Korrigera din löpteknik med rätt hållning, kadens och ett avslappnat l - Freefoot

Korrigera din löpteknik med rätt hållning, kadens och ett avslappnat löpsteg

08 april 2022 3 min läsning

Korrigera din löpteknik med rätt hållning, kadens och ett avslappnat löpsteg

Om du är som de flesta löpare, då spenderar du säkert mycket tid på att arbeta med att förbättra din hastighet, distans och uthållighet. Men hur mycket tid lägger du egentligen på din löpteknik? 

Även om du inte har några problem med din nuvarande teknik kan det hjälpa dig att förbättra din prestation om du tar dig tid att fokusera på grunderna.

Din löpteknik börjar med rätt hållning, kadens och steg. 

I det här blogginlägget lär vi dig hur du kan korrigera dessa tre element och äntligen uppnå det avslappnade löpsteget.

Fortsätt läsa för att få veta mer!

Vad kan din hållning ha att göra med din löpning? 

Många löpare inser inte vikten av god hållning och hur det faktiskt kan förbättra deras löpning. Människokroppen är utformad för att röra sig, och när vi gör det på det sätt som det var tänkt - kan vi uppnå en optimal prestanda med minimal ansträngning.

Din hållning kommer att hjälpa dig att springa effektivare och med mindre påverkan på din kropp.

Det är först när din kropp är i linje som du kan dra full nytta av jordens gravitationskraft i ditt löpsteg. Detta gör hållningen till en av de mest effektiva faktorerna för att få ut mer av din rörelse.

En neutral hållning går som i en linje dragen från från ditt öra till din fot. Bibehåller du linjen i din löpning innebär detta att du landar med din fotisättning under din tyngdpunkt och maximerar då effektiviteten av rekylen i ditt löpsteg.  

Kadens - hur din stegfrekvens påverkar ditt löpsteg

Nästa steg för att förbättra din löpteknik är att kolla på din stegfrekvens, också kallad kadens. 

Det du vill uppnå som löpare är att hitta ditt löpsteg vid den idealiska kadensen av 180 steg per minut. Detta tal kan verka snabbt, men det är faktiskt den perfekta balansen mellan hastighet och steglängd.

Vid denna kadens kommer ditt steg och din kropp att landa närmare inpå din tyngdpunkt. vilket hjälper till att förebygga skador och förbättrar din totala effektivitet. 

Om du istället springer med en lägre kadens kommer ditt löpsteg per automatik bli längre och du landar längre framför tyngdpunkten, vilket ökar din ansträngning och kan leda till onödiga löpskador.

För att hitta till din kadens när du springer så kan du använda dig av en metronom. Det finns appar till både android och iphone som du kan ladda ner och ställa in på 180 bpm. 

Om du vill testa detta utanför löpningen, testa att hoppa hopprep. Hitta ett tempo att hoppa i som känns som att du kan hålla på ett tag. Sen saktar du mer och mer ner ditt tempo - hur börjar det att kännas i kroppen? 

Du kan även öva på din kadens stillastående, 

Ställ in din metronom på 180 bpm. 

Spring på stället och försök att hålla dina steg i takt med metronomen. 

Att tänka på. Det är din häl som ska gå upp mot rumpan och ditt knä ska som röra sig framåt. Detta är alltså inte en form av "höga knän". 

Detta rekommenderas även som ett bra sätt att börja på när du är ute och ska springa för att öva in tekniken. Spring på stället till metronomen, när du känner att takten sitter, då driver du på framåt och bibehåller takten.  

Slappna av i ditt löpsteg

Som löpare vet du vikten av en bra teknik. Rätt löpteknik hjälper dig i längden att springa snabbare, effektivare och att undvika skador. Det kan dock vara lätt att spänna sig och överanstränga sig när du arbetar med att få till en ny löpteknik på rätt sätt.

Ett enkelt sätt att lösa övergången är varva löpning med gång. Gången ger dig chans att slappna av och fokusera på din teknik utan att bli för trött. Gå upprätt, naturligt och avslappnat innan du åter lägger in momentet av löpningen igen.

När du väl blivit bekväm med den rätta tekniken kommer du att kunna springa under längre perioder utan att bli trött eller skada dig.

Så nästa gång du är ute och springer, kom ihåg att ta några gångpauser. Din kropp kommer att tacka dig för det!

Löpning är ett utmärkt sätt att komma i form, och genom att följa dessa tre tips kan du göra detta till ditt bästa löparår hittills. Om du förbättrar din hållning kan du springa med bättre form och mindre ansträngning, om du ökar din kadens kan du röra dig effektivare och smidigare och om du slappnar av i steget kan du undvika att tröttna ut lika snabbt.

Tack för att du läste! Vi hoppas att den här artikeln har hjälpt dig att lära dig några sätt till att förbättra ditt löpsteg. Kom ihåg att detta bara är några tips - det finns många andra sätt att förbättra din form och teknik. Det bästa sättet att hitta vad som fungerar för är att experimentera och fortsätta att öva. Med tid och tålamod kommer du att kunna hitta det perfekta steget för dig. Lycka till!


Också i LÖPNING

Hur du börjar springa med minimalistiska skor eller barfotaskor (eller faktiskt barfota!)
Hur du börjar springa med minimalistiska skor eller barfotaskor (eller faktiskt barfota!)

05 september 2022 5 min läsning

Hur jag lyssnade på kroppen och slapp löpskadorna
Hur jag lyssnade på kroppen och slapp löpskadorna

22 maj 2022 4 min läsning

5 vanliga löparskador och hur du känner igen dem innan de bänkar dig
5 vanliga löparskador och hur du känner igen dem innan de bänkar dig

02 maj 2022 4 min läsning