27 juli 2021 4 min läsning
Att träna din balans har många fördelar när du förbereder dig inför en vandring. Den tuffa terrängen eller längre vandringar tröttar inte bara ut dina muskler utan även ditt huvud. När huvudet blir trött så tar du sämre beslut och din reaktionsförmåga är inte på topp - vid detta läge ökar skaderisken markant.
Många letar efter vandringskängor som är stabila och har någon form av vriststöd, men vad du egentligen behöver som vandrare är en funktionell och stark fot / vrist och med bra balans.
Förberedd din fot och kropp för att minska risken för att tappa balansen och trilla.
Nedan har du 3 anledningar till varför balansträning inför en vandring är en bra idé för dig och kommer att göra din vandring till en roligare upplevelse.
Har du ont om tid att lägga på din träning? Då är det en bra idé att träna en grundläggande förmåga. Det är en förmåga som du har användning för i många olika sammanhang. Inte minst när du är ute på en vandring.
Säg att du spelar bordtennis. Du lägger en hel del tid på att träna. Ju mer tid du lägger desto bättre blir du, på bordtennis. Överföringsgraden är låg. Att du blir bättre på bordtennis kommer marginellt göra dig bättre på andra saker som badminton, padel eller tennis.
Din balans däremot är grundläggande för hur du reser dig, står, går, springer och rör dig generellt. Det innebär att om du tränar och förbättrar din balans kommer du bli bättre på det mesta du gör vare sig det är att springa, klättra, dansa eller… vara ute och vandra.
Föreställ dig att du är ute och vandrar i skogen i kuperad terräng. Du tar in skogens dofter, träd så långt ögat når och hör vattnets porlande. Kontakten med naturen och kroppen i förening är helande.
Samtidigt känner du att dina fötter börjar bli trötta. De är inte vana vid det ojämna underlaget och risken för att tappa balansen ökar.
Att träna balans är viktigt för alla hela livet.
De allra flesta människorna bor i städer. Där har du alltid jämnt och plant underlag under fötterna. Det tillsammans med skor som stödjer och är uppbyggda gör att du har en svag kommunikation mellan fot, kropp och hjärna.
En kommunikation som speciellt krävs när vi är ute och fjällvandrar på ojämnt underlag, speciellt i den tuffare terrängen. Är du ovan så tar det inte lika lång till innan du blir trött, och riskerna ökar.
Plötsligt är olyckan framme och du halkar till… Kanske stukar du foten eller så ramlar du och kanske gör illa dig på något annat sätt och med det är den härliga upplevelsen som vandringen skulle vara, blir istället till en mardröms vandring.
När du övar balansen så stärker du inte bara fötterna och fotlederna. Dina knän, höfter, bäcken, coremuskulaturen och ryggradens muskler blir också tränade. Med balansen sker det på ett mjukt och funktionellt träningssätt.
Se videos på övningar du kan göra på balansstång från Smarta Fötter
Dessutom övar du även upp rörligheten i alla dessa områden. Att stärka och öka stabiliteten, samtidigt som du ökar din flexibilitet och mobilitet är idealt. Det minskar din risk för stukningar och andra typer av skador både i vardagen och särskilt när du är ute och vandrar.
Att träna balans är roligt! Både inför vandringen, som en paus eller rolig grej på själva vandringen. Att balansera kan man säga ligger i vårt DNA. Det är en så grundläggande och naturlig rörelse så om vi släpper lite på prestationen så är det väldigt roligt.
Att öva balans kan du göra var som helst. På plant underlag, på en rot, på en sten, på en balansstång. Ju mer variation desto bättre. På Smarta Fötter brukar vi säga: ”Antingen går det bra eller så är det kul”. Fast egentligen är det ju kul när det går bra också fast vi brukar skratta lite mer när vi tappar balansen.
Stå på ett ben kan du göra var som helst, när som helst!
Det spelar ingen roll vad du har för underlag. Hur länge kan du stå utan att sätta i andra foten?
Vill du öka svårighetsgraden (och korta ner övningstiden) prova att blunda. Glöm inte att balansera på andra foten också.
Använd en balansstång eller på marken på en linje med fötterna.
Öva dig på att böja dig ner på olika sätt och samtidigt behålla balansen. Kanske flyttar du överkroppen och andra benet för att kunna röra vid marken. Eller så håller du kroppen relativt rak men böjer bakre knäet och försöker röra balansstången eller marken med det. Eller så böjer du främre knäet och dippar ner. Variationerna är oändliga. Tanken är att röra olika delar av kroppen och ändrar läge och höjd samtidigt som du balanserar.
Det här är en av våra absoluta favoriter och utförs bäst med hjälp av en balansstång. Sätt på en av dina favoritlåtar, gärna en riktigt feel-good sång. Börja balansera och dansa samtidigt.
Kanske står du på ett ben på golvet och dansar med kroppen eller så kliver du upp och ner och dansar, går, hoppar på balansstången.
Lika viktigt är att ibland gå ner som att balansera och att låta både dansen och balanserandet vara flödande, prestigelöst och kul!
Dra nytta av att öva på din balans!
I samband med vårt 10-årsjubileum anordnar vi en mässa på Jacy's i Göteborg.