28 januari 2022 6 min läsning
Alla vet att motion är bra för hälsan. Men när det gäller motion, befinner sig de flesta människor i en av två kategorier. Det finns de som älskar det och inte kan få nog av det, och de som hatar varje minut av det och hellre skulle vilja krypa ner i soffan.
Hur gör du för att träna, när du inte tycker om det?
Är du den som hellre kryper ner under filten? Det betyder inte att du är dömd till att evigt vara utan de fördelarna en god hälsa har. Snarare handlar det om att du behöver hitta det som motiverar just dig upp ur soffan.
Att motionera bara för sakens skull - är inte ett effektivt sätt att uppnå en långsiktigt bättre hälsa!
Även om du inte gillar att motionera kan du hitta metoder för att göra den mer lockande. Här är några idéer för att hitta drivkraften till att börja träna, även när du inte känner för det.
Vilka är då de bästa sätten att hitta motivation för att börja träna när du inte tycker om det?
Att föra en träningsdagbok är ett sätt att hålla motivationen uppe när du inte känner för att träna. När du skriver ner dina träningsmål, dina övningar och hur du kände dig under din första träning - kan du i efterhand följa upp dina framsteg och se hur långt du kommit.
Du får det lättare att fortsätta på rätt spår till att följa din träningsrutin när du gjort jobbet innan du inte känner för att dra till gymmet. Speciellt värdefullt när din spegelbild inte avslöjar att du varit på gymmet de sista veckorna; träningskalendern är ditt facit!
Det finns några olika sätt att skriva i en träningsdagbok. Målet är dock att dagboken eller kalendern håller dig ansvarig och gör det lättare att hålla dig till dina nya rutiner.
1. Välj rätt anteckningsbok. Börja med att hitta en anteckningsbok eller dagbok som sticker ut, har en stark färg. Som kommer synas när den ligger framme.
2. Första sidan: Skriv ner din startvikt och dina mått. Skriv även en berättelse om varför du vill börja träna, vad det är du vill uppnå med din träning. Håll inte tillbaka på känslorna. Skriv din story, var du är idag och vart du vill komma.
3. Sista sidan: Dela sidan med ett sträck i mitten. Den vänstra delen av sidan skriver du ner milstolpar utifrån vad du vill uppnå från första sidan. Den högra sidan skriver du ner ett pris för att du uppnått din milstolpe.
Ex: Vill du uppnå att springa i 1 timme utan att stanna? 15 min är en milstolpe, 30 min, 45 min.. På högra sidan sätter du ditt pris. Vid 15 min, nya träningsskor? 30 min, massage. Priset ska inte vara att unna sig i en "ohälsosam" vana - du identifierar med det du gör, att välja ett pris som är i hälsans tecken gör att du identifierar dig med någon som gör hälsosamma val.
4. Följ upp på dina framsteg varje gång du tränar.
Skriv ner dina tankar och känslor efter varje träningspass. Det kan kännas meningslöst att skriva ner varje träning. Men du gör det inte för att kolla upp förra träningen. Du gör det för att kunna följa upp 365 dagar senare. Du gör det för att skriva ner hur det gick, hur du känner, för att det du skriver ner blir på riktigt - det du skriver ner har hänt.
Det kan låta löjligt att föra in så mycket information, du ska ju bara träna för att må bra! Men de riktiga resultaten kommer först när du hållit i gång under en lång tid. Det syns inte lika snabbt i spegeln som de gör i dina siffror.
När du börjar träna så kommer du ha några snabba vinster. Det är enkelt att hålla igång när det går bra. Men din träningsdagbok är till för när du når vad som känns som en platå, när du känner att du fastnat på en nivå och det inte känns lönt att fortsätta. När du kommer till den punkten - då behöver du allt för att hålla dig på banan mot det du vill uppnå, motiverad att nå dina träningsmål.
5. Hitta en träningskompis
Hitta någon som har liknande mål och se om hen vill träna med dig minst en gång i veckan
6. Gör en lista över alla anledningar till varför du vill hålla dig frisk och komma i form. Sätt upp den någonstans där du kan se den varje dag
Ju mer energi det kräver av dig, ju svårare för du göra det. Du står framför kylen och kollar kalendern på vägen till sängen. Det står att du ska träna imorgon. Då plockar du fram träningskläderna och låter dem ligga framme tills morgonen.
Träningsväskan placerar du i hallen. Skorna står så att du nästan snubblar över dem.
Använder du en träningsdagbok än? Göm inte undan den i en låda mellan dina träningspass. Den ska ligga framme där du rör dig ofta. Den ska ligga ovanpå dina räkningar eller andra brev, inte under. Front and center - så att den påminner dig att faktiskt läsa och använda dig utav den.
Välj ett träningställe som finns i närheten där du bor. Då blir det enklare att komma iväg och din motivation till att träna kommer att hålla sig hela vägen dit.
Jag kan inte fatta varför frukten alltid hamnar i soporna. Jag själv har ju bestämt att vi skulle ha mer frukt hemma - ändå så får vi slänga den.
Det var först när jag insåg att frukten ligger i skålen vi har i vardagsrummet. Där sitter vi bara när vi ska se något på TV. När vi ska se på TV tänker vi inte på att vi ska äta frukt, vi vill ha "fredagsmys".
Gör inte som jag, sätt skålen på köksön istället. Ditt kök är kopplat till att äta, precis som din säng är till för att sova. Vad du associerar något med, är vad du gör med det.
Är ditt mål att börja äta mer frukt än sötsaker? Då byter du godisskålen mot en fruktskål som du likt träningsdagboken ställer där du ofta vistas i ditt hus eller lägenhet.
Att bara hålla igång med fysisk aktivitet - behöver inte kosta något alls. Du behöver inte ett årskort på ditt närmaste gym. Du behöver inte heller de senaste modet av träningskläder 2022. du kan göra armhävningar när du är naken - bara din kropp räcker långt och länge för att bättra på din hälsa, men..
För att nå dit där de verkligen framstegen visar sig, då gäller det att hålla igång över en lång tid och att fortsätta att utmana dig själv via din träningsform.
När du ska komma igång på gym för första gången - då kan en PT vara ovärderlig. Att ens gå in på ett träningsställe kan kännas väldigt osäkert. Hur ska man göra? En träningspartner kan också vara bra till just att bryta den första-gången-på-gymmet barriären.
Hur hjälper en personlig tränare dig att hålla igång med träningen?
1. En personlig tränare sätter upp rimliga mål för dig, utifrån vad du vill uppnå.
2. En PT skapar ett träningsschema som passar din livsstil, som gör det enkelt för dig att följa.
3. De kan guida dig när du svackar på din resa och håller dig på rätt spår.
4. En liten social effekt av att du inte vill göra din PT besviken!
5. Slutligen kan de ge dig motivation och stöd när du tvekar på dig själv att fortsätta. När det börjar kännas motigt.
För att klara av att hålla igång träningen länge - då behöver du identifiera dig med den personen som går till gymmet varje vecka.
Om du försöker få en bild av den personen: hur klär den personen sig, hur tänker de, vad gör dem dagligen till den personen, vilka rutiner har dem; försök härma den bilden av den personen. För om du är i startgroparna på din träning - då tar jag förgivet att du inte ser dig som den personen, men det är när den bilden ändrar och du blivit den personen. Då går din träning på rutin, ditt träningsschema och dagbok gör att du fortsätter att utvecklas.
Det går inte att vänta på att din träningsmotivation ska dyka upp från tomma intet. Motivation skapas av att göra något. När du har bestämt dig för att komma igång med din träning - då kommer motivationen.
Ordet motivation kommer från den latinska termen "movere", som betyder "att röra sig".
Du kommer att känna av svackor.. Det är dessa du behöver förbereda dig på och lyckas bibehålla motivationen hög hela vägen igenom.
När det står mellan att lägga sig i soffan igen eller att köra ditt träningspass. Då finns det bara en sak som bestämmer om du kommer att lyckas att fortsätta med din träning eller inte.
I samband med vårt 10-årsjubileum anordnar vi en mässa på Jacy's i Göteborg.