En Guide för nybörjare som vill börja med lättviktsvandring - Freefoot

En Guide för nybörjare som vill börja med lättviktsvandring

05 juli 2022 6 min läsning

En Guide för nybörjare som vill börja med lättviktsvandring

En guide för nybörjare som vill börja med lättviktsvandring

Är du intresserad av att vandra men vet inte riktigt vart du ska börja? Då är den här guiden till för dig! I den diskuterar vad lättviktsvandring är och fördelarna med den lättare typen av vandring för dig som tänkt att ta dina första steg på vandringslederna runt om i Sverige i Sommar.

Så vad väntar vi på? Låt oss komma igång med att göra din vandring enklare och roligare med lättviktsvandring.

Vad är lättviktsvandring och varför du bör överväga det som nybörjare till att vandra?

Snabbt förklarat så är lättviktsvandring helt enkelt vandring med vandringsutrustning som är av lätt vikt.

Lockelserna med att vandra är många - vandring är ett utmärkt sätt att få lite motion och njuta av friluftslivet. De öppna vyerna av det svenska fjället, men också utmaningen av att klara sova ute i tält och vandra mil efter mil (såklart beroende på vilken typ av vandring och särskilt om du ska bära på en massa utrustning) - men däri ligger också en del av hela tjusningen med att vandra.

Lättviktsvandring är en bra lösning för dem som vill njuta vandringen, men som helst gör det utan all den extra vikten.

Lättviktsvandring är en typ av vandring där man prioriterar lätta, minimala redskap för att göra vandringen roligare.

Det innebär att allt från packningen, din ryggsäck till din sovsäck ska vara så lätt som möjligt, utan att offra funktion eller hållbarhet.

Med en lägre vikt tar du dig lättare fram och kan fokusera på upplevelsen och terrängen, snarare än ansträngningen. Lättviktsvandring kräver mindre energi, vilket innebär att du kan vandra längre sträckor utan att bli lika trött.

Fördelar med att använda lättviktsutrustning för vandring

En av de största fördelarna med lättviktsvandring är ju såklart att det är mycket lättare för kroppen. Att bära en tung ryggsäck kan bidra till alla möjliga problem, från smärta i axlar och rygg, trötthet till skav och i värsta fall blåsor på fötterna.

Om du bär på en tung packning så kommer du också att snabbare bli trött (inte bara i musklerna utan också det mentala) vilket kan göra vandringen till mer av en utmaning än du önskar.

När vi pratade med team Joe Nimble från när de besteg Kebnekaise, så var det just den tunga packningen, under lång tid, som var den största utmaningen.

Att använda sig av en lättare packningen gör det enklare för dig att dig fram i en svårare terräng. Om du försöker vandra uppför en brant backe eller klättra över stenar kommer en tung ryggsäck verkligen sakta ner dig och göra det svårt att hålla balansen.

Det är också en fördel för dig som vill vandra längre sträckor på kortare tid.

Med en lättare last kan du vandra längre och snabbare, och det är mindre sannolikt att du drabbas av smärta eller andra problem.

Bästa tipsen hur kommer du då igång med lättviktsvandring som nybörjare?

Om du är nybörjare på att vandra får du här några tips som hjälper dig att komma igång med vandringen:

1. Börja litet som nybörjare: Önskan är oftast att vandra långt och länge, det är dock ett recept för att vandringen inte blir ett långvarigt intresse. Börja i liten skala, vandra kortare sträckor och på enklare stigar. På så sätt bygger du upp din uthållighet och vänjer dig vid vandringens utmaningar.

2. Investera i bra utrustning. Det är viktigt att investera i utrustning av god kvalitet, särskilt när det gäller skor. Ett par bra och lätta vandringsskor gör hela skillnaden på vandringsleden.

3. Var förberedd och gör din research. Se till att du är väl förberedd innan du ger dig ut på en vandring. Det innebär att du måste packa rätt förnödenheter och känna till rutten du tar.

4. Kom i form innan du börjar. Lättviktsvandring är inte lika ansträngande som traditionell vandring, men att vara förbered rent fysiskt har så många fördelar för det mentala och din uthållighet ute på vandringslederna.

5. Ha kul! Vandring ska vara roligt, så se till att du tar dig tid att njuta av din omgivning och det sällskap du delar hela upplevelsen med.

Hur du väljer vandringsutrustning för lättviktsvandring med 3 för 3 regeln

Det enklaste och viktigaste knepet för att grundlägga en riktigt lätt packning är ”3 för 3”. Detta betyder helt enkelt att vikten för de 3 stora inte sammanlagt överstiger 3 kilo.

Dessa "3 stora" är de saker som väger mest i din packning, innan du stoppar ned mat och bränsle - och är de är bra att börja med att minska vikten på dessa innan du börjar att såga av tandborsten.

  • Bära är ofta tyngst; det är ryggsäckens vikt när den är tom.
  • Skydd är ditt tält (eller tarpen) eller vad du planerar att sova under eller i.
  • Sova: slutligen, är själva sovsäcken och liggunderlag.

Nu tänker du säkert "Inte kan väl en så lätt packning vara varken bekväm, hållbar eller ens säker? Jag vill inte köpa dyr vandringsutrustning som engångsmaterial!" i dagens läge så behöver du inte tumma på varken det ena eller det andra. 

Nu utgår vi från att dina erfarenheter inom vandring är på nybörjarnivå. Säkerheten när du vandrar ligger mest i dina förberedelser, din fysiska status och i hur väl du planerar din vandring med pauser, bränsle, utrustning utifrån terrängens svårighet etc. 
Hållbarheten i materialen förbättras år för år - idag hittar du mångt och mycket utrustning till vandring som inte väger så mycket.
Bekvämligheten ligger i inställningen till vad dina behov är ute på en fjällvandring, samt så kommer själva vandringen bli bra mycket bekvämligare när du inte behöver bära så tungt.  

Med lättviktsvandring ifrågasätter du dina behov inför din vandring. 

Ju lättare packning du har, desto mindre krävs det av dig för att förflytta den packningen över diverse terränger, desto mer kan du njuta av vandringen.

Om du istället väljer att köra med den tyngre packningen så kommer eventuellt axlar, rygg, höfter, knän och fötter att säga ifrån. Det är inte allt för ovanligt att ovana vandrare får avbryta sina friluftsäventyr på grund av värk och akuta skador - som hade kunnat lindras med en lättare packning!

Vikten på fötterna spelar såklart också roll! 5 gånger mer än den på ryggen.

Ett gammalt ordspråk lyder: ”Det krävs fem gånger så mycket energi att förflytta vikt på fötterna än det gör att förflytta vikt på ryggen.” Sir Edmund Hillary sa detta efter en Everest expedition och vetenskapen har bekräftat det.

Ett byte från 2 kilo kängor till 1 kilo har alltså samma effekt som att ta bort nästan 5 kilo från din ryggsäck.

Detta är den främsta anledningen till att du bör hålla reda på vikten på dina vandringskängor och skor då det innebär att du orkar att hålla energin uppe, speciellt under långa dagar.

Det är kritiskt att dina fötter har det bra under din vandring. När fötterna har det bra så blir de inte lika trötta och det kommer göra din vandring till en mycket bättre upplevelse.

Så offra inte bekvämligheten för att skala bort några sista gram från fötterna. Välj den mest lätta, men den bästa vandringsskon eller vandringsskängan för dig.

Avslutande tankar om lättviktsvandring

Vi tycker att det är synd att nyblivna vandrare luras in i att de behöver köpa onödigt tung vandringsutrustning på grund av - ”man måste ha rejäl utrustningen när man ska vandra”. Det gör att ryggsäck, tält, sovsäck och liggunderlag nästintill kan väga hur mycket som helst - så länge det är ”rejält” enligt tillverkaren och försäljaren på friluftsbutiken.

Problemet är dock att det som försäljaren kallar för ”rejält” kommer istället att utsätta dig och din kropp för desto större fara ute i vildmarken. Ju mer din packning väger, desto mer ökar risken för allt från skavsår till stukningar, utmattning och i värsta fall vurpor vid vadställen med mycket vatten och strid ström.

MEN! Det har aldrig varit enklare att vandra med lättare packning än det är idag.

Det är nämligen så att de material som moderna ryggsäckar, tält, sovsäck och liggunderlag tillverkas av är så pass kraftiga och stryktåliga att de behöver inte väga särskilt mycket!

Det gör valmöjligheten av din utrustningen ökar och du har lättare att hitta något med lägre vikt, högre hållbarhet och som ändå passar dig.


Också i UT I NATUREN

Coachen tipsar – ha på fötterna vid vandring?
Coachen tipsar – ha på fötterna vid vandring?

28 juni 2022 5 min läsning

en vandrare sitter på en sten med sin gula vattenflaska med texten Välj de bästa vandringskängor eller vandringskor till din vandring i en gul ruta till höger om sig
Ultimata guiden till hur du väljer rätt sko till din vandring

30 maj 2022 16 min läsning

Fotvårdsguide för din Vandring
Fotvårdsguide för din Vandring

19 september 2021 15 min läsning