30 maj 2022 16 min läsning
Så du har bestämt dig för att vandra och står inför att välja vilken typ av sko du ska köpa som passar till just din vandring?
Detta är guiden som hjälper dig navigera i terrängen av alla termer om vandringsskor, kängor och trailskor så att du lättare kan välja den sko som gör sig bäst för ditt äventyr.
Vi går igenom de olika skorna för vandring; deras egenskaper, vikt och prestanda. Så när du kommer till affären eller handlar online så vet du precis vad du letar efter för att köpa en vandringssko som kommer göra din vandring till en så bra upplevelse som den bara kan bli.
Vid val av vandringsskor så finns det olika kriterier att basera valet på för att du ska hitta den bästa för just din vandring. Den svåraste terräng du kan tänkas vandra i, din nivå av erfarenhet, din fysiska status och även säsongen - alla spelar en roll inför när du väljer vilka skor som passar den vandring du planerar att göra.
Fel val av vandringskängor leder till en mängd olika problem; du får lättare skavsår och blåsor, du blir snabbare trött i musklerna bara för att nämna några. Därför är de vandringsskor du köper en viktig aspekt av dina förberedelser inför vandringen.
Om du inte har för avsikt att köpa flera par vandringsskor så rekommenderar vi att du köper ett par skor som är tillräckligt mångsidiga för flera typer av vandringar. Nedan följer några kriterier att ha i åtanke inför vilken typ av sko du ska köpa.
Dagsvandring, flerdagsvandring, backpacking, eller lättviktsvandring
För dagsvandringar på lätt terräng är kraven låga. Det räcker med en låg vandringssko som helst är lätt. Greppet är inte det viktigaste på den lätta terrängen, och till vissa lättare dagsvandringar går det även bra att ha en trailsko. Skons komfort spelar mer roll än det säkraste greppet, att vara igång en hel dag utan att bli för trött kommer ge mer glädje under din dagstur.
För vandring i måttlig terräng, eller för lätt till måttlig backpacking så räcker det med en sko som är mer slitstark i sula och i ovandel, där miljön och säsongen bestämmer behovet av hur vattenavvisande vandringsskon behöver vara. Här börjar även greppet spela in allt mer.
För den tuffare och mer ansträngande terrängen och/eller vid måttlig backpacking blir stödet från skon allt viktigare. Här gäller det att inte hålla tillbaka. Skon ska kunna klara av att vandra långt och länge utan att påverka dina fötters funktion. De behöver kunna torka snabbt eller vara rejält vattenavvisande. Vid dessa vandringar har du med dig flera uppsättningar av strumpor, kanske även att du har ett extra par skor, likt trailskor, för att vada genom vattendrag eller dagsturer från fjällstationer eller läger.
Lätt, Måttlig eller Tuff?
Skons grepp bestäms till stor del av mönsterdjupet på vandringsskorna. Lite likt mönsterdjupet på en cykel- eller bildäck. De hanterar terrängen direkt i kontakt med skons yttersula.
När du vandrar över de lite tuffare terrängerna, där det är brant eller lös terräng, så kommer ett djupare mönster gräva sig ner mer och du kan enklare föra dig framåt med säkerhet. Här även om du vet att det lätt blir lerig terräng eller under en säsong med där det förekommer mer regn än vanligt, så har du ett ökat behov av vandringsskor med det bättre greppet från ett djupare mönster.
När du istället vandrar på välutvecklade leder så gör det djupa mönstret inte lika stor nytta. Den extra vikten från en vandringskänga med extremt grepp har istället en negativ påverkan på din energiåtgång.
Om du använder dina vandringskängor främst på sommaren kan du klara dig bra med något enklare än under de andra årstiderna. Vädret är i allmänhet trevligare och aningen mer torrt än de andra säsongerna.
Höga temperaturer under sommaren kan göra det svårt att vandra i fodrade vandringskängor. Det betyder att det kan vara bättre att välja de låga och svalare vandringsskorna.
Under denna tid går det snabbare att få upp värmen i kroppen och du svettas mer, inte minst om dina fötter.
Du har uppemot tre miljoner svettkörtlar. De flesta är belägna på handflator och fotsulor. Vid en tuffare vandring, i värme, kan svettkörtlarna avge uppåt ca 2 liter vätska i timmen!*
Kom ihåg att lufta dina vandringsskor under pauserna, även om det inte känns som att du behöver det för att förhindra att fukten blir kvar i skorna. Minsta lilla fukt i skorna försvagar dina hudlager och ökar riskerna för att skavsår ska uppstå.
Under hösten drar det kyligare och aningen fuktigare vädret in. Du klarar dock dig fortfarande med ganska svala vandringskängor, om du inte står stilla under längre perioder.
En betydande skillnad mellan årstiderna är att vandring på hösten innebär större krav vattenavvisande material på skorna, och gärna att vandringsskorna torkar snabbare. Regniga dagar och våta underlag är av en mer frekvent natur och något du bör räkna med.
Du bör tänka över att köpa högre och mer vattenavvisande vandringskängor som torkar snabbt till vandringar under hösten.
Våren har liknande krav som hösten har. Det är inte lika varmt som på sommaren, aningen mindre regn. Beroende på var du vandrar så kan snösmältning göra marken våt och bäckarna har högre vattenflöde.
Värt att tänka på utifrån din vandring att du kan komma att behöva vada genom högre vattendrag än under andra säsonger.
Det är därför en fördel om man har högre vandringskängor som gör att man kan gå torrskodd över fler bäckar.
Vintervandringarna är de som skiljer sig mest från de andra säsongerna. Det är kallt, men risken för regn är betydligt mindre.
Du har betydligt varmare kläder under vinterns vandringar och att reglera din kroppstemperatur via kläderna gör att du svettas mindre.
Fukten i vandringskängorna reglerar du med innersula och ullsockar, men i skorna samlas fukten lätt, och det är mycket svårare att få skorna torra efter flera dagars vandring.
Kalla vandringskängor kan förbättras genom att lägga ivarma ullsulor som isolerar mot den kalla marken.
Räkna med att fodrade skor är svåra att få på fötterna om de inte förvarats varmt under natten, till exempel i sovsäcken.
Är du i rörelse större delen av tiden - då är kylan sällan ett problem. Du blir varm när du går, men snabbt kall när du är stilla.
En annan skillnad mellan att vandra på sommaren och vintern är underlaget.
På vintern kan marken vara frusen. Det ställer större krav på greppet i dina vandringsskängor. Köp vandringskängor som ger bra grep i vintriga förhållanden. -
Om det finns risk för att det är snö på marken när du ska vandra, då är det ett måste att hålla snön ute ur dina vandringskängor. Har du högt skaft på dina kängor så är det ofta tillräckligt att dra vandringsbyxorna över kängans skaft.
På bilden ovan ser du en medlem i Team Joe Nimble när de besteg Kebnekaise i sina wanderToes 2.0.
Till vandringsskor behöver du snölås i form av en damask som kan dras över skon som skydd, men även då är det inte 100% riskfritt från att de lägsta vandringsskorna får in snö ändå.
Det är ingen som kan göra detta åt dig, det är helt upp till dig att köpa rätt vandringskänga för din fot. Men det finns saker du kan göra under utprovningen som får dig att enklare nå ett beslut du kan vara nöjd med.
När du provar vandringsskor ska du göra det med de strumpor du tänker vandra i och även med de eventuella innersulor som du tänker använda i skorna under din vandring.
Om du är osäker på specifika strumpor eller sulor, tänk du utifrån de villkor du kommer att vandra i.
Hur brukar dina fötter reagera när du är ute?
Är det möjligt att böja skorna i dina steg? Är skon utformad så att den på ett naturligt sätt hjälper till att förebygga fotkrökning när du går?
Vandringsskon ska hålla foten på plats, så att din fot inte rör sig hur mycket som helst i vandringsskorna. Detta uppnår du såklart genom ordentlig snörning, men utformningen av skon runt din fotled avgör helt.
Dina tår ska ha utrymme att röra sig fritt, men du vill inte att skorna ska vara för långa så att fötterna rör sig framåt när du går.
Med korrekt utrymme från en bred vandringssko så motverkar du enkelt blånagel under din vandring.
Fötter som är aktiva sväller upp en del i storlek. Det är viktigt att tänka på detta innan du köper dina vandringskängor och ger dig ut på stigarna. Det är därför bättre att prova skor sent på eftermiddagen än vad det är på morgonen.
Snörningen och öglornas placering har som jobb att hålla dina vandringsskor kvar på fötterna. Lyckligtvis så är vandringsskor konstruerade och tillverkade med alla dessa kriterier i åtanke.
Öglorna kan vara av textil eller metall, i form av öljetter, metallringar, och krokar men är oftast i en kombination av dessa. Framfoten, där man behöver mer flexibilitet, har ofta ett minimalt tryck.
Hur ska snörningen kännas när den är rätt? Den ska sitta behagligt mot fotryggen, sitta ordentligt om hälen för att mina risken för friktion som blir till skavsår, men inte begränsa ditt steg och eller fotens flexibilitet.
För att vara mer säker under vandringen så kan du välja att dra åt snörningen längre ner eller högre upp så att foten inte flyttar sig när du går.
Den bästa snörningen kommer av en bra passform. Prova ut dina vandringsskängor ordentligt!
Vattenresistens mäts av skornas förmåga att hålla vatten ute ur skorna och fötterna torra. Vandring med fuktiga fötter leder ofta till skavsår och blåsor.
Om du planerar att vandra i ett område med mycket vatten eller om du kommer att vandra över vattendrag på din resa kan vattentåligheten vara en viktig punkt för dig att ha koll på.
Det finns två sätt att göra en sko vattentät på:
Ett alternativ till vattentäta/ventilerande material är att tillämpa en kemisk vattentät behandling – detta görs bäst som en återapplicering på en sko efter en lång tids användning i motsats till att köpa en icke-vattentät sko och sedan själv tillämpa en vattentät behandling.
Vattentätt skydd håller fötterna torra från väder, snö och bäckar när man behöver korsa dem. Förr så gjorde det vattentäta membranet att skons andningsförmåga minskade.
Den stora nackdelen med de vattentäta vandringskängorna är att de tar lång tid att få dem att torka om de skulle bli dränkta i vatten.
Ett gammalt ordspråk lyder: ”Det krävs fem gånger så mycket energi att förflytta vikt på fötterna än det gör att förflytta vikt på ryggen.” Sir Edmund Hillary sa detta efter en Everest expedition och vetenskapen har bekräftat det.
Ett byte från 2 kilo kängor till 1 kilo har alltså samma effekt som att ta bort nästan 5 kilo från din ryggsäck.
Detta är den främsta anledningen till att du bör hålla reda på vikten på dina vandringskängor och skor då det innebär att du orkar att hålla energin uppe, speciellt under långa dagar.
Det är kritiskt att dina fötter har det bra under din vandring. När fötterna har det bra så blir de inte lika trötta och det kommer göra din vandring till en mycket bättre upplevelse.
Att förstå de olika delarna av en vandringssko hjälper dig att förstå hur de kan påverka din vandring.
Om du inte känner till alla ord så blir det svårt att ta till sig för att hitta rätt vandringssko för dig att köpa, och gör det hela en aning förvirrande.
Nedan är en uppdelning av de olika delarna av en sko, från topp till tå, och de material som ofta används du ska leta efter.
Skons överdel är den viktigaste delen av skon när det gäller att skydda dina fötter från väder och vind. Den måste vara tillverkad av ett material som andas och som gör att dina fötter kan hålla sig torra och bekväma i alla typer av väder.
Skons överdel ska också vara tillräckligt slitstark för att tåla nötning från stenar och rötter på vandringsleden. Utifrån din vandring bör du välja en ovandel av ett material som tål mycket användning. Vanliga material som du kan hitta på ovandelen är textil mesh, läder, nubuck och mocka.
Det är också denna del som vi pratar om när det kommer till hur vattenavvisande material en sko har.
En av de viktigaste egenskaperna hos en bra vandringssko är fodret. Fodret är tillsammans med innersulan till för att ge dig stöd under fötterna, komfort runtomkring och sedan påverka storleken och formen på skons insida.
En annan funktion hos fodret är att hålla dina fötter torra. Fodret hjälper till med att transportera bort fukt från svettiga fötter, våta stigar och lätt regn.
En sommarvandring kräver inte så mycket isolerande foder, men om du tänker vandra under sen vår och tidig höst eller vinter, då spelar de isolerande egenskaperna i fodret en större roll.
När du är ute på vandringsleden vill du att dina fötter ska vara så bekväma som möjligt, och ett bra foder spelar en stor roll för det. Så se till att uppmärksamma fodret när du köper ditt nästa par vandringsskor.
Några vanliga fodermaterial är syntetiska tyger, polyesternät, slitstarka textilier och vattentäta foder/membran.
En tåhätta är den del av skon som täcker hela tån på skon. Även om det finns en mängd olika material som kan användas för tåhättor är gummi det absolut bästa alternativet. Gummi är slitstarkt och har en hög grad av flexibilitet, vilket hjälper till att absorbera effekterna av kontakt med hårda ytor.
Dessutom är gummi motståndskraftigt mot både extrem kyla och värme, vilket gör det till ett idealiskt val för vandrare som kan stöta på många olika förhållanden på leden.
En tåhätta av gummi gör också skon bekvämare att bära under längre perioder och ökar skons livslängd. En tåhätta av gummi är även lätt att rengöra och underhålla.
När du väljer ett par vandringskängor är en viktig faktor att ta hänsyn till plösen, eller tungan, när du väljer ett par vandringskängor. Plösen är den tygbit som sträcker sig från kängans tå upp till din vrist. Den ger skydd för fotens ovansida och hjälper till att förhindra att skräp kommer in i stöveln.
Är plösen sydd på ett sätt som gör att vatten inte tar sig? Viss plös är sydda på ett sådant sätt att de faktiskt har en vattenavvisande barriär. Detta är speciellt viktigt att tänka på om du ska vandra i våta förhållanden.
Plösen sys fast på ovandelen av skon, under öljetterna för snörningen och nästan vid tårna för att eliminera eventuella luckor där skräp kan komma igenom. Detta är en väl värdig funktion att söka efter när du ska köpa vandringskängor.
Innersulan är det din fot vilar på. För vandrare är det viktigt att ha en bra innersula i vandringskängorna för att få en bekväm vandring. Innersulan är det material som foten vilar på och ligger direkt under foten. Det är viktigt att ha en bra innersula för att ge dämpning och komfort när du vandrar.
Kolfiber, memory foam och gel är de vanligaste materialen som används för att tillverka skoinlägg som kan formas och anpassas utefter dina fötter. Dessa kommer antingen att ersätta eller placeras ovanpå de fabrikstillverkade sulorna, beroende på dina personliga preferenser och hur mycket stöd man vill ha i hålfoten.
Mellansulan sitter mellan innersulan och yttersulan.
Mellansulan är det som ger dina fötter dämpning och stöd. Materialet under innersulan är i allmänhet ett tätt skum som hjälper till att skydda foten från stötarna vid varje steg och är en stor del av dämpningen.
Mellansulan påverkar skons totala styvhet och vikt.
Vanligtvis så använder sig vandringsskor av ett EVA-material som är mjukt och flexibelt för att säkerställa en omedelbar komfort.
En vandringskänga använder oftare ett mer kompakt EVA eller polyuretan alternativ för att säkerställa mer stöd vid tung packning och ökad hållbarhet.
Yttersulan är den del av skon som är i direkt kontakt med marken.
Yttersulan är den nedersta delen av skon som rör marken. Den måste ge ett bra grepp på olika typer av terräng, vara slitstark och tålig. Den är ofta tillverkad av ett hårt gummi som är grepptåligt och stabilt.
Egenutvecklade gummiblandningar är avsedda att ge högsta möjliga stabilitet, stötdämpning och grepp.
Vandringsskor är helt klart det bästa valet för dagsutflykter i alla typer av spår, och ger mer stöd och hållbarhet än trailskorna. De har en bra kombination av stöd för foten, hållbart material och viktbesparing för de som inte behöver det höga skaftet av en vandringskänga.
Å andra sidan får man in smuts och vatten vid vandringar i den ruffare terräng, men det går att använda damask för att förhindra det på det riktigt steniga delarna.
Värt att notera är att man oftast inte får följa med på guidade turer i t ex alperna med lågskor.
Hur hållbar är en vandringssko?
Tänk dig vandringsskon som en kraftigare och mer hållbar uppgradering av terränglöparskon. Plus att vandringsskor och terränglöparskor ofta bara är några gram ifrån varandra i vikt.
De har oftast det djupa mönstret i yttersulan, i likhet med terränglöparskon, men med en mer hållbar konstruktion och gummisula. Självsäkra vandrare kommer att älska hur smidiga och lätta de är jämfört med de annars tunga vandringskängorna.
En vandringskänga kan väga så mycket som 1kg per känga. Sett till trekToes som enbart väger 288g per sko så är vandringssko en lättviktare under vandringen. eftersom den har en mer stödjande mellansula och en styvare konstruktion.
Den extra vikten kan vara besvärlig på långa vandringar, särskilt om du bär en packning. Omvänt kan de lätta material som används i skorna göra dem mindre hållbara och inte lika stödjande, så det är viktigt att tänka på vilken typ av terrängen som du kommer att stöta på under din vandring
Om du letar efter vriststöd i dina kängor, då hittar du minimalt av det i en vandringssko. Öva din balans och stärk dina vrister för att slippa behovet av vriststöd från vandringsskängan istället.
De är perfekta för vandring på jämna stigar och terränger. Erfarna vandrare kan hantera måttligt tung packning och ojämn terräng i dessa skor. Med en vattenresistent ovandel blir vandringsskorna lämpliga för mindre mängd lera och väta på stigarna.
Vandringsskon är en lågsko som är luftigare än en känga, vilket är värt att ha i åtanke om du planerar att vandra under varmare säsong eller breddgrader.
Med vandringsskor kan man bekvämt bära en lättare packning. Det räcker med ett par skor för måttlig backpacking och längre vandring där packningen väger under 10-15 kilo, men de är beroende av ditt personliga behov och fysik.
Vandringsskon har tagit det bästa av enkelheten och den låga vikten av en terränglöparsko, med hållbarheten och stödet från en vandringskänga.
Vandringsskor behöver sällan gås in och håller ofta längre än terränglöparskor. Vilket gör dem till ett bättre val om man tänker utföra mer vandring än terränglöpning och rör sig över medelsvår terräng.
De är det bästa alternativet om ens mål är lätt till något ansträngande vandring, och måttlig backpacking med lägre vikt, något ojämn terräng och inte har så stort behov av stöd och hållbarhet.
Vandringsskor funkar helt klart bäst till: dagsvandringar, vandring, måttlig packning, långdistansvandring och backpacking med lätt packning.
En känga är kategoriserad utefter dess höjd på eller ovanför ankeln, hårdare gummisulor och hållbar konstruktion med läder eller liknande material.
Varianterna av vandringskängor sträcker sig över ett brett spektrum från lätta vandringskängor till traditionella, tunga kängor för backpacking. Kängor är bäst om man planerar en packning som överstiger 10-15 kilo.
En känga är kategoriserad utefter dess höjd på eller ovanför ankeln, hårdare gummisulor och hållbar konstruktion med läder eller liknande material. De är oftast gjorda i läder för bästa hållbarhet och de har gummiförstärkningar på utsatta ställen.
Varianterna av vandringskängor sträcker sig över ett brett spektrum från lätta vandringskängor till traditionella, tunga kängor för backpacking. Kängor är bäst om man planerar en packning som överstiger 10-15 kilo.
Vandringskängor är utformade för att vara hållbara för att klara de tuffare vandringarna. Till det hör att de blir i det tyngre laget av skodon till din vandring. En typisk vandringskänga kan väga så mycket som 1,3 kg.
Mycket av vikten hänger i sulan och de finesser i skon som bygger upp stödet. Stödet är dock inte lika viktigt i din sko som funktionen av din fot är. Team Joe Nimble besteg Kebnekaise i wanderToes 2.0 som har en vikt på 321g per sko (storlek 5.5)
Kängor, både lätta och medeltunga, är i allmänhet styvare och tyngre än en vandringssko eller trailsko, och om du köper en rejäl känga så kräver det sin tid att gå in.
Vandringsskängor utmärker sig med sitt högre skaft som täcker och passar de som ofta vandrar i lera, snö eller vattendrag.
De flesta vandringskängor är mellanhöga för bra support kring ankeln, har en vridstyvare mellansula än dagsturskängorna och ett grövre mönster i sulan.
Klassiska vandringskängor är designade för att klara av belastningen från en tyngre vandrare - en människa med en ryggsäck full av mat, tält, sovsäck med mera - under flera dagar i sträck.
Inom den här kategorin finns också höga vandringskängor för de som söker extra skydd för riktigt obanade äventyr. En mellanhög känga med ett par damasker fungerar dock också bra!
Vandringsskängor funkar helt klart bäst till:vandring med packning över 10-15 kilo, vandring i svår terräng eller utanför stigen, vandring under vår, höst eller vinter där snö kan påträffas.
Trailskor kan också användas för vandring. Det kanske låter konstigt, men en växande trend är lättviktsvandring - där just den stora fördelen med trailskor är deras lätta vikt.
Trailskorna är dessutom ofta billigare än både vandringsskorna och vandringsskängorna, i alla fall när man ser bort från den begränsade livslängden, men många vandrare gillar att använda trailskor eftersom de kan täcka en längre distans utan att bli lika trött.
Vandrare som tillbringar större delen av sin vandring på väl underhållna stigar, med lätt packning, under torra förhållanden och som prioriterar lätt vikt över hållbarhet väljer terränglöparskor.
Det bör noteras att dess lätta vikt och design inte erbjuder mycket, om ens något, stöd när man bär på packning, och skor som dessa håller inte i så många mil.
En trailsko för terräng är inte bara till för löpning. Erfarna vandrare och backpackers med starka fötter och vrister använder dem för alla typer av terräng.
Terränglöparskor erbjuds endast i lågt skurna modeller och är tillverkade med mjuka gummisulor för flexibilitet när man springer, djupa mönster i yttersulan för att kunna hantera terräng, och ventilerande, tunna nät eller nylon på utsidan.
De har en mellansula som är avsedda för att dämpa ett löpsteg. Sulorna är flexibla de är grymt lätta. Helt klart den skönaste skon bland dessa kategorier.
De ger mindre stöd åt foten när man bär packning än vad en vandringskänga gör och är inte lika hållbara.
Trailskor funkar helt klart bäst till: terränglöpning, lätt vandring och backpacking, korta dagsvandringar på lätt terräng.
När du bär ryggsäck kommer tyngden att vilja trycka fram fötterna då du går nedför. Hitta därför ett sluttande underlag och bär gärna lite tyngd på ryggen när du provar kängorna. Gå både uppför och nedför.
För vandringsskorna behöver du inte lika mycket utrymme framför tårna eftersom de kan snöras hårdare med en passform som liknar en löparsko. Hälen ska sitta stadigt i det bakersta läget och inte flytta sig upp och ner.
Har du rätt storlek men hälen fortfarande glappar kan det vara modellen som inte passar, byt då modell – gå inte ner i storlek.
Om du har olika stora fötter, utgå från den större foten. För trånga kängor går inte att lösa – det blir skav, anspänning och dålig blodcirkulation. Däremot kan du kompensera ett litet glapp i kängan med till exempel en extra linerstrumpa.