Vill du bli en bättre löpare? Stärk din fotfunktion - Freefoot

Hur du stärker din fot för att bli en bättre löpare

13 april 2022 3 min läsning

Hur du stärker din fot för att bli en bättre löpare

Löpning är ett bra sätt att hålla sig i form, men hur tar du din löpning till nästa nivå när du väl kommit igång? Vill du verkligen garantera dig själv ett bättre löpsteg - då börjar allting med foten.

Hur optimal är din fotfunktion för ditt löpsteg?

När du springer träffar din fot marken med en kraft som motsvarar tre till fyra gånger din kroppsvikt.

Foten är uppbyggd av en komplex struktur av ben, leder, ligament och muskler. Alla dessa komponenter arbetar tillsammans för att ge foten sin styrka och stabilitet.

Tyvärr träffar vi alldeles för många i våra butiker som under flera år använt för små löparskor. Foten har tappat sin form av att leder och ligament satts ur balans och fotens benstruktur tappat sin riktning. 

Fotens funktion är essentiell för ditt löpsteg. Har foten tappat sin struktur, då har den också förlorat sin förmåga att stabilisera ditt steg i löpningen.

Den strukturella stabiliteten. Detta är hårdvaran, hur din fots form ser ut och på så sätt fungerar.

  Vill du få ut det mesta av dina fot när du springer? då behöver du se till att alla komponenter i foten fungerar tillsammans och i rätt linje.

  Leder och ligament är en del av kroppens mjuka delar och på så sätt plastiska - du kan jobba upp en god fotform och funktion till dina fötter igen!

  Vill du lära dig hur du kan förbättra din fotfunktion?

  Börja med ett självtest:

  Din fotfunktion kan kontrolleras genom att analysera din fot. Hur du går och springer. Det finns flera saker som du kan titta på, till exempel hur dina fötter träffar marken, om du har över- eller underpronation och om du har en neutral gångstil.

  1: blöt foten, men torka av överflöd så att foten enbart är fuktig,

  2: sätt foten på ett papper där du får ett tydligt avtryck. Det funkar även på vissa stengolv, plattor eller trägolv.

  Där har du din fot! Tänk på att lätt belasta foten i steg 2, då är du som i ett steg istället för avslappnad. 

  Om du inte har en bra fotfunktion då utsätter du kroppen för onödig belastning varje gång du springer, vilket gör att du lättare får löpskador.

  Få experthjälp av en löpcoach 

  Du får ett visuellt avtryck av dina fötter som ger en tydlig bild av din fot-form, följt av en genomgång av dess funktion, vart du lägger den största belastningen i ditt steg.

  Din testar även din fots funktion genom specifika övningar som du också får med dig hem för fortsätta att utveckla din fot som en del av din löpträning. 

  Efter redan några månader kommer du att ha en förbättrad fotfunktion och med en uppföljning kommer det tydligt att synas!

  Läs mer om våra coacher och analyer

  Lee Saxby - "Att ändra din löpteknik och förbättra din muskulära konditionering tar ungefär 6-8 veckor. Att ändra fotens form och funktion genom vanligt bruk av funktionella skor och övningar 6-60+ veckor."

  Låt Correcttoes hjälpa dig få tillbaka din naturliga fotform

  Den mänskliga foten är skapad så att tårna sprids ut och sträcks vid rörelse. Detta gör det möjligt att bibehålla en optimal balans och steglängd. 

  I samhällen där man går huvudsakligen barfota eller i sandaler, bibehåller folk fotens naturliga form genom hela livet, och fotproblem undviks. 

  Majoriteten av skodon i den industrialiserade världens har förhöjd häl och för small tåbox, även löpskorna, vilket ger en onaturlig position i hela kroppen och ett tryck i framfoten som pressar ihop tårna.

  Slutligen förstörs fotformen som leder till ett brett spektrum av fotproblem, muskelskador och belastningsskador. CorrectToes hjälper dig att jobba med foten i rätt linje, så att muskler arbetar med benstrukturen i foten i sin naturliga position. 


  Också i LÖPNING

  joe nimble ultreya bästa löparskon
  Ultreya Omdöme från en långdistanslöpare

  07 november 2022 4 min läsning

  Ultreya på det ultimata testet i Death Valley under Badwater -2022
  Ultreya på det ultimata testet i Death Valley under Badwater -2022

  27 oktober 2022 3 min läsning

  Ultreya: En ny era av löpskor - Recension
  Ultreya: En ny era av löpskor - Recension

  24 oktober 2022 4 min läsning