Ultreya Omdöme från en långdistanslöpare

07 november 2022 4 min läsning

joe nimble ultreya bästa löparskon

När jag förbereder mig för mina tävlingar och projekt försöker jag få med mig alla detaljer med passion och mycket fokus. Jag vill vara helt ärlig och transparent.

Fram till för några månader sedan hade jag inte hört talas om eller haft någon kännedom om Joe Nimble. Varken berättelsen, filosofin eller historien bakom varumärket.

Strax före, och även under det sista stora loppet i USA, Bigfoot 200 (ett mycket krävande och tekniskt bergslopp på 210 mil i Washington State-området, som jag för övrigt avslutade med en totalseger, så började jag känna smärta i hälen på min vänstra fot. Det visade sig senare att det tyvärr var en påbörjad plantar fasciit.

Även om jag alltid har varit mycket uppmärksam på att stärka små muskelgrupper genom proprioceptiva övningar, samt genom stretching och användning av foam rollers så dyker skadan upp ändå.

Det kommer att visa sig vara en konsekvens och en av de viktigaste orsakerna - olämpliga skor/löparskor - först och främst, samt en obalans i den biomekaniska rörelsen vid löpning, hållning och löpform.

Smärtan var konstant, men även om behandlingar hos sjukgymnast hjälpt mig ( djupvävnadsmassage) så finns skadan kvar.

Jag börjar forska och intresserar mig för biomekanik och korrekt rörelse och skadeförebyggande, där målet inte blev strikt löpning när det gäller resultat och prestanda.

Mitt mål blev att återställa känslan av att springa smärtfritt, och hålla mig frisk, som en prioritet och ett imperativ.

Jag blev rekommenderad av flera vänner inom ultralöpningsvärlden till att undersöka historien om varumärket och företaget Joe Nimble.

Först var jag skeptisk och trodde att det var ännu ett av de företag/varumärken som "säljer dimma" och en berättelse utan verklig trovärdighet, baserad endast på irrelevanta fakta, utan bakgrund och integritet i form av seriösa tester och verkliga studier.

Ändå fascinerade berättelsen mig, särskilt eftersom modellen Ultreya testades i Death Valley-området - motiverat av ett Badwater 135-lopp som jag själv sprang för några år sedan.

Jag kontaktade personligen Joe Nimble-teamet med en genuin önskan att testa produkterna, med särskilt fokus på Ultreya-modellen. Jag fick mycket användbar inledande information från Joe Nimble-teamet och Ultreyas var hos mig på bara några dagar och testningen kunde börja.

Även om jag ursprungligen är en mountain-trail runner, är en stor del av min träning som fartpass, intervaller, tempolöpningar, fartlek typ av löpningar, lätt återhämtningslöpningar... gör jag på hårt underlag - asfalt, så Ultreya var ett logiskt val.

När jag fick Ultreya's var mitt första intryck en blandad känsla.

Skorna var tyngre än jag trodde och verkade helt atypiska för dagens populära högpresterande löparskor och tävlingsskor. Bredare, anatomiskt formad tåbox var något som jag redan upplevt med några av Altras och Topos skomodeller tidigare, men det som särskilt imponerade på mig var den otroliga komforten redan vid första steget, med det perfekta hällåset och den övergripande byggkvaliteten.

Nu, efter att jag har gått mer än 400 K, har jag en klar och tydlig bild av syftet med dessa extraordinära skor. Jag gillar aldrig att ge helhetsintryck efter bara en löprunda. Ibland behövs en period av anpassning och övergång, musklerna och kroppen måste anpassa sig till nya känslor och man behöve ha tålamod.

Jag anser att just den här modellen bör ingå i rotationen för varje seriös löpare, oavsett om det är en professionell löpare eller en fritidslöpare, inte bara på grund av dess stora löpprestationspotential, utan på grund av de övergripande fördelarna för att förebygga potentiella skador och bevara hälsan och njuta av löpning som en aktivitet och framför allt en livsstil.

När jag springer i Ultreya känner jag att rörelserna är "flytande" och att den energiåtergivning jag får från underlaget är välbalanserad utan negativ inverkan på kroppen i allmän mening.

Huvudsakligen skulle jag föreslå Ultreya's för lätt till jämn löpning, långa återhämtningslöpningar och måttliga fartlöpningar med några steg i slutet av träningspasset - när du vill arbeta specifikt med din löparställning, rätt teknik, effektivitet, löpekonomi.

Det är inte en sko som är avsedd för snabbare intervallträning eller tävlingsklara kortare distanslopp, men den kan definitivt vara en fantastisk sko för långa ultradistanstävlingar på väg, liknande Badwater 135 eller Spartathlon i Grekland eller till och med 24-timmars ultramaraton osv.

Ultreya's har en trevlig stretchbar överdel som kan anpassa sig till alla typer av fotformer och mängden komfort är exceptionell. Skyddet är anmärkningsvärt och skons mellansula är mycket plyschig och bekväm och ger dig den höga energiåtergivningen utan att förlora markkontakt och den breda främre plattformen möjliggör en stor stabilitet.

Du känner effektivitet i varje steg med Ultreya, och om jag får använda uttrycket så är allt i dessa skor i perfekt "jämvikt".

Du kan också använda skorna som en "hybrid" vardagstränare utan problem för vissa löprundor på smutsiga vägar, grus, stigar med lägre teknisk kvalitet och blandade underlag på grund av den magnifika yttersuledesignen, men det här är förstås inte en typ av skor för extremt teknisk terräng, steniga och hala partier eller mer "avancerad" trailrunning.

Du kan till exempel också använda den för uppvärmning och löpövningar före intervallpass och snabba repetitioner på banan och återigen för en "avkylning" efter träningspasset och några balansövningar. Du har en riktig "arbetshäst" för olika ändamål och aktiviteter.

Den bästa komplimang jag kan ge är att jag efter varje löprunda mår bra med en snabbare återhämtningsprocess mellan träningspassen, att jag inte har någon smärta i området kring fötterna som orsakas av plantar fasciit och på något sätt känner jag att min löpform överlag blir bättre för varje löprunda.

Personligen skulle jag bara byta ut skosnörena i nästa versioner/upprepningar av Ultreyas. Jag tror att med något annat material, till exempel Dyneema eller liknande, skulle snörena kunna förbättras och indirekt även den övergripande säkerheten/stabiliteten i mellanfoten.

Även även om skons överdel är bekväm med en fin tunga och tåskydd, så skulle jag bli glad om jag i framtiden kunde se något lite lättare och mer andningsbart.

Jag skulle rekommendera Ultreyas högst uppriktigt och från djupet av mitt hjärta trots att skorna inte direkt är billiga. Det är verkligen en investering som är värd att göra när man ser på saker och ting på en långsiktig nivå och de övergripande fördelar man får.

Den sista anteckningen. Jag skulle föreslå att man använder tåstrumporna tillsammans med Ultreyas för bästa resultat.

Tåstrumporna ser till att dina tår är utspridda så att din kroppsvikt fördelas på rätt sätt och optimerar fotens biomekanik. Detta gör att hela foten är engagerad när du springer.

Jag vill än en gång tacka företaget och Joe Nimble-teamet för deras kreativa arbete, innovationer och visioner... Fortsätt så och jag ser fram emot nya produkter och lösningar.

Jovica Spajić
https://jovicaspajic.com/gb/


Också i LÖPNING

Ultreya på det ultimata testet i Death Valley under Badwater -2022
Ultreya på det ultimata testet i Death Valley under Badwater -2022

27 oktober 2022 3 min läsning

Ultreya: En ny era av löpskor - Recension
Ultreya: En ny era av löpskor - Recension

24 oktober 2022 4 min läsning

Hur du börjar springa med minimalistiska skor eller barfotaskor (eller faktiskt barfota!)
Hur du börjar springa med minimalistiska skor eller barfotaskor (eller faktiskt barfota!)

05 september 2022 5 min läsning