12 september 2023 7 min läsning
Den tunna sulan har länge varit Barfotaskornas stapel. Känslan du får från marken via proprioceptionen kommer automatiskt att lösa ditt steg och alla dina fotproblem, nja.
Proprioception funkar precis som den ska, när du är barfota. Det som avgör är om du har en sko på dig, eller inte, vare sig du har barfotaskor eller vanliga skor.
Det du ska tänka på är ditt ändamål. Tar du på motorcykelhandskarna när du ska ut och påta i potatislandet?
Om du ska ut och springa på hård och platt mark, då kan en tunn sula istället orsaka skador än förhindra, och det kan vara fördelaktigt med en tjockare sula mot den mängd belastning du får i varje steg, och på grund av skaderisken därefter.
Självklart, även med en tjock sula så måste du se till att skon inte hämmar din tåfrihet eller har en förhöjd en klack. Vilket är de saker vi inte kan förhandla med foten om, det är lag. Tjockleken dock, är förhandlingsbart.
Du blir inte magiskt starkare i dina fötter av att använda barfotaskor. Du blir starkare i dina fötter av att aktivt använda dina fötter.
Gipsar du din arm till den grad att den inte går att använda, då kommer med tiden all din muskulatur i armen att förtvina. Först när du använder din arm igen kan du stärka upp muskulaturen; det händer inte mirakulöst för att du tar av gipset.
Det är via användningen av fötterna som du får dem starkare, inte att barfotaskon "gör" dina fötter starkare.
Barfotalöpningen kom som en flodvåg in på löpares radar- med sin naturliga dämpning via kroppens fantastiska biomekanik skulle vi alla bli skadefria i vår löpning.
Skotillverkarna Vibram fick smäll på fingrarna när de, enligt deras kunder, gick ut med falska hälsopåståenden i sin marknadsföring.
En stor del av deras marknadsföring vid tiden handlade om fördelarna om att du skulle bli skadefri- med en del naivt tänkande från VFF's sida kring den övergång som krävs från vanliga skor inför att springa i deras skor.
Få saker med kroppen går något vidare snabbt att förändra, åtminstone inte lika snabbt som du kan byta skor.
Att gå från en kraftigt modifierad sko till helt barfota, belastar andra kroppsdelar som inte än är helt vana för den mängden av belastning.
Det blir som första dagen på gymmet och du tänker lyfta 100 kg i benböj, det kommer inte att gå så bra.
Din teknik är baserad på vad du använt eller använder. Bara för att du har något annat på fötterna, eller kör helt barfota, så innebär det inte att allt kommer att funka som vanligt, eller med tanketsättet- "Det är naturligt och löser sig av sig själv."
Direkt du tar ett par skor på dig, så har du negativt påverkat din fot, vare sig om du använder barfotaskor eller vanliga skor.
Du är inte barfota och din kropp är fullt medveten om det (även om dina skor har tår och ser ut som en fot, så går det inte att lura din kropp)
Om du vill komma åt känslan av att vara barfota, då finns det bara ett sätt - att vara barfota. Allt annat är en kompromiss.
Hur stor kompromiss du väljer att göra, hänger dock på ditt val av skor. Hur mycket vill du deformera din fot?
Du kan gå i ett par för trånga skor, med extremt förhöjd klack, med de mest uppbyggda hålfotsinläggen som ortopederna kan framställa.
eller..
Ta på dig en sko som följer fotens form, tillåter den till sin bästa förmåga att få utföra sitt jobb = funktionella skor. Valet är ditt.
Detta kanske inte klassas in som en "myt", men när jag stod i Vivobarefoot butiken på Väla, mellan 2016-17, så var detta ett scenario jag minns: En nyfiken person kommer in med sin vän, vi gör en mindre icke verbal hälsning, och de börjar prata om skorna tills det att meningen dyker upp- "du måste gå barfota i dem, precis, inga strumpor alls.."
Till min förvåning så såg motparten inte förvånad ut, jag menar, de kallas ju faktiskt BARFOTAskor, det är väl helt logiskt att vara barfota i dem då?
Det kanske inte klassas som en myt, men en rolig anekdot till listan.
Du kan ha strumpor i skorna! men vi tipsar om att använda tåstrumpor för att vara säker på att strumpan i sig inte hindrar dina tår från att röra sig fritt.
Om du tittar på ett litet barns fötter, så kommer du att märka att deras tår är fint separerade. Barnet har kvar den naturliga formen på sin fot för optimal balans och gång, och om foten bibehåller denna form, bevaras även dess fördelar upp genom åldrarna. Detta är något som observerats i befolkningar som inte använder skor, från flera olika delar av världen.
I industrialiserade samhällen tillbringar emellertid människor en livstid i skor med stela sulor, toespring, klack och avsmalnande tåboxar - tillsammans leder de oundvikligen till deformerade fötter och tår.
Foten är INTE naturligt missformad; i de flesta fall är formen på foten okej, men går att jobba på.
Sättet att ta itu med de flesta fotproblem är då inte med inlägg som tar över ännu mer av fotens jobb, utan snarare genom att hjälpa foten tillbaka till sin forna, naturliga, form.
Om jag skulle fråga dig vad du anser om skor med höga klackar, så gissar jag att du skulle kunna svara att de är mer för mode än funktion. Men om vi istället tittar på löparskor; vad är det då som är så fel med dem?
Om du granskar ett par skor som är avsedda för sport, så kommer du att märka att även där gömmer det sig nackdelar i designen:
I stället för att förbättra din prestation så påverkar denna rad av funktioner dina rörelser negativt.
De förändrar formen på din fot; muskler och senor drar in din benstruktur in mot fotens mittlinje.
Efter ett tags användande så kommer din fot att bibehålla denna sko-formen även när du tar ut den ur skon, formen blir kvarstående.
Din fot fungerar bäst barfota; det vill säga när hälen och framfoten är på jämn nivå och när tårna kan obehindrat röra på sig.
Idrottsskor är designade för att optimera rörelse och maximera både fotkomforten och fothälsan.
Tyvärr verkar det som att skomarknaden drivs av utseendet och det som är säljande just nu. Detta gäller inte bara dina finskor i garderoben, utan också dina skor som är avsedda för atletiska ändamål.
Ett motto som dyker upp är-"Följ trenden"; väldigt många hängde på barfotasko trenden när den började få upp fart.
Även om skodesigners presenteras för slutsatserna att skor som är platta och med bred-tåbox är mer optimala för fotens funktion, så lyckas de inte med att föra in denna kunskap i sina mönster. Medan komfort såklart tas med i beräkningarna, så är fothälsa sällan en hög prioritet.
En gissning är för att de säljande argumenten som "arch support" eller "rörelsekontroll" är så vedertagna idag av konsumenterna att byta taktik, trots kundens fördel, är för skotillverkarna att skjuta sig själv i foten.
När det egentligen hämmar din prestation via att sabba din fots funktion.
De flesta fot- muskel och skelettproblem kan behandlas UTAN kirurgi.
Det hela handlar om att föra tillbaka din fot till sin naturliga form och låta den fungera som naturen avsett den från början. Detta är något som Dr Ray McCalahan insåg, fotspecialisten som utvecklade Correct Toes, genom att återföra tårna till sin naturliga form och läge, kunde upphäva skadan som orsakats av dåligt utformade skor.
En sådan behandling fokuserar på den underliggande orsaken till problemet. En lösning som också är långsiktig, och för någon som lider av fotproblem så handlar det om att ta itu med orsaken, inte symptomen; annars dyker problemen oftast upp igen.
Det krävs nämligen att efter operation så gör du fotövningar och använder fotriktiga skor- men de går aldrig igenom att du lika bra kan börja med övningarna och skorna, och kanske skippa operationen.
"Jag kan inte springa / gå / stå längre eftersom jag blivit för gammal." Är en fras du säkert hört någon gång under din levnadstid, eller kanske till och med använt själv?
Det är sant att fot- och andra muskulära problem är häpnadsväckande vanliga i vårt samhälle, men de är faktiskt inte en naturlig del av åldrandet.
Konventionella skor spelar en mycket större roll i processen för fysisk försämring och bidrar betydligt mer till fotproblemen än vad själva åldringsprocessen gör.
Kom ihåg att i samhällen som inte använder styva, deformerande skor är människor som inte har i närheten av samma frekvens av artros, fotproblem och andra muskulära- skelettproblem, till och med högt upp i åldrarna.
Att pronera är något var människa gör i sitt steg, och det är en viktig del i stötdämpningen din fot bistår med.
Utan pronation = ingen dämpning.
Var vi kan se ett problem är om du ÖVERPRONERAR, då faller du platt in i din hålfot och hålfotens muskulatur är utsträckt och satt ur funktion.
Att "lösa" detta med konventionella medel är att använda ett inlägg som håller upp din hålfot. Detta är likadant som att åka till löpslingan i skogen, men du hyr in någon som springer åt dig, du kommer inte att bli bättre på att springa eller känna av de positiva effekterna av att vara fysiskt aktiv.
Vi vill pronera och vi vill tillåta foten möjligheten till att kunna pronera. Gör vi det så kommer vi inte ha en platt fot, utan en stark fot
Stödet som hålfoten bistår med är mellan din häl, framfot och åtskilda tår, de fungerar som ändarna på hålfotens båge.
Om du kan gå i funktionella skor så krävs INTE externt stöd i form av inläggssulor - men tenderar du att redan falla in i hålfoten, då kan du behöva att börja med övningar för foten för att kunna aktivera muskulaturen (abductor hallucis) så att fotmusklerna vet vad de ska göra i ditt steg.
I samband med vårt 10-årsjubileum anordnar vi en mässa på Jacy's i Göteborg.