Barfotaskor är inte funktionella - Freefoot

Barfotaskor är inte funktionella

12 september 2023 6 min läsning

Barfotaskor är inte funktionella

Barfotaskor passar inte alla

Barfotaskor har i många år varit namnet på skon som ska vara naturlig och anpassad för foten. Att vara barfota är ju bra, det är naturligt och den sko som tar en så nära barfotakänslan som möjligt borde ju vara det bästa för foten.

Men trenden sköts i höjden och en efter en av skotillverkare hoppade på och det behövs numera en tydligare förklaring för inte fastna i att allt som är stämplat "barfotasko" är bra för just dina fötter.

Det kan nämligen kraftigt påverka din fot negativt av att gå för snabbt från dina vanliga konventionella skor till några som är helt platta och tunna.

Mottot för barfota skon har dock inte förändrats, din sko måste och ska vara bra för din fot, men hur vi förklarar barfotaskon och dess drag behöver uppdateras.

Joe Nimble, och mer specifikt hela familjen Bär, har varit i denna delen av skobranschen i över 40 år, de vill inte kalla sina skor Barfotaskor, för de säljer enligt dem inte barfotaskor - de säljer funktionella skor.

 

Nu kanske du undrar vad en funktionell sko är? Är det bara ett nytt namn på samma sak, ännu ett försäljningsknep för att byta av träningsskornas "stabilitet och pronationstöd".

Innerst inne, i självaste kärnan av det hela, så är det din fots funktion som är det viktigaste. Att köpa på sig en barfotasko och tro att dina fotproblem mirakulöst kommer att försvinna är tyvärr inte hela sanningen. Du behöver hitta den bästa skon för din fot.

Det finns 4 kategorier att kolla in på vad som går att anpassa för dig, vissa av dessa kategorierna är grundläggande krav för din fots funktion, medan vissa är förhandlingsbara. En Barfotasko siktar oftast efter att ha alla 4 kategorierna som krav, eller i vissa fall missar de 2 som faktiskt är Krav.

Krav - dina skor ska ha en bred tåbox

Den breda tåboxen är ett krav, och borde vara det för alla skor du har i din skogarderob.

Att just ha en bred och funktionell tåbox kan vara det som är mest slående för barfotaskorna. En smal form på dina skor förstör nämligen hela strukturen på din fot.

Efter flera års tid med fötterna i skor som inte är anpassade för fotens funktion, så har så gott som 97% av oss som lever i västvärlden, en stortå som har en vinkel pekandes inåt, en så kallat Hallux Valgus. Detta i sin tur försätter stortån (och då även hålfoten) nästan helt ur funktion, vilket har förödande effekter på hur foten balanserar och stabiliserar hela din kropp.

Ser vi till dagens barfotaskor så borde detta vara en given form. Men det är inte alltid funktionen förblir optimal trots att den har fått utrymmet. Var noga med att kolla på dina barfotaskor hur de ter sig i sin storlek. Hur är formen på dina skor?

Val - Hälhöjd / klack på din sko?

Zero drop (0 drop) kallas det när det inte finns någon höjdskillnad mellan häl och tåbox. Detta är ett önskemål du ska ha i alla dina skor. Hela din fot ska kunna ligga plant i marken.

När du står inför att köpa ett par barfotaskor idag så är detta oftast ett karaktärsdrag som stärks. De flesta, om inte alla barfotaskomärken jag sett har denna funktion, de har 0-drop.

Det som inte tänks på här är själva funktionen i sig och hur unika du och dina fötter är. Likt bilden nedan visar, så har en höjd häl förödande effekter på din hållning.

En klack försätter dig och din kropp helt ur balans. Du behöver överkompensera detta med att luta i höft, rygg, nacke. Vilket aldrig är en bra kompromiss för något som ska funka från basen, men det är inte riktigt så lätt för alla..

Finns det tillfällen att använda klack i barfotaskor?

Vi förstår helt klart detta konceptet och det är även något vi på FreeFoot tycker att man ska sikta efter i sina skor, men det finns vissa situationer där en förhöjd häl kan lindra och hjälpa övergången till att kunna vara plant med marken.

  • Ej tillräcklig rörlighet i Anklarna
  • Kort/spänd hälsena

Har du inte tillräckligt med rörlighet i anklarna så kommer du inte att kunna bibehålla din tyngdpunkt över hela foten. En bra rörlighet i anklarna, som visas på bilden nedan till vänster, är en funktionell rörlighet och när du då rör dig i form av gång och/eller löpning så hamnar belastning under mycket bättre förutsättningar.

Du kan testa dig själv genom att prova att gå ner i en squat/benböj: Var ligger din tyngdpunkt - är det som för A, B eller C?Har du gått i skor där du har haft mycket eller extremt hög klack? Då är din hälsena med största sannolikhet kort/spänd. För vissa kan din hälsena vara förkortad med upp till 14%. Att gå från en hög klack till en plan barfota sko med 0-drop lägger alldeles för kraftig belastning på hälsenan och behöver fasas in under en längre tid för att inte överanstränga din sena. Tips: tåhävningar hjälper till att sträcka ut din hälsena!

Det kan även vara specifika tillfällen som i sporter eller i militären där en häl också kan vara gynnsam för utövandet. Speciellt sett i unga som tränar mycket och som inte har en stark nog hålfot. Du kan få problem i din övergång till barfotaskor då belastningen blir för hög under alldeles för kort tid.

Det har med din fots funktion och unika situation att göra. Det är inte en permanent lösning att ha klack eller hälhöjd. Din fot ska komma ner till att kunna vara plan med marken. Gör vi det istället till en permanent lösning så kommer vi att få problem längre fram.

Likt bilden ovan som visar en man i en sko med hälhöjd/klack och en Aktiv Toe Spring. På tryckplattan under visar den var trycket på foten läggs. Det är trampdynan som får ta den största delen av belastningen, som annars ska vara jämt fördelad över hela foten.

En höjd på hälen i dina skor ska enbart hjälpa dig att med tiden komma över till att kunna vara jämn med marken.

Val - tunn och flexibel

Tjockleken på sulan bör anpassas till aktiviteten, terrängen och personens ålder.

Aktiviteter som utsätter foten för stora, repetitiva belastningar som vid maratonlöpning eller instabila och oregelbundna underlag (spårlöpning) kräver en sko som är tillräckligt tjock för att skydda foten.

När foten åldras minskar flexibiliteten, styrkan och anpassningsförmågan. Därför kan den stimulans som är förknippas med tunna sulor och flexibla skor som anses vara gynnsamma för en ung fot vara förödande för en äldre fot (40+ år).

Det är viktigt att komma ihåg att om den mänskliga hjärnan får för mycket sensorisk feedback så kommer den att uppfatta det som potentiellt skadligt och du kommer att känna smärta i den del av kroppen blir överstimulerat.

För mycket ljus känns som smärta i ögonen, för mycket brus känns som smärta i öronen och för mycket "markkänsla" känns som smärta i fötterna. Tjockleken på sulan varierar beroende på de krafter som verkar på foten, från din aktivitet och terräng du utför det på.

I aktiviteter som kräver maximal sensorisk återkoppling är en tunn sula lämplig. Men gör bedömningen utifrån var du är, inte var branschen står i frågan, välj en sko som är funktionell för din fot och rörelse.

Krav - Din barfotasko ska vara plan med marken

Tårna kan endast utföra sin stabiliserande funktion när de är i kontakt med marken. Därför är det ett krav att dina tår har möjlighet till det.

Anledningen till att du bör vara orolig för att försätta dina tår i ett förhöjt läge är att tårna använder ett system baserat på en balanserad dragning. Det är en balans mellan senor som drar i tårna från toppen, botten och sidorna av foten. När tårna är konstgjort förhöjda i en Toe Spring från dina skor, så får senorna som drar i dina tår från toppen, en dragfördel jämfört med senorna som drar på tårnas botten och sidor.

Tårna behöver desperat hållas fast mot marken, eftersom hela kroppen sedan kommer att passera över dem under den del av normal fotisättning under den del av steget som kallas framdrivning.

En annan fotproblematik när just tårna inte får lov att gå plant i marken är effekten det får på din plantar fascia under foten. Den blir konstant i ett spänt läge, utan chans till att slappna av - förstadie till plantar fasciit.

Om vi ser till den forskning och analys som Lee Saxby och Wilkinson gjort 2018. Så kan vi tydligare se den modell som förklarar hur den funktionella foten har som en båge under hela foten, som dämpar och flexar, med den stabiliserande funktionen från tårna.

Att höja tårna med en Toe Spring tar bort den stabiliserande kontaktytan på Saxby's och Wilkinson's model.

Hur du väljer dina bästa barfotaskor?

Det är väldigt svårt att säga vilken som är din bästa barfotasko, eller ens vilken sko överlag som är din bästa.

Du behöver prova dig fram eller gör en fotanalys hos en av våra coacher.

Börja gå och aktivera foten.

Hitta ett par som är funktionella för din fot, så minimerar du riskerna för fotproblem av att gå för snabbt över till de platta och tunna skorna.


Också i BARFOTASKOR

10 Myter om barfotaskor, fötter och skor.
10 Myter om barfotaskor, fötter och skor.

12 september 2023 7 min läsning

Vad är en Barfotasko?
Vad är en Barfotasko?

11 september 2023 7 min läsning

Ska du köpa dina första barfotaskor?
Ska du köpa dina första barfotaskor?

11 september 2023 7 min läsning