11 september 2023 7 min läsning
Barfotaskon är fortfarande bara en sko, men dess karaktärsdrag gör att man vill skilja den från vanliga konventionella skor- när det egentligen inte borde vara så.
Det bästa är att vara barfota, som vi är skapta. Men ett liv i vårt samhälle komplicerar den möjligheten en aning. För att passa in så får vi göra det bästa av situationen- vilket är att ha funktionella skor som är bra för dina fötter.
När du får den här upplevelsen, då är du på rätt väg! För jag vill att det ska kännas så. Det betyder för mig att du lyssnar med din fot. Din kropp märker av skillnaden mellan dina ordinarie skor och barfotaskorna - som är betydligt bredare i tåboxen.
Är det första gången du har på dig ett par barfotaskor så kan det kännas onormalt och en aning tveksamt till en början, har du verkligen valt rätt storlek? Men jag lovar, det är helt naturligt att känna så. Det är mer en krock med din vana av för träna skor, än att skorna är extremt breda.
Nu har du på dig en sko som är funktionell - så nära vi kan komma att vara barfota. Men din hjärna "vet" att du har en sko på dig, och det känns inte alls som det brukar. Har vi lyckats att hitta rätt storlek till dig, då är det ingen del av tåboxen på skon som klämmer ihop dina tår längre.
Du ska även utgå från att ha ca 1-1.5cm fram till kanten av skon. Din fot sväller nämligen vid mer långvarig användning, och faktiskt så är det så att dina fötter är större på kvällen än på dagen! Dina tår behöver vara fria, morgon som kväll, i dina skor. Du vänjer dig även relativt snabbt vid tåfriheten som dessa funktionella skor ger. Mellan 1-2 veckor brukar det vanligtvis ta, sen kommer du inte vilja gå tillbaka till ett par trånga skor igen.
Barfotaskorna är egentligen inte breda, utan de är formade utifrån att fotens funktion skall kunna vara så optimal som möjligt.
Formen på din fot är skapt så att stortån skall ligga i rak linje med sitt mellanfotsben. När de ligger i linje så stabiliserar de din fot så att du kan enklare balansera när du går eller springer.
Om dina tår är hopklämda, så trycks din stortå in mot de andra tårna och tappar sin linje, samt sin funktion. Vilket resulterar i att du också trampar inåt och skapar ett fall i din hålfot. Även kallat överpronation.
När du ökar utrymmet för dina tår i dina nya barfotaskor, så kommer din fot intuitivt att aktiveras mera och med tiden kan du återfå din fots naturliga form och styrka. Det kan dock behövas hjälp av fotövningar och tåspridare som correcttoes för att inte lämna det helt åt skorna för att din fots form ska kunna återskapas.
Det är för att du generellt inte behöver det- du behöver en aktiv stortå. Stortån, med en tydlig kontakt med marken, styr hela strukturen i din fot och det är dess funktion vi ger den största delen av vårt fokus. Din fot skall vara mjuk, dess olika delar skall kunna vrida och vända sig i relation till varandra och på så sätt kan dämpa den kraft du sätter ned på foten.
Foten är en stor del av kroppens inbyggda stötdämpare, och det första som är i kontakt med marken när vi är i rörelse.
Men med detta är det inte sagt att vi inte är hjälpta av dämpningen som en tjockare sula förser oss med. Står du inför ditt första steg i barfotaskor så kan det vara direkt förödande att hoppa ner med fötterna i ett par super tunna skor och sen gå ut på din vanliga 5km promenad.
Det kan helt enkelt bli för mycket för foten, och din kropp, att ta in. I det läget passar det bättre med en funktionell sko.
Det är en sko med rätt förutsättningar för din fots utveckling, med vad vi vet som är viktigt för att din fot ska kunna må så bra som den bara kan.
Din fantastiska hålfot. Denna extremt starka och bärande struktur som hjälper att dämpa ditt steg och stabilisera dig. Skobranschen har ständigt försökt få in att denna vackra konstruktion behöver hjälp, att den inte är stark nog att bära dig. Du behöver ha något som håller upp hålfoten, så att du inte pronerar (att du faller in i hålfoten). Du behöver stabiliteten från ett inlägg, eller en sko som är uppbyggd för att kunna stabilisera foten.
Problemet med denna lösningen är att det skapar ännu mer problem. Pronation i sig är positivt, något som vi vill ska ske, och som sker väldigt bra i en stark och funktionell fot. Problemet som uppdagats med pronerande är när det blir för mycket, vilket kallas Överpronation. Det har gjort ordet pronation till ett fult ord, helt utan belägg.
I detta skede är dock att använda uppbyggda, konventionella skor att enbart dämpa symtomen. Grundorsaken är att din fot är svag, för att den inte orkar bära upp sig själv under belastning/när du går = överpronerar. Lösningen är inte att kila in något för att hålla uppe hålfoten, det borde vara att stärka foten så att den KAN bära sig själv, i ditt steg.
Därför är en barfotasko inte uppbyggd i hålfoten, för att den vill främja din fots styrka till att kunna bära sig själv. En konventionell sko kan bara "stabilisera" dig när den används. En barfotasko tillåter dig att stärka din fot, så när du väl står utan skor, så fortsätter foten via sin starka struktur, att bära dig.
Tjockleken på sulan är en vanlig missuppfattning utav Barfotaskor, den har inte så stor betydelse som man tror. Sulan på dina skor skall kunna förse dig med informationen om marken.
Att använda dig utav en funktionell sko gör att du kommer att aktivera inte bara fotens senor och muskler utan även nervtrådarna undertill. Dessa nervtrådarna har den snabbaste banan upp till din hjärna, genom din fotsula ska du kunna få information om marken, så att du på bästa möjliga sätt kan anpassa dig till den.
Den största kompromissen du gör är att sätta på dig ett par skor, så fort du ej längre är barfota har du påverkat denna signal, detta gäller även ett par skor klassade som barfotaskor. Om du bara skall röra dig bara på asfalt (rakt och platt), så kan även en tjockare sula vara fullt funktionell.
Det kan också vara så att du genom livet har lyckats utmana dina fotsulor (fettkuddar undertill) så pass mycket att de har blivit mindre eller skadade. Då bör du alltid ha en tjockare sula. Men du skall aldrig ha det i en sko som inte ser till formen på din fot
Joe Nimble har som första skomärke i världen möjligheten via sitt Funktionella sko-koncept,
att erbjuda skor mer flera olika tjocklekar att välja på - för att du ska kunna hitta rätt tjocklek på sulan, utifrån var du är i din övergång till en bättre fothälsa.
Generellt är innersulan till för skons kvalitet. Den är där för att skydda botten av skon, samt ta upp del av den fukt som dina fötter avger.
Innersulan påverkar både rymden inne i skon, samt upplevelsen av rörelsen.
Vissa modeller (alla från våren 2020) från Joe-Nimble har en tåligare botten, och du kan med god säkerhet ta bort innersulan. Då kommer du självklart känna av din markkontakt mera och skon blir mjukare och följsammare. Är du dock i starten av din övergång och utifrån dina egna förutsättningar i behov av den där extra dämpningen, så har Joe Nimble sulor från 2-6mm.
På vintern rekommenderar vi en ullsula, för då skapas det naturligt en luftspalt under foten och håller då värmen bättre. Du kan också byta ut innersulan till en i läder. Den i läder är då mera tydlig och distinkt. Din fot får en bra kontakt och stabilitet.
Om du har specifika fotproblem såsom Mortons neuroma (nervinklämning i foten), så använder du med fördel en hård innersula.
Om du skall börja med bara ett par skor, då är första svaret den modell du tycker bäst om. Den sitter bra och klär Dig. För när du har ett par skor som du tycker om, då kommer du att använda dem och det är där magin kommer in.
Det andra svaret är den typ av sko du använder mest om dagarna. Har du ett arbete som kräver en mer formell sko, som du då har på dig 40h+ i veckan. Då kan det vara en bra att välja en barfotasko som fyller den rollen till att börja med.
Desto mer tid du spenderar i en bred och fotriktig sko, ju gladare blir dina fötter.
Genom ett vardagligt användande så skapar du dig en ny vana. Genom denna vana utvecklar du ett mera hälsosamt rörelsemönster.
Och när du väl har börjat, så kommer du att ha svårt att sluta. När dina fötter är vana vid tåfriheten så kommer de inte vilja klämmas ihop igen.
Den förutfattade meningen är att skorna för dam ska ha en smalare form. Men när det kommer till vad våra fötter behöver, för just din storlek, så är det ingen skillnad.
Har du storlek 40 i skor, så har du storlek 40 i skor, vare sig du är dam eller herr.
Det bästa är att få ut ett ordentligt mått på din fot och våga stå emot normen av att en sko ska vara smal, och istället lyssna på vad dina fötter faktiskt behöver. Vi har skrivit ihop en guide för hur du kan skapa en mall utifrån din fot, med hjälp av papper och penna. Utifrån den mallen kan du komma närmare din rätta skostorlek.
För att hitta den bästa barfotaskon för dig, då behöver du prova skor. Din fots struktur är din alldeles egna och helt unik. Har du till exempel en kraftig eller tunn fot? Är din fot bredast vid tårna?
Joe Nimble Sverige har gjort en video där de går igenom vad du kan tänka på när du ska välja en sko utifrån ändamålet. Vad har du för behov som skorna behöver uppfylla?
* gäller när du handlar för minst 1000kr