gå vilse. GPS i all ära, men dör batterierna så står du med en blank skärm - tänk även på att batterier inte håller lika länge i kyligare väder. En hederlig karta och kompass får aldrig slut på batterierna. 

Tänk på detta innan du tar med farfars gamla karta till fjället. 

 • Hur aktuell är din karta? Ibland dras leder om och verkligheten förändras. För att inte bli överraskad, håll koll vilket år kartan är tillverkad.
 • Bra att ha kartor som är anpassade efter vandring. 
 • Välj en karta som tål att bli blöt! Det är tråkigt att försöka navigera i regnet med en karta du först behöver pussla ihop. Fler tillverkar går över till Tyvek som är tål vatten och är slitstarkt. 
 • Vilken skala ska du ha? Ska du vandra över ett litet område så kan det vara bra att se terrängens detaljer. 1:100 000. Det betyder att ett avstånd på 1 cm på kartan är 100 000 cm = 1000 m i verkligheten.

Snabbkurs i hur du läser en kompass:

 1. Ta reda på vart på kartan du befinner dig och vart du vill gå.
 2. Placera kompassen så att kanten av kompassen ligger längs den linjen du vill gå, i din färdriktning.
 3. Håll kompassen still på kartan och vrid kompasshuset tills hjälplinjerna och nordpilen (ej den rörliga kompassnålen) är parallella med linjerna på kartan. Nordpilen skall peka åt norr på kartan.
 4. Håll nu kompassen framför dig och vrid dig tills kompassnålen håller samma riktning som nordpilen i kompasshuset. Nu pekar kompassens kurspil, pilen längst fram på kompassen, åt den riktning du skall gå för att nå din destination.
 5. Kolla ut ett riktmärke i naturen och gå mot detta så behöver du inte hålla uppe kompassen hela tiden.
 6. Kolla din kurs med jämna mellanrum på väg till ditt riktmärke, eller om du redan nått fram till ditt riktmärke. Gör stegen 1-5 igen och fortsätt mot nästa riktmärke.
3 vandrare med med sina ryggsäckar innan fjällvandringen

Hur ska du tänka kring din packning som nybörjare inför en fjällvandring

Ofta brukar en väska för 1-2 veckors vandring väga uppåt 20kg. En bra tumregel är att du ska klara av att bära upp till 1/3 av din egen kroppsvikt på ryggen. Optimalt vore att få till så att packningen inte väger mer än 1/4 av din vikt. Det är inget som är skrivet på en karta, men det är något att utgå ifrån när du tänker på din packning.

Bli polare med din ryggsäck innan vandringen!

Har du inte blivit kompis med din ryggsäck så riskerar du att stå böjd över din ryggsäck en stor del av vandringen. Det är inte roligt att vara den som öser ut hela ryggsäcken på marken i jakt efter det du alltid hittar längst ner i ryggsäcken.

Du vill ha det så lätt som möjligt att hitta det du behöver, när du behöver det! Med fördel skapar du ett system för var du har allt din ryggsäck.

Använd färgade packpåsar! Få in ett system på vilken färg som innehåller vad och kör likadant färgsystem på packpåsen varje gång du vandrar.

Gör ett vandringstest - gör en kortare vandring med din väska för att ta reda på att alla sidofack fyller sitt syfte, vad du väljer att lägga vart och vad du vill ändra på eller göra bättre med din förvaring.

En väl sorterad väska underlättar din vandring enormt, och är en bra sak att ha väl förberett innan du stiger ut på vandringslederna.

Packa tunga saker närmast ryggen och högt upp i ryggsäcken. Lättare saker lägger du långt ner i väskan. Detta förbättrar din balans och stabilitet när du väl vandrar. Använd väskans sidofack, eller överst i väskan, för att packa det som du tänkt bruka under själva vandringsdagen.

Glöm inte att träna upp din kropp inför din vandring i svenska fjällen! Du kan tacka mig efteråt.

Saker som lätt glöms bort på den första vandringen!

 • Plastpåsar - mindre påsar (tänk: fryspåsar) och större (tänk: soppåsar). De kan användas till regnskydd för ömtåliga saker, för smutstvätt, skräp och disk. Det är bättre att ha en påse för mycket än en för lite, de påverkar inte vikten något mycket.
 • Saker går sönder, även på fjället - Ha med snöre, säkerhetsnålar, silvertejp - du kan vara räddningen för någon när väskan deras håller på att rivas upp mitt ute på fjället. Extratips: Säkerhetsnålar funkar även bra för att torka strumpor eller andra vandringskläder utanpå ryggsäcken.
 • En bra kniv - funkar till allt från att laga mat på fjället, skära av saker, tälja. Du kommer att sakna en om du inte har med en.
 • En kåsa är bra att ha - när du fjällvandrar på fjället så kommer du inte att behöva bära på så mycket vatten. Du kan dricka direkt ur vattendragen.
 • Myggmedel - är jobbigt att stå utan om man vandrar i myggsäsong. Om du ska välja något så använd sprej. Det kan du även spreja på kläder och över håret.
 • Den snabba energin. Allt du kan trycka i dig när energin dalar och som inte kräver matlagning. Nötter, torkad frukt, energy-bars kan bli den bästa nödlösningen när orken tryter.

Nu är det här säkert din första fjällvandring - det går inte att tänka på allt. När du väl kommit hem igen, gå över vad som användes mycket, vad som användes lite och kanske viktigast, vad som inte användes alls och blev onödig vikt som du bar rundor på.

Som nybörjare kan det vara bra att till en början utgå från Fjällstationer. 

För dig som är helt ny i fjällvärlden, då är dagsturer från någon av våra fjällstationer ett utmärkt alternativ. Du slipper bära tungt och kan nöja dig med en liten packning som rymmer det du behöver för dagen. Dessutom får du njuta av en skön säng och god mat i restaurangen innan du ger dig ut på egna äventyr.

En riktigt bra nybörjartur är Vålådalsfyrkanten. Rundturen går genom natur som är spektakulär utan att vara svårvandrad. Det är en lättnavigerad och vacker tur som du kan påbörja där det passar dig.

Guidad fjällvandring för nybörjare

Du som ska fjällvandra för första gången kan överväga att gå på en guidad vandring. På STFs fjällstationer arrangeras nybörjarturer som är både roliga och lärorika. Guidade dagsturer brukar vara i 4–6 timmar och 12-25 kilometer. Perfekt för dig som vill få på en trygg fjällintroduktion, eller bara vill ha trevligt och kunnigt sällskap. Efter den ledarledda turen kommer du att känna dig redo att vandra på egen hand.

Som sista avslutande har du här 7 tips från Svenska Turistföreningen för dig som är nybörjare och ska vandra för första gången! 


Också i UT I NATUREN

En Guide för nybörjare som vill börja med lättviktsvandring
En Guide för nybörjare som vill börja med lättviktsvandring

05 juli 2022 6 min läsning

Coachen tipsar – ha på fötterna vid vandring?
Coachen tipsar – ha på fötterna vid vandring?

28 juni 2022 5 min läsning

en vandrare sitter på en sten med sin gula vattenflaska med texten Välj de bästa vandringskängor eller vandringskor till din vandring i en gul ruta till höger om sig
Ultimata guiden till hur du väljer rätt sko till din vandring

30 maj 2022 16 min läsning