Hur allt startade

07 april 2022 5 min läsning

Hur allt startade

Upptäck din viktigaste kroppsdel

De som träffat Magnus Björkholm vet att han lever precis som han lär. Det genuina intresset för hälsa, rörelse och löpning genomsyrar hela hans person, och kanske är det just det som är framgångsfaktorn? Att det är på riktigt. Visst blir man nyfiken på mannen bakom Freefoot-konceptet och Joe Nimble-butikerna i Sverige? Hur började allt egentligen? Det här är hans resa!

Från bastubad till långlopp 

 • Jag spelade beachvolleyboll på elitnivå i många år och när jag bestämde mig för att lägga av ville jag hålla igång på något annat sätt, men visste inte hur. Jag hade elitsatsat och tränat 20 timmar i veckan de sista åren och hade mycket energi och kraft över. Då började jag springa. 

Löpträningen tog fart för Magnus, som passionerat läste in sig på ämnet. Han hade inte sprungit riktigt långt tidigare men en kväll när han umgicks med en kompis som också tyckte om att springa, föddes idén om att springa ett lopp.

 • Där och då, på bastubryggan vid Hindåssjön bestämde vi oss för att springa Lidingöloppet. Sagt och gjort – vi anmälde oss följande måndag och med detta nya mål framför ögonen var det bara att sätta igång.  

Magnus lade upp sin träningsplan och gav sig ut i skogen. Mil lades till mil, men trots en bra känsla i steget malde en oro i bakhuvudet. Tre mil är ju väldigt långt – och jobbigt! Hur ska det gå att springa så långt? Är det ens kul?

 • Dagen för loppet kom och vi lyckades fullfölja båda två. Det var en fantastisk känsla att springa över mållinjen! Jag hade klarat det och jag hade njutit. Den dagen besegrade jag mina negativa tankar och insåg att var möjligt springa långt – och njuta. Det blev en aha-upplevelse för mig som gjorde att alla hinder försvann.

Löpning är häftigt – det är kul att springa långt

När hjärnspökena var besegrade grävde Magnus djupare in i detaljerna. Han läste på, gick en löpteknikkurs och sökte likasinnade för att få svar på sina frågor. Och här föddes insikten om att skorna är en central del i en långlöpares liv. 

 • Jag hade mycket skor hemma vid den här tidpunkten och hade redan då börjat intressera mig för barfotalöpning, så skorna var minimalistiska. Det fanns en rörelse bland löpare som förespråkade de tunna sulorna. 
 • Magnus hittade vad han sökte på nätet men tyckte att det kändes fel att köpa handsydda skinnskor online för 2000-3000 kr utan att kunna känna på dem och prova dem. 

  • Jag saknade helt enkelt en skoaffär och idén om en egen butik började gro. Jag ville starta Sveriges hälsosammaste skobutik – en butik med utbildning som bas. Jag ville skapa ett koncept med ett värdefullt innehåll där jag kunde dela med mig av kompetens, skapa event och bjua på roliga händelser. 

  Magnus hade massor av idéer men oftast hade det stannat vid just idéer. Men plötsligt stod stjärnorna rätt och utrymme skapades i kalendern på grund av en lucka mellan två konsultuppdrag och han bestämde sig för att kasta sig ut. Företagande kunde han ju en del om i sitt jobb som managementkonsult och det var en dröm att få kombinera det med löpningen som blivit hans stora intresse.

  • Jag öppnade i december 2014 och det var extremt häftigt och pirrigt och konstigt på alla vis. Det var verkligen fantastiska dagar! Det var massor av folk som hade väntat på en sådan butik och det var härligt att möta fler med samma intresse. Men vi nådde framför allt dem som redan var frälsta. De riktigt minimalistiska skorna som jag hade i början kändes för konstiga för den stora massan.  

  Magnus stortrivdes med sitt nya liv men visst var det tufft att få affärerna att gå ihop ibland. Han insåg att han behövde möta en bredare publik och i samma veva kom han i kontakt med varumärket Joe Nimble. 

  • Det var sommaren 2015 som en tysk kund var inne i butiken och kikade. På fötterna hade han ett par Joe Nimble och jag blev nyfiken så vi började prata. Det blev startskottet för min resa tillsammans med Joe Nimble.

  Joe Nimble har funnits i 40 år är ett familjeföretag. Pappan i familjen hade ont i kroppen och när han inte hittade den rätta skon bestämde han sig för att låta tillverka sin idealsko. Idag producerar Joe Nimble skor för både löpning och vardag.

  • Joe Nimble stod för en annan filosofi än Vivo Barefoot. Det var inte bara platta skor utan skor med plats för tårna som var det centrala. Om foten får plats kan sulan vara lite tjockare. De hade hittat ut till en bredare publik med sina vardagsskor och jag gillade konceptet. Det stämde bra med min egen känsla. 

  Joe Nimble fortsätter att ta intryck av sina kunders önskemål och idag finns ett brett sneaker- och skosortiment som passar den svenska marknaden. Till stor del på grund av att Magnus och hans kollegor efterfrågade den sortens produkter redan när de var kunder själva. Idag har Magnus butik blivit en renodlad Joe Nimble-butik medan varumärket Freefoot flyttat online och fortsätter inspirera kring rörelse och fothälsa. Men Magnus ambitioner är inte slut med detta. 

  • Det finns potential hela tiden, saker som är outforskade och outnyttjade. Jag drivs egentligen av två saker. Dels att hjälpa folk – jag älskar att coacha och fånga upp folks inneboende nyfikenhet. Och dels att utveckla mitt företagande – att få växa med företaget, investera i nästa steg och drömma vidare.

  Skor är en passion – en del av vår kostym

  Från att ha varit en ganska smal butik för redan inbitna rörelsefantaster har den idag utvecklats till en skobutik med ett bredare sortiment där vem som helst kan gå in och handla. 

  • Vi attraherar inte bara dem som aktivt söker vårt koncept utan träffar fler och fler som tittar in för att de är nyfikna. En del har bestämt sig för att börja springa eller vandra, och en del har ont någonstans och vill hitta sätt att röra sig utan smärta. Med den här sortens sula kan fler komma igång direkt. 

  Och det är inte bara Magnus som märker att efterfrågan ökat – samma trend syns runt om i världen. Fler människor är intresserade av hälsa i stort och många börjar bli nyfikna på att röra sig och att röra sig rätt. Folk vill också ha sköna skor och Magnus spaning är att ’fashion’ är på väg tillbaka och funktion blir allt viktigare. 

  • Människor vill inte ha ont längre och vi finns med som en lösning på deras problem. Det gäller att fokusera på foten som en egen kroppsdel för att lösa sina smärtproblem. Det går inte att försöka lösa problemet med skoinlägg när det är skon som är problemet…

  Nästa steg för Magnus och hans kollegor är en skobutik i Malmö med fokus på upplevelse. Vi människor har ju en gång levt i samklang med naturen och inne i butiken ska det kännas vilka vi är och var vi kommer ifrån.

  • Golvet är en central del – vi har inte ett slätt golv. Det är ett rustikt tegelgolv som skapar en ojämnhet och där kunderna kan känna strukturerna och väcka sinnena till liv. Foten är ju ett sinne som ska känna marken och kroppens rörelse. Det är den enda kroppsdelen som har kontakt med marken. Det är därifrån all information ska strömma vidare ut i kroppen. Foten är den bortglömda kroppsdelen – nu är det dags att observera den och hjälpa den!

  Också i ARTIKLAR

  Recension av Baers Bergkomfort Vandringskänga
  Recension av Baers Bergkomfort Vandringskänga

  13 september 2022 4 min läsning

  Vi är Joe Nimble Sverige
  Vi är Joe Nimble Sverige

  06 oktober 2020 2 min läsning

  Vetenskapen och lösningen på fotproblem
  Vetenskapen och lösningen på fotproblem

  30 juli 2019 2 min läsning