Kickstarta din löpning 2023 - Freefoot

Kickstarta din löpning 2023

20 januari 2022 3 min läsning

Kickstarta din löpning 2023

Har du svårt att komma igång med din löpning? Vet inte riktigt hur du ska börja eller helt enkelt saknar motivation? Du är inte ensam!

Löpningen är en stor del av mitt liv nu, men har absolut inte alltid varit det. Jag vet hur svårt det kan vara att komma igång och hålla i löpningen och hur lätt det är att snegla på alla andra som verkar lyckas med det.

Jag hjälper dig att sänka tröskeln till att komma igång med löpningen, en gång för alla!

Löpning har fantastiska fördelar för din hälsa! Visste du att löpning kan göra att du förbättrar minnet? Och att din kreativitet ökar.  Att du blir piggare och känner mer livslust!

Du kommer också hantera skadlig stress bättre... Listan kan göras lång! Detta är helt enkelt för bra för att vara utan. Löpningen är dessutom väldigt tillgänglig, eftersom du bara behöver dig själv och ett par skor för att ge dig ut. 

Mina tre bästa tips som kickstartar din löpning på ett hållbart sätt 

Du behöver inte springa på en viss tid eller sträcka för att det ska räknas

Gå ut lagom hårt och gör inte samma misstag som så många gör – man tänker att man måste springa en viss sträcka eller viss tid för att det ska räknas. Men så är det inte!

Om du börjar helt från scratch så börja med en rask promenad 30 min där du lägger in tre stycken 1-2 min-löpningar med vila/promenad mellan löpningarna. På så vis bygger du en hållbar grund och stärker kroppen successivt för att klara av den ökade belastningen.

Löpningen ska stärka dig och inte tvärtom. Känn in kroppen och scanna av hur den känns, från tå till topp, och lyssna på kroppens signaler. Det är inget farligt att bli andfådd, trött i benen eller få träningsvärk!

Hur ofta ska du ta dig ut i löpspåret?

Bestäm innan veckan startar vilka dagar du ska ge dig ut och skriv ner dem någonstans. Sikta på två till tre dagar per vecka.

Berätta också gärna för någon att du ska ta dig ut dessa dagar, då blir det svårare att låta bli. Kanske är det så att den du berättar för blir inspirerad och vill hänga på? Ännu bättre! Är ni fler är det lättare att få det gjort och det är oftast roligare.

Blir det att du springer fyra gånger en vecka och bara en gång en vecka så är det inte hela världen. Det viktiga är just att du kommer ut och springer. 

Sätt upp en intention för ditt löpår 2023 

Du kan välja om du vill sätta upp ett mål eller en intention för året. Jag tycker det är lättare att hålla en intention och svårare att lyckas med mål. Men känn efter det som fungerar bäst för dig.

Detta kan du sedan gå tillbaka till när motivationen tryter eller latmasken smyger sig på - tro mig när jag säger att den gör det för eller senare! Kom ihåg att du springer för din skull, och löpningens positiva effekter på din kropp - är för bra för att vara utan! 

Du kan också bli en löpare!

För att börja springa framgångsrikt är det viktigt att vara försiktig med dig själv och gradvis öka din löptid och distans. Detta kommer att bidra till att skapa en hållbar grund som du kan bygga vidare på.

Att dessutom sätta upp en avsikt eller ett mål för året kan vara till hjälp för att hålla dig motiverad. Oavsett om ditt mål är att förbättra ditt minne eller helt enkelt öka din kondition, se till att det är något som du är entusiastisk över och som du kommer att tycka om att arbeta mot.

Övervinn dina hinder till att börja springa och utnyttja tipsen hur du kan göra löpningen mer tillgänglig och hållbar för dig. Det finns många fördelar med löpning, de finns tillgängliga för dig också, om du vågar att ta löpsteget till att bli en löpare!

Åsa löpcoach exactmove Malmö

Också i LÖPNING

Hur du börjar springa med minimalistiska skor eller barfotaskor (eller faktiskt barfota!)
Hur du börjar springa med minimalistiska skor eller barfotaskor (eller faktiskt barfota!)

05 september 2022 5 min läsning

Hur jag lyssnade på kroppen och slapp löpskadorna
Hur jag lyssnade på kroppen och slapp löpskadorna

22 maj 2022 4 min läsning

5 vanliga löparskador och hur du känner igen dem innan de bänkar dig
5 vanliga löparskador och hur du känner igen dem innan de bänkar dig

02 maj 2022 4 min läsning