Recension av Baers Bergkomfort Vandringskänga - Freefoot

Recension av Baers Bergkomfort Vandringskänga

13 september 2022 4 min läsning

Recension av Baers Bergkomfort Vandringskänga
BAER Bergkomfort Wanderstiefel recension
"WOOHOO Jag kanske kan göra mig av med mina Keens!"

Om du letar efter markkänsla och flexibilitet ska du fortsätta att bläddra. Den här stöveln är avsedd för läsare som letar efter en solid, styv, som har noll dropp och tillåter tåspridning.

Jag bor i Montana och våra vintrar är ofta blöta, kalla, isiga och långa. Många av de minimalistiska skor som jag älskar på sommaren/våren/hösten klarar helt enkelt inte av den vintriga årstiden.

Min man och jag gillar att gå ut under långa dagar under vintern, och jag har helt enkelt inte hittat någon barfotasko som håller för den typen av rekreation. Allt har en brist!

Mina Vivo Trackers är för kalla och jag är orolig för deras hållbarhet, mina Lems boulder boots är skrämmande hala, och mina Xero Alpines och Altra RSM/All Weather blir våta nästan omedelbart.

Jag har tittat på Baer/BÄR under en tid, och ett inlägg om Baer Traviso gav mig slutligen självförtroende nog att beställa och ta en (mycket dyr) chans på en av deras nya stövlar, Bergkomfort Wanderstiefel.

Mitt första intryck är att jag är ganska nöjd!

Jag kommer i första hand att jämföra dessa med mina Keen Revel Polar IV eftersom de var mina tidigare vinterstövlar.

bergkomfort vandringskänga för vintern

Nu till skorna...Bergkomfort Vandringskänga!

Passformen:

Jag köpte dem i min vanliga storlek 40 och valde herrstorlek. Jag är inte säker på hur damstöveln är i jämförelse. De lever upp till kravet på tåspridning för mig, och innersulan är ungefär 4". Som jämförelse är mina Keens ungefär 3,5" bredast, och fotot av innersulorna visar hur mycket Keens (bruna) smalnar av i tån jämfört med Bärs.

Det finns en viss tåfjädring, men betydligt mindre än mina Keens (tack och lov - tåfjädringen på Keens tog kål på mig).

Inläggssulorna som de kom med är nolldropade, men är lite skulpterade i valv och häl. Jag bytte ut dessa sulor mot en helt platt 6 mm Northsole-sula och de känns mycket bättre.

Det finns en styv platta inuti skon från hälen till mittfotsområdet (den gula delen). Det är inte illa för mig, men jag kan se att vissa personer är mycket känsliga för det om de är vana vid mer flexibla sulor.

Skafthöjden är ungefär 16 cm. Jag har bara burit dem två gånger nu för ungefär 9 miles totalt, men de har varit löjligt bekväma direkt ur lådan. Jag brukar behöva en viss inskolning med över-ankel-stövlar men jag har inte tyckt att det har varit fallet med den här stöveln.

Sulan:

10 mm Vibram-sula + 6 mm slitbana. Återigen, om du letar efter markkänsla och flexibilitet är dessa förmodligen inte för dig, men bara möjligheten att sprida tårna ger en viss känsla av terrängen under fötterna.

På vintern vill jag inte känna marken särskilt mycket, särskilt inte när marken består av is och snö. Jag tycker att sulan är tillräckligt styv för att vara en bra arbetssko för användning av verktyg/spadar osv.

Ingen känga är riktigt bra på is, men styvheten och stapelhöjden har varit bra med microspikes hittills.

Utseendet:

Jag menar, det är en arbets- och vandringskänga och utseendet var inte min främsta prioritet, men de är inte fula! Lädret (terracare, buckskin) har en trevlig mjuk look.

Värme och vattentäthet:

De är definitivt mindre isolerade än mina Keens, men de klarar sig bra hittills.

Jag köpte dessa särskilt för att de är läderstövlar med minimala sömmar och en kilad tunga. Vi har lite snö på marken just nu och jag ville testa dem utan att behandla dem först för att se var deras svaga punkter ligger.

De höll sig helt torra på min första promenad, men andra gången tog jag ut dem för att se soluppgången och det fanns en tiiiiiiiin liten våt fläck på ovansidan av båda fötterna efter ungefär 5 timmar i snön, som förmodligen läckte in från tungans sömmar, men jag höll mig ändå ganska varm.

Jag torkade och SnoSealade dem i går kväll och jag antar att det kommer att lösa problemet. Jag har inget emot att dubblera strumporna/lägga till en WP-socka, men jag har inte funnit det nödvändigt ännu, inte ens vid minusgrader/underfrysningar.

Till skillnad från vissa barfotaskor har de en "klack" mellan bak- och framfoten (samtidigt som de fortfarande har noll dropp) där en lång WP-gazie lätt kan glida in, vilket gör dem till ett utmärkt val för djupare snö.

Jag är verkligen nöjd med deras prestanda hittills.

Pris:

Mycket dyrt 😬 på 299 euro. Jag fick dem på rea för 249 euro, men sedan fraktkostnader ... de är helt enkelt inte billiga.

Jag läste dock en recension av en av deras andra stövlar (Treviso) där det stod att recensenten hade använt dem i 10 år.

Förhoppningsvis kommer de att vara ett bra värde med tiden.

En uppdatering:

De är fortfarande allt jag ville ha av en vinterstövel. Jag trodde att jag skulle behöva bryta in dem, särskilt med tanke på att jag tenderar att vara känslig för stövlar ovanför ankeln, men de har känts bra från dag ett.

Jag vattentätade lädret med snoseal, och de gör det bra. Våra temperaturer sjönk till enstaka siffror (F) förra veckan och mina fötter höll sig varma med bara en mellanstor ullstrumpa.

Jag älskar hur kompatibla de är med mina vattentäta damasker och jag har burit dem i ungefär en fot snö. Jag har varit ute i ungefär 5-6 timmar max i taget utan läckageproblem.

Den enda lilla negativa jag har hittat hittills är att de har känt sig lite svettiga efter flera timmars vandring, det är att förvänta i en vattentät sko dock. Bättre att vara lite fuktig och varm från lite svett än genomblöt och kall från snön utanför.

Deras grepp i snö har varit fantastisk, och med dubbar känns de fantastiskt bra.

Jag har inte använt dem flitigt ännu men de har inga tecken på slitage än så länge.

Detta omdöme är översatt - och dess ursprung kan du hitta via denna länken -> https://www.reddit.com/r/BarefootRunning/comments/rm80ro/if_altra_and_lowas_made_a_baby_review_of_baers/


Också i ARTIKLAR

Hur allt startade
Hur allt startade

07 april 2022 5 min läsning

Vi är Joe Nimble Sverige
Vi är Joe Nimble Sverige

06 oktober 2020 2 min läsning

Vetenskapen och lösningen på fotproblem
Vetenskapen och lösningen på fotproblem

30 juli 2019 2 min läsning