Delad träning är dubbel glädje

28 september 2022 3 min läsning

Delad träning är dubbel glädje

Ända sedan jag var liten har jag hört uttrycket- delad glädje är dubbel glädje. Och personligen har jag upplevt att den delade glädjen är så mycket starkare att jag är beredd att skriva under på att det stämmer.

Jag kan utan problem skala upp uttrycket så att det även gäller kring träningen också- dela träningen med någon så får du bättre resultat.

ÄR ENSAM STARK?

Ja kan inte bli annat än lite “sloken” när jag ser hur allt fler sluter sig samman i sin träning på gym och ute i joggingspåren. Visst, jag kan ha full förståelse för att man ibland vill ha lite egentid och lyssna på en pod eller sin sköna spellista när man tränar. Det händer i min träning också. Men när det blir en regel skapar det vanor som få konsekvenser.

FLYR DU?

Att träna själv, och med hörlurar, är ett sätt att ge sig ett ensamt rum. Vissa använder sin musik som en extra energi. Det är också ett sätt att exkludera annat och andra.

Så en utmanande tanke som riktas till dig som gillar att ha hörlurar och träna själv- “varför exkluderar du omgivningen och de som vistas i din närhet?”. Jag känner en del som säger “att det är skönt att koppla bort”. De utmanar jag med- “vad kommer du tillbaka till?”

SE MÖJLIGHETER I DIN NÄRHET

Känner du dig träffad och kanske lite provocerad? Häng kvar lite till. Ser vi på vad som kan göras finns det en massa bonus som väntar. Du kan börja med att ta ur lurarna och i stället ta in din miljö och börja bli lite nyfiken på personer som finns i din närhet.

Bara av att ta bort din favoritmusik ur öronen skapar en variation som får dina synapser att reagera i hjärnan. Du börjar helt enkelt reagera på det “nya”. Samtidigt kommer du att anstränga dig på ett sätt som utvecklar andra beteenden. Det påverkar din träning och de utvecklar även egenskaper du har glädje av utanför träningen där få saker går “din väg” efter en given spellista.

VÅRA OLIKHETER ÄR VÅRA GEMENSAMMA STYRKOR

När det kommer till din fysiska omgivning brukar jag tipsa om olika sätt du kan använda utrustningen på. Men i detta blogginlägg tänker jag lyfta fram dina kompisar, eller till och med en främling. (Obehaglig tanke va;-)

Faktum är att de omkring dig inte är som dig och det är en enorm tillgång. Det har de alltid varit. Våra olikheter är våra största tillgångar. Och i träningen kan era olikheter bli till den variation som får dig att utvecklas än mer.

NATURLIGT UTVECKLANDE ANSTRÄNGNING.

Mot min teori talar att du måste anstränga dig när du söker kontakt. Ansträngningen kommer av en att du måste väcka liv i egenskaper som somnar in vartefter du blir bekväm i din bubbla. Du kommer också behöva anstränga dig i träningen eftersom mina förslag kommer att göra den bökigare och därmed jobbigare.

UTMANA VARANDRA PÅ ETT TILLÅTANDE SÄTT.

Men till skillnad från traditionell parträning i gym tänker jag inte på en träning där vi hjälper varandra med prestationen, som i att “bänkpressa” tyngre. Vad jag tänker tipsa dig, dina kompisar, en främling du inte träffat än, om är en träning där ni utmanar varandra på ett mer naturligt och hållbart sätt. Ni ska helt enkelt Moveoofiera er styrketräning.

SYFTESORIENTERAD TRÄNING.

Inom Moveoo är en ledare syftesorienterad. Det innebär att hen hela tiden är aktiv med att skapa variationer kring rörelsen för att vi som aktiva ska stimulera samspelet i hjärna, ner och muskelfunktionen på ett varierat sätt.

Det är ett ledarskap som du kan dela med din träningspartner också. Förslagen nedan syftar till att nyttja träningspartner i något som slår på naturligare rörelseegenskaper. För att göra det enkelt håller vi oss till klassiska övningar så att du lätt förstår hur du kan använda Moveoofieringen i styrketräningen.


Några tips du direkt kan börja med:

  • Den aktive ligger på golvet och kör en hantelpress med båda benen sträckta mot luften. Den som passar pillar på hantlarna så att de blir en utmaningen för den aktiva att hålla kontroll på dem.
  • Den aktive står i en klassisk tricepspress i en draghiss. Den som passar står bakom och pressar fram armbågarna på de aktive. (Den aktiva spjärnar emot i rörelsen) Pressen kan variera mellan armarna under setet.
  • Den aktive står i en draghiss gör ett “kryssdag”. Den ena handen håller i maskinens/vajerns handtag. Den andra i ett gummiband som kompisen håller i. Den aktiva pressar ut båda armarna ut från kroppen. Ena armen belastas från maskinen, andra från kompisen.
  • Den aktiva ligger med skulderbladen/övre ryggen på en bänk. Den aktiv står över/på sidan höften. Den aktive sänker rumpa/höft mot golvet och sen så högt mot taket som möjligt. Den som passar pressar ner höften och håller emot. Prova er fram med att hålla något “mjukt” mot den aktives mage/höft

Också i TRÄNING

Träna naturligt för att stimulera hjärna och nervssytem
Träna naturligt för att stimulera hjärna och nervssytem

28 september 2022 2 min läsning

Fungerar verkligen barfotaskor?
Fungerar verkligen barfotaskor?

11 juli 2022 3 min läsning

Hindrar dina fötter dig från att komma i form på gymmet?
Hindrar dina fötter dig från att komma i form på gymmet?

06 februari 2022 3 min läsning