Träna naturligt för att stimulera hjärna och nervssytem - Freefoot

Träna naturligt för att stimulera hjärna och nervssytem

28 september 2022 2 min läsning

Träna naturligt för att stimulera hjärna och nervssytem

Hur många gånger har vi inte sagt att människan är lat? Vi säger det dessutom i lite negativa sammanhang. Och inget kan vara mer fel tänker jag. Att vara lat var människans viktigaste överlevnadsegenskap, men något gick fel.. låt mig berätta!

VAD ÄR LAT?

Ser vi bakåt i tiden, vilket jag gillar att göra, ser vi på en apa som alltid har försökt åstadkomma saker så enkelt som möjligt. Det har aldrig funnits en vettig anledning till att göra mer än vad som krävs. Att göra lagom, och helst lite mindre, var helt enkelt ett sätt att hushålla på kraft och energi.

SMART OCH EKONOMISK

Så om du känner att du är lat kanske du ska se dig som smart och ekonomisk istället? Du vill helt enkelt vara helt naturlig och spara kraft och energi. En strategi som är smart om du lever helt naturligt vill säga. Det är ju dock här som  “skon klämmer” för de flesta. Vi har normaliserat det onaturliga och där gör vi för lite…

HUR MYCKET STÖKAR OCH BÖKAR DU?

Jag brukar prata om att vi är skapta för att stöka och böka oss fram på ett så enkelt sätt som möjligt. Stöket och böket var naturen och vårt liv som var fullt av faror och möjligheter.

I den miljön var vi närvarande och våra sinnen var påslagna för att fånga upp lukter, ljud och för att se avvikelser i omgivningen. Där var det naturligt att spara kraft och energi. Men det är en svunnen tid, idag är det inte så mycket fysiskt bök och stök kvar.

TÄNKER DU RÄTT I TRÄNINGEN?

Vi har drivit vår strävan att göra mindre och mindre så långt att vi nu är i behov av att göra mer. Ser vi till kroppens behov är det mer stök och bök som saknas för att hjärna, nerv och muskelsystem ska stimuleras på ett naturligt sätt.

Men så ser det inte alltid ut när människor ska kompensera det de är skapta att göra, men inte gör, med träning. När många tänker att de ska börja träna söker de sig till klassisk träning som har gått i samma fälla som samhällsutvecklingen. Den har blivit monoton, statisk och prestationsbunden.

NATURLIGARE TRÄNING

Vad som skulle göra din träning naturligare är om du gör mer på ett sätt som påminner om förr. Alltså mer oregelbundna rörelser som varieras och stimulerar kroppens samspel på olika sätt. En rörelseutmaning som ligger till grund för all naturlig rörelse men som lätt glöms bort i vår prestationsorientrade styrketräning.

Några tips du direkt kan börja med:

  • Fotriktigare skor som ger din fötter bättre förutsättningar.
  • Jobba med olika underlag under fötterna, även i gymmet eller i din hemträning.
  • Jobba med gummiband som påverkar rörelsemotståndet på olika sätt.
  • Våga jobba varierat och nyfiken, det gör dig kreativ i din träning.
  • Vrid och pressa på olika sätt som får dig ansträngd, våga ta i.

Också i TRÄNING

Delad träning är dubbel glädje
Delad träning är dubbel glädje

28 september 2022 3 min läsning

Fungerar verkligen barfotaskor?
Fungerar verkligen barfotaskor?

11 juli 2022 3 min läsning

Hindrar dina fötter dig från att komma i form på gymmet?
Hindrar dina fötter dig från att komma i form på gymmet?

06 februari 2022 3 min läsning