Ultreya: En ny era av löpskor - Recension - Freefoot

Ultreya: En ny era av löpskor - Recension

24 oktober 2022 4 min läsning

Ultreya: En ny era av löpskor - Recension

Låt oss ta en närmare titt på nya Ultreya i detalj!

När du sätter på dig Joe Nimble Ultreya för första gången kan du undra om du verkligen fick rätt storlek. För att Ultreya är en riktigt stor sko. Å ena sidan beror det förstås på den särskilt stora tåboxen som ska ge den speciella gångkänslan av tåfrihet.

Dessutom är Ultreya också längre i hälområdet och med tanke på min storlek slutar sulelementet bara nästan fyra centimeter bakom min häl. Utöver dessa egenheter i skodesignen, som är baserade på biomekanik, verkar Ultreya också vara lite större överlag.

Men det jag menar är att man inte ska undra över löpskons yttermått. När den är ordentligt snörad sitter Ultreya underbart på foten. Men låt oss börja från början - med den övre.

För här används ett töjbart mesh-textiltyg som är vadderat med ett tunt lager textil i området från mellanfoten till hälen och har en mycket lågt liggande hälkappa i det nedre området, som är långt fram mot mellanfot, vilket säkerställer ett otroligt hälstöd. 

I den övre delen av denna konstruktion runt häl- och ankelområdet övergår dock det övre materialet sedan till ett något tjockare stickat tyg. Stödet genereras därför helt och hållet från det nedre skoområdet, medan den övre halvan, tack vare den mjuka stickade ovandelen, säkerställer en mycket bekväm och framför allt friktionsfri komfort, vilket särskilt borde glädja löpare med hälseneproblem. 

I mellanfotsområdet sys förresten en sorts sockkonstruktion av ett slags neoprenmaterial som håller den mjukt vadderade plösen på plats och ger även lite dämpning på sidorna.

Du kan använda Ultreya med maratonsnörningen så att den sitter perfekt på vrist och häl.

För damerna - dammodellen utvecklades för övrigt en speciell läst för att få en plattare vrist och en smalare häl.

Naturligtvis är det mest intressanta med Joe Nimble Ultreya själva sulkonstruktionen. Hjärtat är den nya nmblFoam-mellansulan på 18 mm. 

Det nya dämpningsskummet, som är speciellt utvecklat för Joe Nimble av Huntsman, sägs överträffa dämpnings- och energiåterföringsförmågan hos ett konventionellt EVA-dämpningsskum med så mycket som tio gånger. 

Tyvärr hittade jag ingen data för att jämföra nmblFoam med adidas Boost (TPU) eller Nike React. I alla fall kombineras det nya skummet i ett dubbelt lager som ett dämpningselement med dubbla densitet med en ny 6 mm Evalen fotbädd som även har en extra 3 mm hälkudde. 

Det nya Evalen-materialet kombinerar fördelarna med EVA och alveoler och kräver därför inga mjukgörare och har en särskilt lång livslängd.

Sulkonstruktionen på Ultreya avrundas av en yttersula i gummi, som sägs uppnå särskilt bra grepp tack vare sin design till vilken de utnyttjat biomimik för att skapa en typ av geckostruktur. En lamelldesign gjord av otaliga små och annorlunda designade små gummielement skapar denna geckoeffekt.

Ultreya är inte direkt en lätt en sko. Den väger drygt 400 gram i storlek 43 och har ett fall på 3 mm, vilket gör att hälen och fotkulan är nästan jämnt från marken. nmblFoam-sulan har en tjocklek på 18mm och i kombination med övriga sulelement får du en total sultjocklek på 24mm. 

Joe Nimble Ultreya recension. 

Joe Nimble Ultreya känns riktigt bra när du tar på den eftersom den lyckas kombinera löshet och fasthet i komforten. Även om mina tår kan rotera runt i skon på ett absolut löst och luftigt sätt och du även har en lös, fri och luftig känsla i ankelområdet och hälsenan, sitterUltreya fortfarande stadigt på foten. i position i mittfotsområdet och även på hälen. 

Även med en tightare snörningsstil säkerställer den extra stoppningen i området av plösen och vristen behåller en bekväm passform.

Man måste vänja sig vid just tårnas frihet för att träna tårna att delta mer aktivt i löpningen. Det var bara genom att medvetet observera tårörelsen under detta löpskotest som jag märkte att mina tår normalt sett är i stort sett stilla. Speciellt när jag kör Ultreya oftare och längre, ska det bli spännande att se hur mina tår kommer att acceptera denna inbjudan att springa med i framtiden.

Annars är det nya dämpningsskummet riktigt bra och erbjuder en optimal kombination av dämpning, energiåtergivning och stabilitet i mitt löpsteg. 

Även om du tydligt märker i hälområdet hur du sjunker ner i skummet så har du ingen känsla av svampighet eller instabilitet, speciellt på grund av skummets goda spänst som driver dig längre in i rullningsprocessen.

Du kan faktiskt springa Ultreya väldigt bra med alla löptekniker även om jag personligen gillar den bäst mitt på foten. Dubbelskiktsdämpningen är också mycket bekväm för hällöpare, även om extrema hällöpare kan tycka att Ultreya är för hård. Men om du inte riktigt slår hälen i en brant vinkel, utan hellre får en större landningszon under hälen, kommer du att ha mycket roligt med Ultreya.

Dämpningsskummet är också mycket bekvämt när du går över fötterna och du får ett mycket dynamiskt intryck över tårna. Jag kommer nog som sagt att kunna se hur mina tår tar tillvara den nya friheten i riktigt snabba pass. Särskilt löpintervaller ska bli väldigt spännande de närmaste veckorna.

Men det fina med Ultreya är dess mångsidighet. Med sin medium dämpning kan den neutrala skon faktiskt köras av nästan vem som helst för nästan vad som helst. Han kör ett snabbt träningspass på banan på framfoten lika mycket som ett långt lopp på asfalt. Enligt Joe Nimble kan det även springas för maraton och ultra med mycket väginnehåll. Och det är där jag ser styrkan i Ultreya. Tack vare den goda passformen, det stabila greppet och den behagligt doserade dämpningen kan du utan problem springa med Ultreya länge och komma in i flödet med rullbeteendet.

Jag ser verkligen fram emot att springa Ultreya oftare och längre i min maratonförberedelse för att se hur min tå fungerar och fotens stabilitet fortsätter att utvecklas. Jag är säker på att det kommer en uppdatering från mig här om ytterligare erfarenheter av Ultreya.

Recension hämtad från - https://www.sports-insider.de/joe-nimble-schuhe-ultreya-laufschuhe-im-test-46694/


Också i LÖPNING

joe nimble ultreya bästa löparskon
Ultreya Omdöme från en långdistanslöpare

07 november 2022 4 min läsning

Ultreya på det ultimata testet i Death Valley under Badwater -2022
Ultreya på det ultimata testet i Death Valley under Badwater -2022

27 oktober 2022 3 min läsning

Hur du börjar springa med minimalistiska skor eller barfotaskor (eller faktiskt barfota!)
Hur du börjar springa med minimalistiska skor eller barfotaskor (eller faktiskt barfota!)

05 september 2022 5 min läsning