12 september 2023 6 min läsning
Hälsporre har blivit som ett samlingsnamn för allt som har med ont i hälen att göra. Det mer korrekta ordet för smärtan är dock Plantar Fasciit. Vilket är en inflammation i plantar fascian som fäster från ditt hälben, över hela din fot, ända fram till tårna.
Under en längre tid av problemet vid just fästet vid hälen, så har denna sena omvandlats till en bit ben som blir synlig vid röntgen, därigenom ordet sporre.
I de allra flesta fall så har det inte gått så långt att det har bildats en benflisa. Utan Hälsporre har blivit ett namn för just denna typ av smärta som uppstår strax framför hälen eller runt hälkudden.
Har du ont i, runt eller under hälen så borde vi egentligen kalla det för Plantar Fasciit.
Oavsett vad vi kallar din onda häl, så får du hälsporre på grund av överbelastning.
I dagens västvärld är vi ju måna om hälsan, och att gå 10 000 steg varje dag ligger som en prioritering för att uppnå en generell hälsa.
Baksidan av detta hälso-myntet får dina fötter stå för, det blir nämligen också väldigt många steg som du tar, varje dag, med en felaktig belastning.
När du sätter ner hälen allt för hårt i marken och för långt framför dig (kallas ofta PowerWalk) försätts fascian under foten för en för kraftig belastning.
För att du ska rulla i steget behövs ju ett par riktigt bra träningsskor, eller hur? Dessa har ofta en ToeSpring som lyfter dina tår och försätter din Plantar Fascia i ett konstant spänt läge. Detta göra att fascian inte har möjlighet till att slappna av i ditt steg.
I den traditionella träningsskon så har du också en tydlig klack (höjdskillnaden mellan framfot och häl) vilket gör att du tenderar att ta ett längre steg än du borde och därigenom ett för hårt steg när du går.
Vid felaktig och ensidig rörelse/belastning blir smärta nästintill ett faktum.
Hälsporre är inte ovanligt hos barn, speciellt inte för idrottande barn där traditionella träningsskor innefattar en stor del av vardagen.
Ett ord av råd är att du som förälder väljer skor av den mer funktionella sorten. Skor som tillåter den fina och naturliga strukturen som barns fötter har.
Ett par funktionella skor som gynnar en stark och rörlig stortå, som inte vinklar den inåt, så minskar det risken för de annars så vanliga fotproblemen i vår västvärld hittar sig till ditt barns fötter.
Du behöver se till att fotens och dess behov av fri rörelse är mötta. Din fot behöver kunna användas fullt ut i hela ditt steg. Det första att tänka på är dina skor.
Du kan läsa detta inlägg om vad som skiljer en barfotasko mot en vardaglig sko. Dina skor spelar den största rollen för din hälsporre rehabilitering, vid frågan till Dr Ray McClanahan, om hur du hittade de bästa skorna för hälsporre så var svaret:
En toe spring är en ny uppfinning som är till för att hjälpa dig att rulla i ditt steg. Det skapar dock mer problem inne i din fot än vad det förbättrar ditt steg.
Att just lyfta tårna gör att plantar fascian, som fäster utvid tårna, blir i ett konstant spänt läge. När den annars ska kunna spännas upp och sen i slutet av steget dra ihop sig.
Hela din fot ska vara i kontakt med marken, så kallat Zero Drop.
Dina tår behöver ha plats att sprida ut sig åt sidledes då Fascian fäster i änden av dina tår, trycks de ihop så spänns fascian åt ännu mer och tårna blir inkapabla att hjälpa till i ditt steg.
Det hör även till att inte ha någon klack på dina skor. En förhöjd häl förskjuter trycket utöver din framfot och dina tår. Vilket belastar Fascian ännu hårdare och ökar dina risker för att drabbas av just Plantar Fasciit.
En stor del av problemet till att börja med hänger på dina skor. En överbelastning sker vid aktivitet, när du går eller till exempel springer, men din kropp är egentligen gjord för att klara den typen av belastning.
En bred tåbox som tillåter din fots fulla rörelse inuti skon.
I så gott som alla konventionella skor som finns ute att köpa idag, så har de en alldeles för liten tåbox. De är tillverkade ur en läst som är mer spetsig, än bred. Din fot anammar denna skoform, och vinkeln inåt på din stortå gör att din Fascia under foten blir ännu mer spänd.
Dessa 3 kategorier till skorna är de viktigaste att kolla efter. Detta är kategorierna för en funktionell sko, för att få en funktionell fot utan hälsporre.
Så om du har ont i hälen, kolla efter skor som uppfyller de kraven, för att förhindra att du återkommande har ont under hälen.
Vi på FreeFoot tror på att kroppen är lösningen på problemet. Via att tillåta kroppen sitt naturliga rörelsemönster, helt ohämmat av externa medel så kommer den inte att ha ont.
Men vid redan smärta så kan externa medel i form av sulor och/eller inlägg hjälpa, dock enbart hjälpa. En sula eller ett inlägg är aldrig den slutgiltiga lösningen på att du inte ska ha ont i hälen. Det är bara ett medel på vägen för dig att komma ifrån smärtan.
Innan du lägger tusentals kronor på inlägg och sulor, se över själv vad du kan göra som inte kräver att du lägger pengarna på att bli av med problemet.
Innan du hoppar på några av nedanstående förslag eller lindringar av Hälsporre - ta då först att gå igenom det som inte behöver kosta dig pengar.
Börja med att göra övningar och se vilken skillnad du kan få av din tid och rörelse med din kropp och via att tänka på skorna du använder under dina dagar.
De vanligaste lösningarna tar och avlastar din fot, men vi vill belasta din fot, i rätt läge. Det kan du göra med rätt skor och teknik. Nedan kan du läsa om några vanliga alternativ som du kan få från andra specialister, och kan vara bra för dig att kolla upp för att få en större helhetsbild på problemet.
Innan du tar till med extra inköp enbart anpassade för att du har hälsporre. Så rekommenderar vi på FreeFoot att du börjar med dig själv, din fot och skorna du dagligen går med. Kolla med några av våra coacher för att få en grundlig analys av din fot och kroppsrörelser - problemet sitter oftast där.
Gå en stund barfota varje dag, på ett varierat underlag, sakta och medvetet känn efter i varje steg. Det du vill åstadkomma är ett blodflöde genom foten, och för det så behöver den aktiveras. Med en ökad blodgenomströmning så kommer kroppen att läka ut inflammationen i foten.
Samt att lära dig att gå fysiskt barfota, så kommer du öka din kunskap om hur du sätter ned hälen och hur du för din kropp framåt.
Du kommer att få bättre kontakt mellan din fot och mark. Vilket minskar orsaken till felbelastningen.
Gör olika enbensövningar, det vill säga att bara stå på ett ben.
Att bli smärtfri från Hälsporre tar sin tid. Men det krävs alltid ett första steg för att komma någonstans, ingen har blivit av med sin hälsporre via av att bara sitta ner.
Det är lätt att tänka att problemet enbart är den specifika punkten som gör ont. Men för att verkligen bli smärtfri, så kan du komma till att behöva arbeta med både höft och rygg.
I samband med vårt 10-årsjubileum anordnar vi en mässa på Jacy's i Göteborg.