Fungerar verkligen barfotaskor? - Freefoot

Fungerar verkligen barfotaskor?

11 juli 2022 3 min läsning

Fungerar verkligen barfotaskor?

De åsikter som uttrycks i denna artikel är författarens och representerar inte nödvändigtvis Joe Nimble Sveriges officiella policy eller ställningstagande.

Som fystränare hamnar jag ofta i diskussioner kring vad som är bra och vad som är dåligt inom träning. Inte så konstig, för vem vill träna dåligt? Trots att jag jobbat som tränare i drygt 35 år och borde ha en hel del erfarenhet kring träning är det inte en enkel fråga att svara på- “Träningen blir helt enkelt inte bättre än du gör den”

Samma reflektion kan göras kring fotriktiga skor. Efter ett avlutat träningspass kom det fram en man som uppmärksammat att jag hade Joe Nimble-skor på fötterna. “hur bra är egentligen barfota skor, funkar de på riktigt”? - frågade mannen.

Det handlar om din unika behov

Givet att vi är unika i vår funktion och våra behov reagerar vi olika på olika miljöer och händelser. Men i vår komplexitet är vi också väldigt lika och enkla att förstå oss på. Vissa förutsättningar och behov kommer från att vi har utvecklats i liknande miljö vilket också likställer vissa grundläggande behov.

Ser vi till våra fötter så vet vi att de har utvecklats från att vara klätterfötter till gåfötter. En utveckling som tog miljoner år på ett underlag som var oregelbundet och ibland instabilt. Vi gick barfota och det gjorde våra fötter starka i sitt samarbete med kroppens övriga delar.

Det är dina fötter som bär dig genom livet

Den långa utvecklingstiden behövdes för att skapa våra unika förutsättningar som gör att vi har möjlighet att röra på oss. Idag är människan unik med sina förmågor som får oss att kunna gå upprätt, springa, bära föremål, klättra och simma. Men våra förmågor är en färskvara som måste underhållas, annars försämras de, och vissa försvinner.

Och det är nu det börjar bli riktigt intressant. Om det nu tog miljoner år att skapa foten och kroppens samarbete i en naturlig miljö kan vi spegla det mot den miljö vi idag kallar normal.

Det du har på fötterna får konsekvenser

I vår del av världen anses det vara normal att gå med skor på fötterna, vi planar ut underlagen och vi strävar efter ett välfärdssamhälle där det ska vara lätt att hitta transportmedel, och där vi förväntar oss tillgång till ergonomiska stolar och bord. Alltså väldigt långt från de naturliga förutsättningar som skapade vår unika funktion. Vi har helt enkelt på kort tid normaliserat något onaturligt.

Det här skadar oss på kort, och framförallt, på lång sikt. Vi har skapat oss vanor som inte är hållbara. Idag har vi dragit delar av vår utveckling så långt att vi är det enda däggdjur på jorden som måste kompensera det vi är skapta att göra, men inte gör.

Hur bra är barfotaskor egentligen?

Och det är nu Barfotaskorna och andra, fotriktiga skor, kommer in i bilden. Och svaret på den inledande frågan, “fungerar barfotaskor?” är- De blir så bra som du gör dem.

Som jag ser det ger barfotaskorna dig bättre och naturligare förutsättningar. Men om du inte använder dem på ett bra och kreativt sätt begränsas deras förträfflighet.

Barfotaskor är som ett redskap

Det är med skorna som med en hantel i gymmet- “En hantel blir inte bättre än övningarna du använder den i.”

Liknande reflektioner gör att jag eftersträvar oregelbundna och instabila underlag och rörelsemönster i Moveoo’s fysträning. Och det är därför jag rekommenderar kunder att träna med skorna även efter själva träningspasset. På så sätt skapas ett rörelse & träningssystem som är naturligare och betydligt mer hållbart än än det statiska, isolerade och tillrättalagda vi har skapa i vår nutid.

I våras stoppade en dam mig på gatan- “ jag vill bara tacka dig för att du gav mig en tanke på en föreläsning du höll på min arbetsplats. Innan föreläsningen gick jag på trottoaren och min hund på gräset. Efter din föreläsning har jag barfotaskor och jag följer med hunden ut på gräset”.

HON HAR FATTAT- tänkte jag.

Har du frågor och funderingar kopplat till träningskreativitet och barfotskor är du välkommen att höra av dig så ska jag försöka hjälpa dig med tips, trix och program.

Du är välkommen som medlem i min Yotube-kanal (Coach José) och mitt instagramkonto (josemoveoo) där jag regelbundet lägger ut tankar, tips & trix kring träning och allt som hör den till.

Tills vi möts i nästa inlägg- Ha så skoj!


Också i TRÄNING

Träna naturligt för att stimulera hjärna och nervssytem
Träna naturligt för att stimulera hjärna och nervssytem

28 september 2022 2 min läsning

Delad träning är dubbel glädje
Delad träning är dubbel glädje

28 september 2022 3 min läsning

Hindrar dina fötter dig från att komma i form på gymmet?
Hindrar dina fötter dig från att komma i form på gymmet?

06 februari 2022 3 min läsning