Hindrar dina fötter din form på gymmet? - Freefoot

Hindrar dina fötter dig från att komma i form på gymmet?

06 februari 2022 3 min läsning

Hindrar dina fötter dig från att komma i form på gymmet?

Nytt år, nya löften, nytt medlemskap på det gymmet ✅

Inget ställe är så kaotiskt som det är på gymmen vid starten av ett nytt år. Alla löften om julmaten som ska tränas bort, strand-kroppen 2023 som väntar, men..

Hur många håller egentligen sina träningslöften och fortsätter med sitt träningsprogram på gymmet?

"Vid Mars är det lika lugnt som innan året började.."

Fördelarna man har med sig av att vara fysiskt aktiv och vid god hälsa hinner knappt visa sig innan träningskläderna hamnar i garderoben igen.

Vanligaste anledningen till att du inte fortsätter på ditt träningsschema är att du som nybörjare kör igång för hårt. Smärta och vardagens krämpor gör sig snabbt påminda och avhoppen ligger över 50% sträcket.

Vad kan du då göra för att vara en av de som håller igång med din träning?

Den gymbaserade träningen innehåller idag väldigt mycket rörelser. Det är fria vikter, rörelser i flera plan och gärna högintensiva övningar i a'la Crossfit.

Krafterna från den träningsstilen innefattar en hög belastning på dina muskler och leder som legat i dvala under vintern.

Missförstå mig rätt - belastning är bra! Men belastar du dina ovana leder i ett inte så optimalt läge, speciellt när du just börjat din gymträning, då kommer de att säga ifrån med att göra ont.

Om du inte kontrollerar krafterna eller gör det över en stabil bas och med bra teknik så kommer din kropp få kompensera för det på ställen som över tid inte klarar av det.

Stärk din fot för att ha en stabil bas till dina lyft och hopp

Det finns en kroppsdel som ofta blir ignorerad inom styrketräning. Som kan öka dina chanser att slippa skador och smärta som lätt dyker upp när du ökar vikter och intensiteten på dina övningar.

Foten är din kontakt med marken under alla övningar som är dagens moderna gymträning, men den är sällan med i träningsteorin eller i praktiken.

Utöver de gymövningar som du redan gör är det en bra idé att lägga till några övningar för fötterna som en del av din träning.

Fotövningar som toega stärker inte bara fötterna så att de skyddas från skador, utan även alla led upp i kroppen som knä, höft och rygg drar nytta i det långa loppet av att du har en stark bas i kontakt med gymgolvet.

Välj rätt skor för gymmet. Så att dina fötter kan köra med i passet och du får det lättare och stabilare i ett par nimbleToes. Med sin tåfrihet ger de dig tydlig kontakt marken.

Du kan också stärka fötterna samtidigt som du förbättrar din balans. Genom att till exempel göra balansarbete på ett ben. Se fler övningar från vår samarbetspartner Smarta Fötter.

funktionell fot vs dysfunktionell fot på gymmet

Har du en dysfunktionell fot?

Så många som 8 / 10 i västvärlden har någon nivå av dysfunktionella fötter. Vi har levt med skor hela livet. Skor som inte bygger på idén av att vara bra för dina fötter, mer än att skydda och stötta upp.

4 snabba tecken på att du har en fot som inte fungerar optimalt för din träning:

  • Hallux Valgus
  • Stelt fotvalv
  • Ihopklämda tår
  • För högt fotvalv

Balansen och fotledens flexibilitet är försämrad när fotens funktion är dålig; struktur och form på foten inte är optimal. Båda är tydliga riskfaktorer för skador upp i resten av din kropp. Särskilt när kraven på kraft och rörlighet ökar i takt med din utveckling på gymmet.

Det leder direkt till skaderisk och träningsrelaterad smärta. När du tränar och tar i så blir din kraft felriktad. Din kropp kompenserar så gott den kan för att utföra dina önskade rörelse, men orkar inte lika mycket innan den blir överansträngd.

Dina fötters stabila bas deformeras i trånga gymskor.

Omvänt fixeras fötterna över tid genom belastning i skor med utrymme för dem att anpassa sig och sprida sig.

När du väljer skor till gymmet, gör det med omsorg för dina fötter. Så kommer dina fötter att hjälpa dig att lyfta tyngre, stabilare och säkrare på gymmet.

Ett säkert sätt att garantera din fots funktion när du kör din träning är att använda en typ av tåspridare på gymmet. CorrectToes garanterar att du har tårnas leder i rätt vinkel när du tränar. 

Att träna är jobbigt, men hur du kommer att må väger upp

När du nu börjar året 2023 med ett nytt träningsupplägg - skynda långsamt. Börja på en medelnivå och fokusera på att gradvis bygga upp din kapacitet.

Genom att hela tiden göra små men stadiga förbättringar är det lättare att hålla sig till träningsprogrammet och göra framsteg som håller hela året ut.

Den bästa träningen är den träning som blir av. Var förbered när din motivation dalar allt som veckorna går.

Ha en färdig plan för hur du ska lösa träningens mentala utmaningar för att bli en del av minoriteten som lyckas med sin träning.  


Också i TRÄNING

Träna naturligt för att stimulera hjärna och nervssytem
Träna naturligt för att stimulera hjärna och nervssytem

28 september 2022 2 min läsning

Delad träning är dubbel glädje
Delad träning är dubbel glädje

28 september 2022 3 min läsning

Fungerar verkligen barfotaskor?
Fungerar verkligen barfotaskor?

11 juli 2022 3 min läsning